Víťazné selfie, brilantný obrat aj senzácia. Cesta k titulu majstra sveta je otvorená

Anglický šípkar Scott Williams vyradil Michaela van Gerwena vo štvrťfinále MS 2024.
Fotogaléria (15)
Anglický šípkar Scott Williams vyradil Michaela van Gerwena vo štvrťfinále MS 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|2. jan 2024 o 09:14

Michael van Gerwen štvrtý titul majstra sveta v roku 2024 nezíska.

LONDÝN. Pozornosť médií zaujal už víťazstvom v prvom kole svetového šampionátu. Dokázal, že je veľký talent a má pred sebou žiarivú budúcnosť. 

Mnohí ho už vtedy pasovali do pozície favorita na celkové víťazstvo, tí opatrnejší poukazovali na jeho vek a neskúsenosť s takýmto veľkým turnajom.

Iba 16-ročný šípkar Luke Littler však hrá ako ostrieľaný borec, ktorý má nervy zo železa. Vyradil víťaza UK Open, legendárneho van Barnevelda a v boji o postup do semifinále nedal Brendanovi Dolanovi najmenšiu šancu. 

O fotku ho žiadajú aj futbalisti

Severný Ír síce začal lepšie, vyhral úvodné dva legy, no ďalších sedem išlo na konto jeho súpera. To udalo tón celému zápasu a pomerne rýchlo sa Littler dostal do komfortného vedenia 4:0 na sety. 

Dolan bol napokon rád, že získal aspoň jeden. Littler ukončil zápas troma zavretiami 100+, tretíkrát na turnaji mal priemer na tri šípky nad stovkou a vo svojich piatich dueloch na MS ani raz nestratil viac ako set.

"Mám pocit, že snívam. Rozhodne myslím na zisk titulu, som od neho vzdialený už len dva zápasy. Ak budem pokračovať v týchto výkonoch, mám dobrú šancu," povedal Littler v rozhovore pre Sky Sports.

Fotogaléria zo 14. hracieho dňa MS v šípkach 2024

Po tom, ako si podal ruku s Dolanom a rozhodcami si vzal mladý Angličan mobil niekoľkých fanúšikov, ktorých potešil spoločnou selfie. 

V Británii spôsobil poriadny rozruch. Podľa webu BBC Sport ho o fotografiu požiadali futbalisti Arsenalu Aaron Ramsdale a Declan Rice.

Littler je fanúšikom Manchestru United, a tak mu ešte pred zápasom s van Barneveldom prostredníctvom správy zaželali šťastie obranca Jonny Evans a bývalý kapitán "červených diablov" Gary Neville. 

Littler počas Silvestra sledoval na Tottenham Stadium víťazstvo Spurs nad Bournemouthom 3:1 a po zápase zverejnil fotografiu so záložníkom Tottenhamu a šípkarskym fanúšikom Jamesom Madisonom.

Ďalšia krutá prehra Dobeyho

Litler v semifinále narazí na Roba Crossa, ktorý po neuveriteľnom priebehu zdolal Chrisa Dobeyho. Zápas trval dve hodiny, pričom tú prvú ovládol Dobey.

Viedol 4:0 na sety, pričom v tom štvrtom zahral úžasný priemer 121,86. Dokonca nastala situácia, že Cross si pri zavretí 81 nezohrával druhou šípkou na prípadný stred, keďže veril, že Dobey 161 bodov nezavrie.

Ten ho však chladnokrvne potrestal vysokým zavretím.

Zápas mal jasne pod kontrolou, no postupne išiel jeho výkon trošku dole a Cross sa postupnými krokmi doťahoval a doťahoval. Napokon muselo v deviatom sete rozhodnúť až predĺženie, ktoré lepšie zvládol "Voltage".

BBC Sport uvádza, že Cross je prvým hráčom v histórii, ktorý dokázal vyhrať štvrťfinálový zápas MS, hoci v ňom prehrával 0:4 na sety. "Hovoril som si, že všetko je to o mne. Stále som si veril, aj keď som prehrával," uviedol. 

VIDEO: Zostrih prvého a druhého štvrťfinále MS v šípkach 2024

Pre Dobeyho to bola ďalšia veľmi krutá prehra. V roku 2022 viedol na World Matchplay 8:2 na legy, ale napokon vyhral Cross 11:9. Práve na tento zápas si spomenul a povedal si, že prečo by to nemohol zopakovať aj na MS.

"Som absolútne zničený po ďalšej ťažkej prehre. Z tej poslednej som sa však dokázal dostať a som si istý, že tomu bude tak aj teraz.

Rob hrá v posledných týždňoch skvele. Dal som do toho všetko, ale on bojoval ako to on vie a podaril sa mu brilantný obrat," napísal Dobey na instagrame.

Favoritovi akoby došli sily

Prvotriednu senzáciu priniesol aj večerný štvrťfinálový program. Michael van Gerwen bol jasným favoritom, no Scottovi Williamsovi podľahol 3:5.

Ten dosiahol životný úspech. Vo svetovom rebríčku mu pred MS patrilo 52. miesto, v jeho aktuálnom vydaní figuruje už na konci tretej desiatky.

Williams hral výborne a víťazstvo si zaslúžil. Dvanásťkrát trafil 180-tku, mal o tri body vyšší priemer a jeho úspešnosť na double bola takmer 41 percent.

"Je to obrovské prekvapenie. Asi najväčšie, aké mohlo byť. Scott bol však lepší a pokiaľ predvedie podobný výkon aj v semifinále, tak má šancu.

Po vypadnutí Michaela je turnaj otvorený a je to obrovská šanca pre každého, kto zostal v turnaji," hovoril pre Sky Sports Wayne Mardle.

VIDEO: Zostrih tretieho a štvrtého štvrťfinále MS v šípkach 2024

"Akoby van Gerwenovi došli sily, vyzerá unavene. Naopak, Scott Williams je vo vynikajúcom rozpoložení. Štvrťfinálový deň prináša neskutočné výsledky," vravel komentátor Nova Sportu Jiří Pauzr.

"Nie je to spôsob, akým som chcel začať rok 2024. Dnes som nedosiahol svoj áčkový výkon a táto prehra ma veľmi zasiahla," uviedol Holanďan.

Williamsa v súboji o postup do finále vyzve Luke Humphries. 

Angličan bol na turnaji už dvakrát na pokraji vypadnutia, ale vo štvrťfinále zahral priemer 103,5 a bez problémov zdolal Davea Chisnalla 5:1.

Humphries cítil sklamanie po tom, čo ho vlani nevybrali do Premier League. Tento rok ho už účasť na tomto prestížnom podujatí neminie. Navyše, ak postúpi do finále MS, stane sa novou svetovou jednotkou. 

Výsledky MS v šípkach 2024

Štvrťfinále:

Rob Cross (Ang.-8) - Chris Dobey (Ang.-17) 5:4

Luke Littler (Ang.) - Brendan Dolan (Sev. Ír.-28) 5:1

Scott Williams (Ang.) - Michael van Gerwen (Hol.-2) 5:3

Luke Humphries (Ang.-3) - Dave Chisnall (Ang.-11) 5:1

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Víťazné selfie, brilantný obrat aj senzácia. Cesta k titulu majstra sveta je otvorená