Talentovaný hráč a nemá nohy? Šampionát v Katare má lietajúceho maskota

La'eeb - maskot MS 2022 vo futbale.
La'eeb - maskot MS 2022 vo futbale. (Autor: FIFA)
Ivan Mriška|11. nov 2022 o 06:00

Maskot MS vo futbale 2022 pripomína rozprávkového ducha.

DUBAJ, BRATISLAVA. V roku 2010 leopard Zakumi, o štyri roky neskôr brazílsky pásavec Fuleco. Na posledných MS v Rusku to bol vlk Zabivaka.

Maskot šampionátu v Katare má nadviazať na svojich troch predchodcov. Je však iný.

Lieta a ide o čisto fiktívnu bytosť, ktorá nie je inšpirovaná zvieraťom. Maskotom turnaja je La'eeb, čo v arabčine znamená talentovaný hráč.

Obsahuje prvky arabských krajín

V histórii svetových šampionátov ide o vôbec prvého predstaviteľa Blízkeho východu. Postava má pripomínať gutru, pokrývku hlavy, ktorú nosia muži z Kataru a celého Arabského polostrova.

„Je dobré vidieť maskota, ktorý je podobný Arabovi. La’eeb zapôsobí na strunu mnohých ľudí na Blízkom východe, pretože obsahuje prvky, ktoré sú tradičné pre mnohé arabské krajiny, nielen pre Katar,“ pre fastcompanyme.com povedal Rabi Ezz-Eldine, libanonský futbalový nadšenec.

Podľa organizátorov majstrovstiev sveta v Katare a marketingového tímu, ktorý ho navrhoval, La'eeb nemá pevnú identitu.

„Ide o zábavnú, nebojácnu postavu, ktorá pochádza z paralelného sveta, kde žijú všetci turnajoví maskoti. La'eeb môže byť výplodom vašej fantázie. Je tým, kým ho chce mať futbalový fanúšik,“ uvádza oficiálna stránka FIFA.

Má mnoho kritikov

FIFA opisuje maskota rôznymi superlatívmi. Má však množstvo kritikov.

Prirovnávajú ho k animovanému duchovi Casperovi, no La'eeb podľa iných kritických ohlasov ilustruje ducha robotníkov, ktorí zahynuli počas výstavby štadiónov na MS v Katare.

Podľa oficiálnych dát od decembra 2010, keď sa rozhodlo o tom, že šampionát sa uskutoční v Katare, zomrelo v krajine priemerne dvanásť pracovníkov zo zahraničia za deň. Väčšinou šlo o lacnú pracovnú silu z Pakistanu, Indie, Bangladéša, Nepálu a Srí Lanky.

„Podujatie FIFA je prospešné nielen pre cestovný ruch, ale aj kultúrnu výmenu. Arabský maskot je pekný, uprednostnil by som však iný dizajn, pretože tento vyzerá ako Casper,“ povedal katarský dizajnér Amani Qaddoumi.

Futbalista, ktorý nemá nohy

Fanúšikovia maskota kritizujú aj preto, že nemá nohy. Vraj to pri futbale nedáva zmysel.

„Maskot je dobre animovaný a nakreslený. Je spravodlivým pokusom reprezentovať arabskú kultúru, no chybou je, že sa zameriava iba na oblečenie mužov. Vynecháva tak iniciatívu podpory žien v športe,“ uviedol grafický dizajnér z Dubaja Jan Sanchez.

Majstrovstvá sveta sa v Katare uskutočnia od 21. novembra do 18. decembra.

MS vo futbale 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Talentovaný hráč a nemá nohy? Šampionát v Katare má lietajúceho maskota