Martikán s injekciou po výmene kolesa, vodu nevážil

SITA|25. júl 2008 o 18:41

BRATISLAVA 25. júla (SITA) - V piatok popoludní zamierila cez Viedeň pod bielu vlajku s piatimi farebnými kruhmi do Pekingu polovica zo slovenských držiteľov zlatých medailí z OH v ére samostatnosti - ...

BRATISLAVA 25. júla (SITA) - V piatok popoludní zamierila cez Viedeň pod bielu vlajku s piatimi farebnými kruhmi do Pekingu polovica zo slovenských držiteľov zlatých medailí z OH v ére samostatnosti - singlkanoista Michal Martikán a Elena Kaliská. Sprevádzal ich ďalší vodný slalomár: kajakár Peter Cibák.

Rovnako ako v prípade odletu prvej várky sa vyskytla nečakaná komplikácia s dopravným prostriedkom, tentoraz však menšia a bez potreby odkladu presunu. Víťaz z Atlanty 1996 Martikán totiž dostal na diaľnici tzv. šlus-defekt a stratil niekoľko desiatok minút pri výmene kolesa. Navyše, zamieril ešte na injekciu: "Bolo to len preventívne. Trošku ma pobolieva lakeť, ale nie je to nič vážne. Na vode ma to nijako neobmedzuje, môžem naplno pracovať," rozohnal obavy 29-ročný Liptovskomikulášan a dodal: "Veľká šanca je onedlho tu. Určite by som veľmi rád znova zažil ten nádherný pocit z Atlanty. Podarilo sa mi to síce už pred štyrmi rokmi v Aténach, ale, žiaľ, iba na chvíľu." Pod Akropolou Martikán prišiel o najvzácnejší kov rozhodnutím arbitrov. K dosiahnutému času mu prirátali dve trestné sekundy za dotyk bránky, ktorý okrem nich azda nik nevidel. Priviezol si teda - rovnako ako zo Sydney 2000 - "len" striebro.

Šesťnásobný majster sveta, osemnásobný majster Európy a štvornásobný celkový víťaz Svetového pohára sa blysol zmyslom pre humor, keď na otázku, či je v areáli Šunji Olympic Rowing-Canoeing park najťažšia voda, pohotovo odvetil: "Neviem, nevážil som ju. Určite je to však najnáročnejšia trať z tých, ktoré poznám. Tak, ako v Aténach bola najkrajšia. Osobne sa na to veľmi teším, pretože presne na takej vode, aká nás čaká v Číne, rád jazdím."

Olympijská víťazka spred štyroch rokov Elena Kaliská zažila akési malé domáce OH v národných kvalifikačných súbojoch so svetovou šampiónkou 2006 Janou Dukátovou: "Bolo naozaj ťažké vybojovať si miestenku a už som viackrát povedala, že predčasné vyradenie jednej z nás považujem za veľkú škodu. Teraz mám pred sebou druhý tvrdý oriešok. Samozrejme, že túžim po vydarenej obhajobe aténskeho zlata, ale vážnych ašpirantiek sa tam stretne minimálne šesť. Všetko bude aj o šťastí a momentálnej pohode. O tom, ako sa kto vyspí, aký vychytí deň, ako bude postavená trať, či do toho prehovorí vietor. Vo výbornom svetle sa tento rok ukazuje Češka Štěpánka Hilgertová. Mne ide najmä o to, aby som sama mohla byť s jazdami spokojná - potom uvidíme, na čo to bude stačiť."

Tridsaťšesťročná majsterka sveta 2005 z austrálskeho Penrithu Kaliská sa predstaví už na svojich štvrtých OH. Na slávnostnom otvorení 8. augusta ponesie slovenskú vlajku: "Dúfam, že sa mi vyhne nejaký kiks. Je to pre mňa neočakávané prekvapenie, ale priznám sa, že veľmi príjemné. O takomto čomsi sa mi veru ani nesnívalo. Pre mňa je to zároveň aj čosi veľmi zaväzujúce, akási výzva. Budem sa potom v pretekoch, keď nastane ten ´deň dé´, snažiť dokázať, že som si túto česť zaslúžila."

Vodnoslalomárske súťaže sa v Pekingu začínajú kvalifikáciou C1 (Martikán) a K1 žien (Kaliská) už v pondelok 11. augusta. Hneď na druhý deň je na programe semifinále a finále v oboch spomenutých kategóriách.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Martikán s injekciou po výmene kolesa, vodu nevážil