Sedel na bicykli, keď jeho rival utekal. Van der Poel ukázal, že je najlepší

Mathieu van der Poel na MS v cyklokrose 2021, v pozadí Wout Van Aert.
Mathieu van der Poel na MS v cyklokrose 2021, v pozadí Wout Van Aert. (Autor: Twitter UCI Cyclocross)
Jerguš Radačovský|1. feb 2021 o 10:00

Van Aertovi vrátil prehru zo Svetového pohára.

MS v cyklokrose 2021 - Oostende (Belgicko)

1.

Mathieu van der Poel

Holandsko

58:57 min

2.

Wout van Aert

Belgicko

+ 37 s

3.

Toon Aerts

Belgicko

+ 1:24 min

4.

Tom Pidcock

V. Británia

+ 1:37 min

5.

Laurens Sweeck

Belgicko

+ 2:05 min

6.

Michael Vanthourenhout

Belgicko

+ 2:14 min

18.

Zdeněk Štybar

Česko

+ 5:42 min

37.

Jakub Kurty

Slovensko

nedokončil

40.

Matej Ulík

Slovensko

nedokončil

43.

Ondrej Glajza

Slovensko

nedokončil

OOSTENDE. Čakal sa veľký súboj dvoch rivalov, ktorí už niekoľko rokov nemajú konkurenciu. A predpoklady sa potvrdili.

O titul cyklokrosového majstra sveta v belgickom Oostende súperili domáci Belgičan Wout van Aert a Holanďan Mathieu van der Poel.

V dramatických pretekoch sa nakoniec tešil Van der Poel, ktorý obhájil vlaňajší titul a majstrom sveta sa stal štvrtýkrát v kariére (po rokoch 2015, 2019 a 2020).

Odpútal sa od Van Aerta, ktorý sa v domácich podmienkach musel uspokojiť s druhou priečkou. Trojnásobný majster sveta (vyhral v rokoch 2016 až 2018) stratil na veľkého rivala 37 sekúnd.

Jeden mal pád, druhý defekt

Preteky priniesli veľmi zaujímavé momenty. Cyklisti sa okrem klasických problémov na trati museli vysporiadať aj s ťažkým zamoknutým pieskom, keďže súčasťou trasy dlhej 2,8 kilometra bol aj náročný prechod plážou.

Okruh sa šiel až osemkrát.

Hneď v úvode sa hviezdna dvojica odpútala od súperov. Do mierneho vedenia sa dostal Van Aert, ktorý mal ako ťažký silový typ na piesku výhodu.

Van der Poel v druhom kole navyše spadol a medzera medzi jazdcami sa zvýšila. Na ostatných častiach trate bol však rýchlejší a Van Aerta dobehol už v treťom kole.

Potom mal jeho súper veľkú smolu. Van Aert dostal defekt, pri ktorom stratil niekoľko sekúnd. Pozitívom však bolo, že boxová ulička sa nachádzala neďaleko.

Napriek tomu už nedokázal dobehnúť lídra. Po technickom probléme sa začal trápiť aj na úsekoch, na ktorých mal dovtedy navrch.

"Defekt Van Aerta bol pre mňa pomerne šťastnou chvíľou, aby som sa mohol vrátiť do pretekov. Ale ani tak som nemal pocit, že by bolo rozhodnuté. Trať sa zmenila a povrch na pláži bol rýchlejší, vďaka čomu som sa cítil lepšie," povedal Van der Poel po pretekoch.

"Mal som dobré nohy a každým kolom som zrýchľoval, čím rástla aj moja sebadôvera," vysvetlil Holanďan, ktorý postupne zvyšoval náskok.

Rivalitu posúvajú stále vyššie

To, že v závere mal viac síl Holanďan, dokázali momenty na pláži, keď náročný terén prešiel na bicykli, zatiaľ čo Van Aert musel zosadnúť a záverečnú časť úseku prebehol s bicyklom na rukách.

Rivalita cyklistov siaha ešte do detských čias. Od roku 2015 nezískal titul majstra sveta nikto iný. V tejto sezóne Svetového pohára bol v šiestich prípadoch úspešnejší Van der Poel, trikrát sa tešil Van Aert.

Pred týždňom sa však tešil Belgičan, ktorý ovládol aj celkové poradie Svetového pohára. Van der Poel mu však nedávnu prehru vrátil.

Rivalitu si preniesli aj na cesty. Van Aert v minulej sezóne ovládol monument Miláno – San Remo a formu ukazoval aj na Tour de France, keď vyhral dve etapy a Slovincovi Primožovi Rogličovi pomáhal v náročných etapách.

Van der Poel vyhral monument Okolo Flámska, v závere ktorého zdolal práve svojho veľkého rivala. Pridal aj triumf na klasikárskych etapových pretekoch BinckBank Tour.

Obaja už niekoľko rokov predvádzajú veľkú všestrannosť a ich súboje určite prinesú ďalšie zaujímavé momenty. Či už v teréne, alebo na ceste.

Obaja pritom majú iba 26 rokov.

Na pretekoch štartoval aj Čech Zdeněk Štybar, ktorý ako posledný získal titul majstra sveta pred fenomenálnou dvojicou - ešte v roku 2014. Celkovo obsadil osemnáste miesto. Štartoval však z poslednej pozície.

Trojica Slovákov - Jakub Kurty, Matej Ulík a Ondrej Glajza - preteky nedokončila.


Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sedel na bicykli, keď jeho rival utekal. Van der Poel ukázal, že je najlepší