Rošáda potvrdená. Diaz mal karty v rukách, nakoniec ho vyzve Ferguson

Nate Diaz a Tony Ferguson.
Nate Diaz a Tony Ferguson. (Zdroj: BT Sport UFC)
Adrián Mečiar|10. sep 2022 o 00:28 (aktualizované 10. sep 2022 o 01:13)

Nečakané zmeny.

BRATISLAVA. Novým hlavným zápasom turnaja UFC 279 bude zápas Natea Diaza a Tonyho Fergusona. Ferguson nahradí Chimaeva, ktorý na piatkovom vážení nesplnil stanovený hmotnostný limit.

Informáciu potvrdil v živom vysielaní ESPN na sociálnych sieťach prezident organizácie Dana White.

White ďalej prezradil, že Chimaev sa namiesto toho stretne s Kevinom Hollandom v hlavnom predzápase. Oba čerstvo dohodnuté súboje budú vypísané na 5 kôl.

V ďalšom súboji hlavnej karty bude Daniel Rodriguez zápasiť s Lim Jingliangom.

Vrásky na čele

Ide tak o kompletnú zmenu zápasových dvojíc, ktoré sa majú v nedeľu ráno SEČ stretnúť v ráncu podujatia UFC 279 v Las Vegas.

Pôvodným hlavným zápasom bol stret Diaza a Chimaeva, hlavným predzápasom duel Fergusona a Jinglianga, no a Holland mal bojovať s Rodriguezom.

Zatiaľ čo už vo štvrtok narobila promotérom vrásky na čele zrušený tlačová konferencia, ktorá sa ani nezačala a už priniesla bitku tímov v zákulisí, ozajstné problémy pre organizáciu nastali až v piatok ráno.

Chimaev, vychádzajúca hviezda organizácie a neporazený bojovník s bilanciou 15:0, mal podľa viacerých ranných správ problémy pri chudnutí a hrozilo, že nesplní váhový limit.

Málokto však čakal, že preváži až o tri a pol kilogramu. Hmotnostne bol na pomedzí veltrovej a strednej váhy.

Podľa prvotných správ z Diazovho tábora bolo zrejmé, že o tento súboj azda okamžite stratil záujem.

Diaz mal karty v rukách

Vlastne, Diaz tento zápas ani nikdy nechcel. To priznal aj na jednej z tohtotýždňových tlačových konferencií.

Nate Diaz má v zmluve posledný zápas a pravdepodobne sa lúči s UFC. Chimaev pritom nebol jeho preferovaným súperom do rozlúčkového duelu.

V skratke sa dá povedať, že to organizácia tlačila na tento zápas, pretože Chimaev bol jasným favoritom a vďaka takémuto víťazstvu mohol získať väčší marketingový kredit v očiach širokej verejnosti.

Diaz si pýtal iných súperov, ale jeho želania neboli vyslyšané. Až prišiel nečakaný obrat.

Chimaevove váženie úplne zmenilo situáciu. Diaz odmietol zápasiť so zápasníkom, ktorý takto prevážil. Splnenie dohodnutého váhového limitu je podľa neho základom profesionality bojovníka. Dlhodobo kritizuje bojovníkov, ktorí nesplnia váhu.

Navyše by sa ocitol v ešte nevýhodnejšom dueli. Podľa papierových predpokladov bol už aj tak outsiderom, Chimaev by mal teraz zrejme zároveň ešte vyššiu váhovú výhodu.

Diaz nechcel zápas s Chimaevom, avšak číslovaný turnaj, ktorý sa vysiela najmä v USA a tiež vo viacerých častiach sveta cez platený prenos, bol postavený na ňom.

Organizácia si nemohla dovoliť prísť o Diazovu prítomnosť, a preto musela nájsť riešenie, ktoré udrží Diaza v hre a teda v hlavnom zápase večera.

Vysnívaný zápas fanúšikov

Fanúšikovia už dlhšie volali po súboji populárnych veteránov. Diaz sa potenciálne lúči s UFC a na rovnakom turnaji mal naplánovaný duel aj Tony Ferguson.

Bývalý dočasný šampión ľahkej váhy ťahú negatívnu sériu štyroch prehier, no prehral so špičkou divízie.

Pred týmto duelom sa rozhodol prejsť naspäť do vyššej veltrovej váhy, kde kedysi začínal v UFC a vyhral tam aj 13. sériu reality šou The Ultimate Fighter. Obaja však pôvodne dostali iných súperov. Diaza mal vyzvať Chimaev, Fergusona zas nebezpečný čínsky bojovník Li Jingliang.

Predtým sa súboju obľúbených bojovníkov vyhli, teraz viac v organizácii nemali na výber.

Vedenie UFC v piatok narýchlo dohodlo duel Natea Diaza a Tonyho Fergusona. Ferguson sa pripravoval na duel, ktorý mal mať len 3 kolá, ale nakoniec súhlasil aj s tým, že stret s Diazom bude vypísaný na 5 kôl, ako je to zvykom pri hlavných zápasoch.

Na prázdno napokon nevyjde ani Chimaev. Toho čaká duel plný emócií s Kevinom Hollandom. Títo dvaja zápasníci si vymenili viaceré odkazy a práve ich zákulisná konfrontácia vyústila až do zrušenia veľkej štvrtkovej tlačovej konferencie.

Holland už skôr avizoval, že duel prijme, ale chce ho na 5 kôl.

Pôvodná karta UFC 279

Nate Diaz - Khamzat Chimaev (hlavný zápas do 77 kg)

Tony Ferguson - Li Jingliang (do 77 kg)

Kevin Holland - Daniel Rodriguez (dohodnutá váha do 80 kg)

Nová karta UFC 279

Nate Diaz - Tony Ferguson (hlavný zápas do 77 kg)

Khamzat Chimaev - Kevin Holland (dohodnutá váha do 80 kg)

Daniel Rodriguez - Li Jingliand (dohodnutá váha do 80 kg)

Azda najväčšiu smolu mal čínsky zápasník Jingliang. Najskôr sa nemohol zúčastniť tlačovej konferencie, na ktorú trénoval angličtinu a kúpil si nový oblek. Nakoniec sa ani poriadne nedostal na pódium.

Mal zápasiť so známym menom a aj pre neho to bola zaujímavá príležitosť. A namiesto toho ho čaká menej sledovaný duel a súper, ktorý sa pripravoval na vyššiu váhu a už na vážená mal v podstate o štyri kilogramy viac.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Rošáda potvrdená. Diaz mal karty v rukách, nakoniec ho vyzve Ferguson