Fehérváry hrá s rozvahou a inteligenciou. Bude patriť k oporám tímu, znie zo zámoria

Martin Fehérváry.
Martin Fehérváry. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
Jakub Benko|26. júl 2020 o 11:35

V Slovákovi vidia budúcnosť Capitals.

BRATISLAVA. Slovenský hokejový obranca Martin Fehérváry v sezóne 2019/2020 odohral svoje prvé zápasy v NHL. Dvadsaťročný mladík nastúpil na šesť duelov za Washington Capitals a získal aj prvý bod, za asistenciu.

A vyzerá to tak, že v klube sa mu črtá sľubná budúcnosť.

V stabilnej zostave Washingtonu momentálne figuruje sedem obrancov - John Carlson, Dmitrij Orlov, Michal Kempný, Nick Jensen, Jonas Siegenthaler, Brenden Dillon a Radko Gudas.

Poslední dvaja z nich sa však po tejto sezóne stanú neobmedzenými voľnými hráčmi. Ak z klubu odídu, na súpiske sa uvoľní miesto, ktoré by mohol zaujať práve Fehérváry.

Má vlastnosti, ktoré ho predurčujú na úspech

"Fehérváry ukazuje schopnosti a zručnosti, ktoré musia obrancovia NHL robiť konzistentne, zápas po zápase, po celú sezónu. Schopnosť zbierať puky, podržať ich, rozohrávať pod tlakom napádajúceho hráča, to je základ pre moderného obrancu NHL," myslí si hokejový expert Jack Dawkins z webu The Hockey Writers.

Rodák z Bratislavy má už za sebou skúsenosti z najvyššej švédskej súťaže a v tejto sezóne sa stal dôležitou súčasťou farmárskeho tímu Capitals - Hershey Bears. Na farme v nižšej AHL odohral 56 zápasov, strelil štyri góly a pridal desať asistencií.

Slovensko reprezentoval už na dvoch seniorských majstrovstvách sveta, premiérovo už ako 18-ročný.

Dawkins upozornil, že doteraz sa to v histórii Slovenska podarilo len trom hokejistom - Mariánovi Gáboríkovi, Mariánovi Hossovi a Jířimu Bicekovi.

Martin Fehérváry a jeho prvý gól v AHL:

Vie sa adaptovať na akúkoľvek rolu v tíme

"Obrancovia budúcnosti musia byť rýchli na nohách, no musia tiež vedieť rýchlo rozmýšľať. Taktiež musia vedieť vnímať priestor na ľade a okolo seba. Fehérváry to všetko spĺňa. Navyše, v situáciách, keď je pod tlakom, nerobí unáhlené rozhodnutia a nepanikári v rozohrávke. Hrá s rozvahou, inteligenciou a pomáha tak svojmu tímu," pochválil obrancu novinár.

Dawkins pripomenul zmenu, ktorou obrancovia NHL v posledných rokoch museli prejsť. Prísnejšie posudzovanie faulov, zrýchlenie hry, iné úlohy v tíme.

Hráči sa tomu musia prispôsobiť a výhodu majú tí, ktorí sa na zmeny dokážu adaptovať najlepšie.

"Fehérváry je hráč, ktorý má výbavu zručností nevyhnutnú pre úspešného obrancu NHL budúcnosti," je presvedčený Dawkins.

"V tíme, aký majú Capitals, s útočníkmi, ktorých majú, bude takýto obranca významný. Má fyzické parametre pre NHL a schopnosť vyrásť v akejkoľvek úlohe, ktorú dostane. To mu dáva reálnu šancu stať sa dôležitým členom zadných radov Capitals v nasledujúcich rokoch," dodal expert.

Hoci väčšinu svojej prvej zámorskej sezóny strávil Fehérváry na farme, Washington s ním ráta. Naznačuje to aj fakt, že je súčasťou tímu, ktorý bude o pár dní hrať play off NHL.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Fehérváry hrá s rozvahou a inteligenciou. Bude patriť k oporám tímu, znie zo zámoria