Mladík Teräväinen je chladnokrvný Fín, tvrdí Hossa

TASR|4. jún 2015 o 10:25

Teräväinen, ktorý pred rokom a pol doviedol fínsku dvadsiatku k titulu juniorských majstrov sveta, je veľkou budúcnosťou Chicaga.

TAMPA. Úvodný súboj finále play off NHL mal nečakaného hrdinu. O tesnom triumfe hokejistov Chicaga 2:1 na ľade Tampy Bay totiž nerozhodla žiadna z veľkých hviezd Blackhawks, ale fínsky mladík Teuvo Teräväinen hrajúci až v treťom útoku.

Hostia až do 54. minúty prehrávali 0:1, potom ale prišli veľké chvíle tretej chicagskej lajny a najmä jej najmladšieho člena Teräväinena.

Dvadsaťročný útočník najprv prekvapil Bena Bishopa strelou z diaľky, keď využil dobré clonenie pred brankárom Tampy, a o dve minúty neskôr vybojoval v útočnom pásme puk pre spoluhráča Antoinea Vermetta, ktorý strelil víťazný gól hostí.

Gól Teräväinena.

Pre oboch skórujúcich útočníkov to bolo veľké zadosťučinenie, pretože obaja nenastupovali za Blackhawks pravidelne a niektoré zápasy v play off sledovali iba z tribúny.

"Máme široký káder a veľa kvalitných hráčov," vyslovil sa pre zámorské médiá Teräväinen.

"Každá lajna dokáže zabrať, hrať dobre v ofenzíve i defenzíve. Je výborné mať v tíme štyri kvalitné útoky. Dnes ten náš solídne bránil a za tvrdú prácu sme boli odmenení, keď sme strelili dva góly. Je to skvelý pocit," vyznal sa talentovaný útočník.

Fínsky Kane

Inokedy odmeraný Fín neskrýval po zápase svoje emócie. "Začínam si na ľade viac veriť, určite viac ako pri rozhovoroch s médiami. Keď som strelil gól, prvé čo mi breblesklo hlavou, bolo 'och nie, teraz budem musieť robiť interview s novinármi'," usmieval sa hrdina stretnutia.

Inak ale pôsobí chladným dojmom, ako pravý severan. "Vyzerá to tak, ako keby mu ani netĺklo srdce. Je to taký pokojný, typický chladnokrvný Fín," vyjadril sa na adresu Teräväinena jeho slovenský spoluhráč Marián Hossa.

Teräväinen, ktorý pred rokom a pol doviedol fínsku "dvadsiatku" k titulu juniorských majstrov sveta, je veľkou budúcnosťou Chicaga. Blackhawks počítajú, že raz bude centrom ich prvého alebo druhého útoku.

Udivuje vynikajúcou palicovou technikou, vďaka ktorej ho už teraz prirovnávajú k Patrickovi Kaneovi, vlastne dostal už aj prezývku "Fínsky Kane".

Náznaky brilantnosti ukázal už v základnej časti, keď sa v jej závere prebojoval z farmy do prvého tímu, v play off dostal šancu v 13 z 18 zápasov Chicaga a nazbieral v nich osem bodov (3+5).

Vyrovnal sa Jágrovi

"Teuvo je veľmi dobrý hráč na to, že má iba 20 rokov. Vedeli sme o tom už pred zápasom. Aj teraz predviedol niekoľko parádnych akcií. Keď dal gól, zdvihlo nám to sebavedomie a hneď sme hrali lepšie," pochválil nádejného mladíka veterán Patrick Sharp.

"Je jedným z najtalentovanejších chalanov v dnešnom hokeji," pridal pochvalu Marián Hossa. "Mám možnosť ho sledovať každý deň. Každým odohratým zápasom mu rastie sebavedomie. Prišiel do mužstva, kde je veľmi veľa šikovných hráčov, a tak sa rozhodli, že namiesto toho, aby hrával iba pár minút, ho radšej pošlú na farmu, kde dostal viac priestoru. Očividne sa to vyplatilo. Teraz hrá s veľkou sebadôverou," poznamenal slovenský krídelník.

Teräväinenovi takéto slová lichotia. On sám ale vie, že musí byť trpezlivý a na sebe ešte veľa makať, aby sa raz zaradil medzi hlavné opory Chicaga.

"Snažím sa byť sám sebou. Po každej vydarenej akcii mi stúpa sebavedomie. Ak mi naopak niečo nevyjde, snažím sa na to čím skôr zabudnúť a myslieť iba na to pozitívne, čo som na ľade predviedol," dodal autor gólu a asistencie v úvodnom meraní síl s Tampou.

Stal sa tak najmladším hráčom s viacbodovým finálovým zápasom od roku 1991, keď to isté dokázal vtedy iba 19-ročný Jaromír Jágr.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Mladík Teräväinen je chladnokrvný Fín, tvrdí Hossa