Maroko
Maroko
MS vo futbale
10.12.2022, Vyraďovacia fáza | Štvrťfinále
1 - 0
1:0
Portugalsko
Portugalsko

Dočká sa Afrika semifinalistu MS? Maročanov podporuje celý národ

Futbalisti Maroka po postupe do štvrťfinále MS 2022.
Futbalisti Maroka po postupe do štvrťfinále MS 2022. (Autor: TASR/AP)
SITA, TASR|9. dec 2022 o 12:50

Preview k štvrťfinálovému zápasu Maroko - Portugalsko.

BRATISLAVA. V prvom sobotňajšom štvrťfinálovom zápase MS v Katare sa stretnú futbalisti Portugalska s prekvapením turnaja - Marokom.

Severoafrický tím sa vôbec prvýkrát predstaví v najlepšej osmičke vďaka prekvapujúcemu triumfu nad Španielmi (0:0, 3:0 na pokutové kopy).

Majstri Európy z roku 2016 aj bez hviezdneho Cristiana Ronalda v základnej zostave zdolali v osemfinále Švajčiarov vysoko 6:1.

Keď nemáte sen, nič nedosiahnete

Maroko sa stalo iba štvrtou africkou krajinou, ktorá sa na svetovom šampionáte dostala do štvrťfinále, po Kamerune (1990), Senegale (2002) a Ghane (2010).

Jeho doterajším maximom bola osemfinálová účasť na MS 1986 v Mexiku. Maročania vtedy stroskotali na tíme vtedajšej NSR, no v Katare postúpili medzi osem najlepších tímov ako prvé mužstvo z arabskej krajiny.

"Nikto z nás sa nevzdáva. Každý hrá s nejakými boľačkami a snaží sa pozdvihnúť úroveň svojej hry aj psychickej odolnosti. Uspeli sme v tom, že sa z nás stala rodina a cítime, že nás podporuje celý národ," uviedol tréner Walid Regragui.

Ten sa nebojí snívať o titule: "Chceme sa stať víťazmi turnaja, prečo by sme o tom nemohli snívať? Je to v ľudskej povahe. Keď nemáte sen, nič nedosiahnete."

Zostane Ronaldo opäť na lavičke?

Portugalčania si štvrťfinále MS v minulosti zahrali dvakrát - v Anglicku 1966 to dotiahli k bronzu a v Nemecku 2006 obsadili 4. priečku.

Predošlý súboj proti Maroku si dobre pamätá Cristiano Ronaldo, ktorý v ňom strelil jediný gól. Raz sa už presadil aj v Katare a stal sa prvým hráčom v histórii s presným zásahom na piatich majstrovstvách sveta.

V osemfinále však nebol v základnej zostave a nie je isté, či nastúpi od začiatku štvrťfinále. "Nasadím taktiku, ktorá je podľa mňa správna. Tak ako som to robil počas celého života," povedal portugalský tréner Fernando Santos.

Portugalčania vedia, že 37-ročný držiteľ svetového rekordu v počte reprezentačných gólov (118) je stále najväčší strašiak pre súperov.

"Je nenahraditeľný," povedal o ňom spoluhráč Joao Félix. Podľa stredopoliara Otávia špekulácie médií o nepohode v tíme nerozhodili ani najväčšiu hviezdu:

"Cristiano je vzor pre nás všetkých, je náš kapitán. Aj keď vedel, že nenastúpi v zápase, bol ten, kto najviac podporoval tím. Všetci za ním stojíme."

Maroko - Portugalsko

Rozhodujú: Tello - Brailovsky, Chade (všetci Arg.)

Predpokladané zostavy:

Maroko: Bounou - Hakimi, Aguerd, Saiss, Mazraoui - Ounahi, Amrabat, Amallah - Ziyech, En-Nesyri, Boufal

Portugalsko: Costa - Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro - B. Silva, Carvalho, Otavio - Fernandes, Ramos, Joao Felix

Fernandes: Postup nie je samozrejmosť

Sám Ronaldo vo štvrtok na sociálnej sieti napísal, že "Portugalsko je príliš jednotné na to, aby ho ovplyvnili vonkajšie faktory".

Bruno Fernandes očakáva ťažký duel a postup nie je samozrejmosť:

"Bude to náročný zápas, pretože Maroko má naozaj dobrý tím. Ovládli skupinu a zdolali aj Španielsko, preto vnímame ich kvalitu.

Chceme odohrať najlepšie stretnutie ako vždy, ale musíme sa sústrediť na seba a predviesť výkon, vďaka ktorému zvíťazíme."

Stredopoliar Manchestru United sa priamo podieľal na piatich góloch svojho tímu a s tromi nahrávkami patrí k najúspešnejším Portugalcom na MS.

Maročania a Portugalčania sa na scéne MS doposiaľ stretli dvakrát v skupinovej časti, oba výbery zaznamenali po jednom víťazstve.

V prvom vzájomnom meraní síl na MS 1986 v Mexiku Afričania zvíťazili 3:1, na predošlom šampionáte v Rusku sa Portugalčania tešili z triumfu 1:0.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Dočká sa Afrika semifinalistu MS? Maročanov podporuje celý národ