Toľko skvelých vecí naraz. Nedávno hral druhú ligu, teraz je na šampionáte

Martin Bučko.
Martin Bučko. (Autor: TASR/SZĽH)
Boris Vanya|20. máj 2021 o 20:07

K hokeju ho priviedol starký.

BRATISLAVA. V hlave už mal myšlienky na oddych a dovolenku po výnimočnej sezóne. Netušil však, že sa ešte natiahne a bude gradovať.

Hokejový obranca Martin Bučko dorazil z Pardubíc do rodného Martina, kde ho zaskočil telefonát od Ota Haščáka s pozvánkou na prvý kemp slovenskej reprezentácie začiatkom apríla v Piešťanoch.

 „A potom som išiel na ďalší kemp a na ďalší, odohral som prípravné zápasy a v máji som na majstrovstvách sveta. Pritom pred niekoľkými mesiacmi som ešte netušil, či sa dostanem do Pardubíc,“ vravel 21-ročný hokejista.

Spával na štadióne 

Sezónu začal v druhej najvyššej českej súťaži vo Vrchlabí, ktoré je farmou extraligových Pardubíc.

 „Bolo tam fajn. Býval som priamo na štadióne v ubytovni, na ľad som zišiel v teplákoch a šľapkách. Vždy, keď bola voľná ľadová plocha, tak sme na nej s ostatnými chlapcami z ubytovne trénovali. Zápasové vyťaženie bolo vysoké, hrával som aj dvadsať minút,“ hovorí Bučko. 

Tesne predtým, ako mohol nastúpiť proti Kladnu s Jaromírom Jágrom, zavolali Bučka do Pardubíc.

„Myslel som si, že tam dlho nepobudnem, ale už som zostal až do konca. Zažil som prvé seniorské play off v kariére, to nie je len tak. A potom prišla reprezentácia. Toľko skvelých vecí naraz. Snažím sa to nejako spracovať,“ priznal.

V play off a prípravných zápasoch pred majstrovstvami sveta sa musel adaptovať na iný hokej, rýchlejší, tvrdší.

„Som defenzívny obranca, nevymýšľam veľa, čo s pukom. Skôr hľadám jednoduché riešenia, aby som nerobil chyby. Už sa veľmi teším na šampionát a počkám si, či dostanem šancu naskočiť do zápasu,“ doplnil.

K hokeju ho priviedol starký

Bučko hokejovo vyrastal v Martine, kde začínali v minulosti aj Zdeno Cíger, Oto Haščák, Róbert Švehla, Radovan Somík, či Richard Pánik.

„K hokeju ma priviedol starký. Mama ani otec by ma určite nedali na šport, ale starký ma zobral na korčule, keď som mal štyri roky. Prečo?

Vlastne som sa na to nikdy nespýtal. Ozaj, hneď ako budeme znovu spolu, tak sa ho opýtam. Zo všetkých fanúšikov ma asi najviac kritizuje. Viem, že to myslí dobre.

Chce, aby som napredoval, takže z môjho zápasu zakaždým vyzdvihne negatívne veci. Z mojej nominácie bol nadšený, bolo vidieť, že sa veľmi teší, celá rodina mala radosť,“ uviedol pardubický bek. 

V šestnástich Bučko opustil Martin a vybral sa do Česka.

„Už rok som mal agenta, s ktorým sme sa zhovárali, že by bolo dobré sa posunúť. Na Ameriku či Škandináviu som nebol nastavený, ani výkonom, ani mentálne. Vyberal som si medzi Olomoucom a Pardubicami.

Šiel som do Pardubíc na skúšku, nech ma vidia a zostal som tam už päť rokov. Nemôžem povedať, že by som sa v Martine bol býval zahrabal, ale Pardubice a česká extraliga mi veľmi pomohli v rozvoji,“ dodal účastník dvoch juniorských svetových šampionátov – do osemnásť (2018) aj do 20 rokov (2020).

S Pardubicami ma kontrakt na tri roky. „Milujem mesto, milujem ľudí, verím že sa uchytím. A v extralige nastúpim aj proti Jágrovi.“

Chytil sa šance, hral dobre

Martina Bučka vytiahol z farmy do Pardubíc tréner Richard Král, ktorý prevzal mužstvo v novembri minulého roka, keď bolo na poslednom mieste.

"Mali sme na farme aj ďalších hráčov, kombinovali sme to, keďže v druhej lige môžu odohrať maximálne 26 zápasov. Martin chytil šancu za pačesy, hral dobre, takže tu zostal.

Číta hru, je to dobrý korčuliar, má dobrú prácu s hokejkou. Mal by zlepšiť streľbu a popracovať ešte najmä na osobných súbojoch v defenzíve," charakterizoval slovenského zverenca pardubický kouč.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Toľko skvelých vecí naraz. Nedávno hral druhú ligu, teraz je na šampionáte