Mladí Fíni majú inú mentalitu ako Slováci. Trénujú dvakrát denne, vraví Krištof

Michal Krištof.
Michal Krištof. (Autor: SITA)
SITA|11. feb 2020 o 14:16

Slovenský center má bohaté skúsenosti s fínskym hokejom.

POPRAD. Má bohaté skúsenosti s fínskym hokejom a v ostatných rokoch sa vypracoval na jedného z najlepších centrov na Slovensku.

Michal Krištof na nedávnom prípravnom turnaji Kaufland Cup v Poprade nastupoval v prvom útoku národného tímu po boku Košičanov Marcela Haščáka a Michala Chovana a blysol sa aj jedným gólovým zakončením.

Vo fínskej najvyššej súťaži je druhú sezónu súčasťou tímu Kärpät Oulu, vlaňajšieho finalistu a aktuálne dlhodobého lídra základnej časti Liigy.

"Pohoda je dovtedy, kým sa víťazí. My sa snažíme brať to zápas po zápase. Náš tréner sa zasa usiluje obnovovať prípravu na zápasy tak, aby nám nechýbala motivácia ani proti poslednému tímu tabuľky.

Stalo sa však, že sme prehrali práve u posledného, ale na druhý deň sme vyhrali nad druhým tímom tabuľky. Ale taká je fínska liga. Keď nejdete na sto percent, hneď je to vidieť," skonštatoval Michal Krištof.

Vo Fínsku majú veľa talentov

Dvadsaťšesťročný odchovanec nitrianskeho hokeja v tejto sezóne nie je taký produktívny ako v tej predchádzajúcej. V 38 zápasoch nazbieral 15 bodov za 3 góly a 12 asistencií. Tvrdí však, že na pohode mu to neuberá.

"Nemám toľko bodov, čo minulý rok. Mal som aj menšie zranenie. Mesiac som nehral, ale už je to v poriadku. Päť - šesť zápasov som odohral aj na krídle, ale už je to ustálené, že som na pozícii centra," informoval šikovný útočník.

V tíme má aj slovenského spoluhráča, brankárskou istotou v Oulu je Patrik Rybár, hoci v zápasoch sa neraz strieda s mladučkým Justusom Annunenom, ktorý ešte len bude mať 20 rokov.

"Máme super brankársku dvojičku aj do play off, stále sa striedajú. Paťo aj mladý Annunen sú spoľahliví, na tomto poste nemáme problém," zdôraznil Krištof.

O fínskej lige sa zvykne vravieť, že je z roka na rok kvalitnejšia a nie je to prioritne zásluha kvalitných legionárov.

Vo Fínsku majú veľmi veľa vlastných talentovaných hráčov, ktorí z najvyššej súťaže nemajú problém naskočiť aj do reprezentačných tímov. A tie v poslednom čase hrajú ako z veľkej knihy hokeja.

Fíni sú úradujúci majstri sveta z roku 2019 a ich reprezentácia do 20 rokov si na posledných dvoch šampionátoch tejto vekovej kategórie vybojovala titul a štvrté miesto.

Krištof: Mladí hráči hrajú v ligových tímoch

"Fíni majú trochu inú mentalitu ako mladí chalani u nás na Slovensku. V juniorských tímoch trénujú stále dvakrát denne a to na Slovensku vôbec nie je. Mladí hráči dostávajú veľa príležitostí v ligových tímoch.

Tam neabsolvujú iba 4 minúty na ľade, ale hrajú dôležitú rolu vo svojich tímoch. Silná mentalita v spojení s tréningmi a intenzitou korčuľovania sa potom prejaví aj na reprezentačnej úrovni.

Samozrejme, aj hráčska základňa je vo Fínsku širšia ako u nás doma, ale oni vedia, ako s ňou majú pracovať. Všimol som si, že mladí hráči konečne začínajú hrať v najvyššej súťaži už aj na Slovensku a to je len dobre," zamyslel sa Krištof.

Na otázku, čo by vyzdvihol z nehokejového života na severe Európy, slovenský hokejista odpovedal:

"Všetci sú tam spokojní, nikto sa nikam neponáhľa. Táto ich mentalita mi vyhovuje. Jedlo však mám určite radšej slovenské ako fínske."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Fínsko»Mladí Fíni majú inú mentalitu ako Slováci. Trénujú dvakrát denne, vraví Krištof