Messi, Ronaldo či Iniesta - ktorý si zaslúži Zlatú loptu?

(Autor: SITA/AP)
SITA|4. jan 2013 o 12:53

Víťazov ankety určia kapitáni a tréneri reprezentačných mužstiev a vybraní zástupcovia médií.

ZŰRICH. Fenomenálny Argentínčan Lionel Messi môže potvrdiť svoju suverenitu medzi súčasnými futbalistami, keď má na dosah unikátny zisk ceny pre najlepšieho futbalistu planéty už štvrtýkrát za sebou.

V pondelok 7. januára totiž vo švajčiarskom Zürichu vyhlásia výsledky ankety Zlatá lopta FIFA 2012 a tromi nominovanými hráčmi na toto ocenenie sú spomenutý Messi, na klubovej úrovni pôsobiaci v FC Barcelona, jeho španielsky klubový spoluhráč Andrés Iniesta a Portugalčan Cristiano Ronaldo z Realu Madrid.

Favoritom na úspech je 25-ročný rodák z Rosaria Messi, ktorý sa tešil aj v predošlých troch rokoch. V prípade víťazstva by sa kanonier "blaugranas" osamostatnil na čele poradia.

Po tri triumfy majú na konte futbalové legendy Johan Cruyff (1971, 1973, 1974), Michel Platini (1983, 1984, 1985) a Marco van Basten (1988, 1989, 1992).

Zrejme najlepší rok má z nominovanej trojice za sebou Messi, ktorý strelil počas uplynulých 12 mesiacov rekordných 91 gólov v súťažných stretnutiach či už na klubovej alebo reprezentačnej úrovni.

Iniesta sa stal so Španielskom majstrom Európy a patril k ťahúňom katalánskeho mužstva, ktoré však nezískalo ligový titul ani nezvíťazilo v Lige majstrov.

Španielsky primát patrí Realu Madrid a rozhodujúcou mierou sa oň pričinil 27-ročný rodák z Funchalu C. Ronaldo, ten sa stal najlepším futbalistom na svete za rok 2008.

((anketa))

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Messi, Ronaldo či Iniesta - ktorý si zaslúži Zlatú loptu?