26.07.2024 09:00
Deň 0
Minúta po minúte
Live

Meteorológovia hovoria o katastrofe. Otvárací ceremoniál poznačí masívny dážď

Dážď na rieke Seina v Paríži
Dážď na rieke Seina v Paríži (Autor: REUTERS)
REUTERS|26. júl 2024 o 15:00

V Paríži sa očakávajú silné zrážky zodpovedajúce 15-dňovému dažďu.

PARÍŽ. Meteorológovia predpovedajú počas piatkového otváracieho ceremoniálu OH 2024 silné dažďové prehánky.

Jeden z odborníkov dokonca označil tento bezprecedentný ceremoniál pod holým nebom v centre Paríža za "katastrofu".

Očakáva sa, že viac ako 300-tisíc divákov bude lemovať brehy rieky Seiny, keď športovci budú defilovať v centre Paríža na flotile člnov a riečnych lodí, čo bude súčasťou extravagantného otváracieho ceremoniálu.

Počas trojhodinového podujatia, na ktorom sa zúčastnia svetoví lídri a svetové celebrity, sa v piatok medzi 18:00 a 24:00 hodinou očakáva približne 25 mm až 30 mm zrážok, čo zodpovedá 15-dňovému dažďu, uviedol meteorológ Patrick Marliere.

"Počas týchto niekoľkých hodín to bude katastrofa," povedal Marliere, šéf nezávislej meteorologickej spoločnosti Agate Meteo, v rádiu RMC.

"Dve hodiny som prechádzal modely, porovnával som rôzne modely počasia, ale bohužiaľ všetko potvrdzuje tento trend od začiatu až po koniec dnešného večera. Nebudeme sa tomu môcť vyhnúť," povedal.

Dážď očakáva aj štátna meteorologická služba Meteo France. "Scenáre z posledných dní, ktoré spomínali riziká zrážok, sa potvrdzujú aj na koniec dňa," uvádza na svojej webovej stránke.

Olympijské hry mali v piatok nepriaznivý začiatok po tom, ako sabotéri zasiahli francúzsku sieť vysokorýchlostných vlakov TGV v sérii predpoludňajších útokov po celej krajine, čo spôsobilo chaos v cestovaní niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom.

Hráči amerického basketbalového tímu na OH 1992 v Barcelone zľava Larry Bird, Scottie Pippen, Michael Jordan a Clyde Drexler po víťaznom finále. rozhovor
dnes 14:00
Tréner Naglič: Američania dostali od Európanov zopár faciek, v Paríži budú dominovaťTréner Slovákov spomína na OH 1992 v Barcelone.
dnes 14:00
Dážď na rieke Seina v Paríži
dnes 15:001
Meteorológovia hovoria o katastrofe. Otvárací ceremoniál poznačí masívny dážďV Paríži sa očakávajú silné zrážky zodpovedajúce 15-dňovému dažďu.
dnes 15:001
Ilustračná fotografia.
dnes 17:05
Odhalili ho pár hodín pred ceremoniálom. Paríž má prvého dopingového hriešnikaPozitívny test mal iránsky džudista.
dnes 17:05
Olympijské kruhy pred parížskou radnicou.Kto bude kráľ šprintu a ako budú páliť Slovenky? Pozrite si tucet očakávaní OH v ParížiHry v Paríži slávnostne otvoria v piatok.
Marián Kovačócy.
dnes 12:20
Kovačócyho čakajú tretie hry. Vrchol sezóny. Urobím maximum, hovoríO konkrétnych cieľoch v Paríži hovoriť nechcel.
dnes 12:20
Jasmine Paoliniová.
dnes 12:07
Finalistka Roland Garros má na OH v Paríži jediný cieľ. Chce selfie s NadalomKeďže Jannik Sinner sa pre chorobu odhlásil z olympiády v Paríži, Jasmine Paoliniová bude najväčšou talianskou nádejou v tenise.
dnes 12:07
Vodní slalomári, zľava Matej Beňuš, Eliška Mintálová, Zuzana Paňková a Jakub Grigar pred OH 2024.
dnes 10:05
VIDEO: Slováci sa predstavia na OH v štýlovej kolekcii, prevláda modrá a červenáInšpiráciou pre oblečenie bol historický región Čataj.
dnes 10:05
Bev Prestamnová.
dnes 08:001
Ženský tím Kanady sa rozpadá. Po incidente s dronom opustila reprezentáciu aj hlavná trénerkaČlen kanadskej futbalovej reprezentácie žien sledoval tréning Nového Zélandu pomocou dronu.
dnes 08:001
Rafael Nadal.
dnes 07:08
Nadal pociťoval počas tréningu bolesti. Jeho štart v Paríži je otázny, tvrdí trénerŠpanielsky tenista by sa mal na OH predstaviť vo dvojhre i vo štvorhre po boku svojho krajana Carlosa Alcaraza.
dnes 07:08
Solbjork Minke Andersonová.
dnes 07:49
Dánsku cyklistku zrazilo auto, sen o olympijských hrách sa jej rozplynulNamiesto Andersonovej bola do Paríža povolaná dánska šampiónka v cestných pretekoch Rebecca Koernerová.
dnes 07:49
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Meteorológovia hovoria o katastrofe. Otvárací ceremoniál poznačí masívny dážď