Handzuš: V čase vojny nemôžeme mlčať. Ovečkin by teraz v NHL nemal hrať

Stanislav Benčat|28. feb 2022 o 17:48

Jeden štát napadol druhý. Vtedy sa nemôže oddeľovať šport a politika.

Ruský útok na Ukrajinu je bezprecedentný, treba ho ukončiť, nech sa náš svet aspoň ako-tak vráti do normálu, vraví bývalý hokejista MICHAL HANDZUŠ. V rozhovore pre Sportnet odmieta tvrdenie, že šport a športovci by mali byť v čase vojny apolitickí. „Na každom hlase záleží,“ vraví.

Majster sveta i víťaz Stanleyho pohára sleduje pozorne dianie na Ukrajine, ale i reakcie športových funkcionárov. Jedna z posledných je spojená s účasťou mužstiev na blížiacom sa svetovom šampionáte v hokeji.

Fínski organizátori odmietli účasť Ruska a Bieloruska na MS v hokeji, očakáva sa ešte na potvrdenie IIHF. Správne rozhodnutie?

Je to logické vyústenie udalostí, ktoré sa dejú vo svete. Ruský útok na Ukrajinu je bezprecedentný. Som rád, že sa hokejové hnutie k situácii takto postavilo.

Padajú však aj argumenty, že šport a politika sa spájať nemajú.

Má sa to riešiť, bez toho to nejde. Najmä v takýchto otázkach. Je tu vojna. Jeden štát napadol druhý. Vtedy sa nemôže oddeľovať šport a politika. 

Viacero aktívnych i bývalých športovcov sa vyjadruje k situácii. Dominik Hašek, česká brankárska legenda, povedal, že ruským hokejistom by mali dokonca rozviazať kontrakty v NHL. Súhlasíte s ním?

Dominik Hašek reagoval na vyjadrenie Alexandra Ovečkina, ktorý povedal, že obidve strany to majú ťažké. O čom Ovečkin hovorí? Ukrajina bola napadnutá Ruskom. To, čo sa tam deje, je pre ukrajinský národ strašné.

Ovečkin dlhodobo podporuje Putina a aj vo chvíľach, keď kvôli nemu zomierajú nevinní, ho má na profilovej fotke instagramového účtu, ktorý má milióny sledovateľov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Handzuš: V čase vojny nemôžeme mlčať. Ovečkin by teraz v NHL nemal hrať