Mladý tenista mal pomôcť tímu k postupu, rozhodca ho musel diskvalifikovať

Denis Shapovalov bol kuriózne diskvalifikovaný.
Denis Shapovalov bol kuriózne diskvalifikovaný. (Autor: TASR/AP)
Igor Dopirák|6. feb 2017 o 14:36

Sedemnásťročný kanadský tenista nezvládol situáciu po stratení vlastného podania.

BRATISLAVA. Svoj prvý zápas v hlavnej súťaži na okruhu ATP odohral proti Lukášovi Lackovi. Spolu sa stretli na turnaji vo Washingtone v júli minulého roka.

Denis Shapovalov vtedy podľahol slovenskému tenistovi tesne 6:7 (3), 6:4, 4:6.

Už o týždeň neskôr sa ale prvý raz na seniorskej úrovni výraznejšie zviditeľnil. V prvom kole turnaja v Toronte zdolal austrálskeho tenistu Nicka Kyrgiosa 7:6 (2), 3:6, 6:3.

Zatiaľ čo Kyrgios bol vtedy na devätnástom mieste vo svetovom rebríčku, Shapovalovovi patrila až 370. pozícia.

Veľké víťazstvo mohol sedemnásťročný mladík pridať aj počas víkendu. V 1. kole svetovej skupiny Davisovho pohára bol stav medzi Kanadou a Veľkou Britániou po štyroch zápasoch vyrovnaný 2:2.

V rozhodujúcej dvojhre čelil Shapovalov favorizovanému Kylovi Edmundovi. Zápas bol ale kuriózne ukončený už na začiatku tretieho setu.

Shapovalov zasiahol empajrového rozhodcu do oka: fotogaléria

6.2.2017

Mladý Kanaďan prehral prvé dva sety 3:6, 4:6. Keď v treťom za stavu 1:1 stratil svoje podanie, vytiahol z vrecka loptičku a plnou silou ju chcel nahnevane odpáliť preč.

Zasiahol však tvár empajrového rozhodcu Arnauda Gabasa. Shapovalov trafil rozhodcu priamo do ľavého oka a Gabas musel zápas ukončiť pre nešportové správanie domáceho hráča.

„Bolo to odo mňa neakceptovateľné správanie. Cítim sa trápne. Zhodil som môj tím, moju krajinu. Môžem len sľúbiť, že to bolo poslednýkrát, čo som sa takto zachoval. Musím sa z toho poučiť,“ citovala Shapovalova agentúra DPA.

Zasiahnutý Gabas si okamžite prikladal na oko vrecúško s ľadom. Ospravedlnenie od mladého Kanaďana prijal a pri vyšetrení v nemocnici mu nezistili vážnejšie poranenie oka.

"Má len sedemnásť rokov a treba mu odpustiť. Ale otázkou je, od koho pochytil takéto ľahkomyseľné spôsoby. Priveľa špičkových hráčov totiž nebolo ďaleko od čohosi takéhoto," podotkol na twitteri Ben Rothenberg, novinár New York Times.

"Azda tento incident ukončí trend nedbalého odpaľovania loptičiek a hádzania rakiet," dodal.

Medzinárodná tenisová federácia (ITF) neskôr rozhodla o tom, že Shapovalov musí zaplatiť pokutu vo výške 7-tisíc dolárov.

Kanaďan mohol dostať pokutu až do výšky 12-tisíc dolárov, ale ITF uznala, že išlo o neúmyselný akt a uznala aj to, že sa za svoj čin ospravedlnil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Mladý tenista mal pomôcť tímu k postupu, rozhodca ho musel diskvalifikovať