Marinčin debutoval v NHL, Hossa s gólom a Halák s víťazstvom

Martin Marinčin debutoval v NHL (vľavo)
Martin Marinčin debutoval v NHL (vľavo) (Autor: SITA/AP)
TASR|6. dec 2013 o 07:06

Za Edmonton debutoval v NHL obranca Martin Marinčin. Za vyše pätnásť minút na ľade si pripísal plusový bod

NEW YORK. Jaroslav Halák výraznou mierou prispel k hladkému víťazstvu St. Louis nad NY Islanders 5:1 v stretnutí zámorskej NHL. V noci na piatok odchytal celý duel a zneškodnil 22 z 23 streleckých pokusov súpera. Pre St. Louis to bolo prvé víťazstvo po dvoch prehrách, naopak "ostrovania" ťahajú negatívnu sériu ôsmich prehier.

Haláka dokázal prekonať len obranca Andrew MacDonald v presilovke hostí, pri jeho delovke od modrej čiary mal slovenský brankár dokonale zaclonený výhľad. Blues ťažili z výborných presiloviek, z prvých štyroch dali tri góly. Najmä vďaka výbornému výkonu v prostrednej časti "bluesmani" vyhrali hladko 5:1 a zlepšili si bilanciu v domácom Scottrade Center na 12-1-2.

Halákovi rozbili strelou ústa

"V druhej tretine sme našli svoju hru. Dobre sme korčuľovali, bojovali o každý puk a v súbojoch sme dominovali," pochvaľoval si v pozápasovom rozhovore so zámorskými novinármi Halák, ktorý v 22. tohhtosezónnom vystúpení dosiahol 15. víťazstvo.

Ten na začiatku druhého dejstva pritom zažil jednu bolestivejšiu chvíľku, keď ho strela kapitána Islanders Johna Tavaresa zasiahla do prednej časti masky. Slovenský brankár vyzeral byť po nej značne otrasený, zo spodnej pery mu tiekla krv, no zostal medzi žrďami až do konca stretnutia. "Puk ma trafil do 'klietky' a tlak z nárazu mi porezal pery. Lekár mi zastavil krvácanie, nemusel mi nič zašívať, preto som zostal aj naďalej chytať. Nie je to nič vážne," dodal.

V desaťzápasovom nočnom programe sa objavilo dokopy šesť Slovákov, z nich bodovali dvaja. Líder Západnej konferencie Chicago v zostave s Mariánom Hossom nestačil na Minnesotu, z ktorej si odviezol tesnú prehru 3:4. Skóre zápasu sa menilo ako na hojdačke, domáci síce po dvoch tretinách vyhrávali 2:1, v úvode tretieho dejstva však naklonili Blackhawks misky váh na svoju stranu.

Hostí poslal do vedenia presilovkový presný zásah slovenského útočníka Mariána Hossu, pre ktorého to bol v aktuálnej sezóne gól s poradovým číslom 12. Wild však dvoma gólmi v priebehu štyroch minút otočili stav a napokon slávili tesné víťazstvo. Víťazný zásah strelil obranca Marco Scandella v čase, keď zostávalo do konca 1:48 min.

Handzuš je chorý

"Divosi" dosiahli prvý domáci triumf v riadnom hracom čase nad Chicagom od 27. októbra 2008. "Dnes sme boli nemilosrdní. Zápas bol pre nás výborným testom, najmä za stavu 2:3 sme ukázali svoju mentálnu silu. Otočiť skóre proti tímu ako je Chicago je skvelé, je to parádny pocit," tešil sa hrdina Scandella, ktorý si otvoril strelecký účet v sezóne. Druhý slovenský "jastrab" Michal Handzuš absentoval v zostave hostí pre chorobu.

Z výhry sa tešila aj Carolina, ktorá triumfovala na ľade Nashvillu 5:2. V drese Hurricanes si bod do štatistík zapísal obranca Andrej Sekera za jednu asistenciu. Počas viac ako 24 minút strávených na ľade zaznamenal aj dva plusové body. Sekera bodoval v treťom zápase v rade a v piatom z ostatných šiestich (4+3). Hlavnou postavou duelu bol jeho spoluhráč Jeff Skinner, ktorý sa na triumfe podieľal hetrikom, premiérovým v profiligovej kariére.

"Je to milé. Zažil som už niekoľko zápasov s dvoma strelenými gólmi, no dosiaľ nikdy sa mi k nim nedarilo pridať tretí," tešil sa krídelník "hurikánov" známy svojou výbornou palicovou technikou. "Je to nesmierne dynamický hráč. Dokáže strieľať bez prípravy i z otočky, musíte byť neustále v strehu, aby ste mu mohli zablokovať strelu," zložil poklonu Skinnerovi obranca "Preds" Victor Bartley. Nashville prehral štvrtý zápas za sebou.

Hetrik strelil po Skinnerovi aj Hall

Ďalším hráčom, ktorý sa v noci blysol hetrikom, bol Taylor Hall. Útočník Edmontonu sa na vysokom víťazstve Oilers nad Coloradom 8:2 podieľal tromi gólmi a asistenciou.

"Je vždy zábava streliť hetrik, no pre nás je najdôležitejšie spôsob, akým sme dosiahli víťazstvo. Dodá nám to sebavedomie," vyznal sa Hall, ktorý dosiahol štvrtý hetrik v kariére. Víťazný debut v NHL zažil mladý slovenský zadák Martin Marinčin, ktorého vedenie Edmontonu povolalo do prvého tímu len v stredu.

Dvadsaťjedenročný košický odchovanec nastúpil v drese s číslom 85 v tretej obrannej dvojici "olejárov" po boku Coreyho Pottera, na ľade odohral 15 minút a 25 sekúnd a hoci pri svojej profiligovej premiére nebodoval, zanechal dobrý dojem.

Okrem dvojminútového trestu za držanie hokejky rozdal dva bodyčeky a pripísal si aj jeden plusový bod. "Myslím si, že hral vzadu solídne a presne to požadujem každý večer od nášho obrancu," vyjadril sa na adresu Marinčina tréner domáceho tímu Dallas Eakins.

Kopecký sa vrátil do zostavy Floridy

Do zostavy Floridy sa vrátil útočník Tomáš Kopecký po tom, čo predtým vynechal päť stretnutí pre zranenie lakťa. Panthers zdolali Winnipeg jasne 5:2 a ukončili trojzápasovú sériu prehier. Pozornosť pútal aj súboj dvoch veľkých rivalov Montrealu a Bostonu, v ktorom Canadiens vydreli triumf 2:1, vďaka čomu poskočilo na čelo divízie Atlantickej divízie, kde majú bodový náskok pred Bruins. Pred Petrom Budajom dostal prednosť Carey Price a ten predviedol vynikajúci výkon, keď zlikvidoval 32 striel súpera.

"Naše výsledky v sezóne sú podložené predovšetkým výbornými zákrokmi brankárov. Obaja predvádzajú inšpiratívne výkony a dodávajú nám sebadôveru," povedal tréner Montrealu Michel Therrien. Slovenský kapitán "medveďov" Zdeno Chára počas takmer 30 odohratých minút ohrozil Pricea piatimi strelami, neujala sa ani jedna.

Pánik sa nezmestil do zostavy

Slovenský útočník Richard Pánik sa nezmestil do zostavy Tampy Bay a zápas proti Ottawe sledoval len z tribúny. Jeho spoluhráči ho potešili, najväčší podiel na triumfe "bleskov" 3:1 mal kapitán Martin St. Louis, autor dvoch gólov, a brankár Ben Bishop, ktorý zneškodnil 33 streleckých pokusov súpera.

Päťzápasovú sériu prehier ukončilo Toronto, ktoré skolilo Dallas 3:2 gólom Trevora Smitha 42 sekúnd pred koncom predĺženia. Hviezdny center Sidney Crosby zvýšil svoj náskok na čele tabuľky produktivity, keď sa na výhre Pittsburgu 5:1 nad San Jose vo svojom jubilejnom 500. profiligovom dueli podieľal tromi asistenciami. Penguins si poradili aj bez zraneného Jevgenija Malkina.

Výsledky:

Buffalo - NY Rangers 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)

Góly: 58. Ennis (Girgensons) - 18. Rick Nash (Stepan, McDonagh), 49. Richards (Brassard, Zuccarello-Aasen), 55. Zuccarello-Aasen (Richards, McDonagh). Brankári: Miller - Lundqvist, strely na bránku: 28:31.

Toronto - Dallas 3:2 pp (0:0, 1:0, 1:2 - 1:0)

Góly: 21. Kadri (van Riemsdyk, Kessel), 47. Kadri (Franson, Kessel), 65. Smith (Gardiner, Phaneuf) - 42. Cole (Horcoff, Ničuškin), 58. Horcoff (Connauton, Gončar). Brankári: Bernier - Lehtonen, strely na bránku: 24:50.

Pittsburgh - San Jose 5:1 (0:0, 4:1, 1:0)

Góly: 21. Dupuis (Orpik, Crosby), 23. Megna (Despres), 26. Kunitz (Crosby, Neal), 28. Kunitz (Neal, Crosby), 44. Letang (Määttä, Vitale) - 30. Hertl (Thornton, Burns). Brankári: Fleury - Niemi (41. Stalock), strely na bránku: 30:45.

Montreal - Boston 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Góly: 30. Plekanec (Gorges, Gionta), 38. Pacioretty (Diaz, Gallagher) - 18. Campbell (Lucic, Seidenberg). Brankári: Price - Rask, strely na bránku: 27:33.

Tampa Bay - Ottawa 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Góly: 17. St. Louis (Palát, Carle), 34. St. Louis (Palát, Johnson), 51. Filppula - 27. Wiercioch (Turris). Brankári: Bishop - Lehner, strely na bránku: 22:34.

Florida - Winnipeg 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)

Góly: 15. Gudbranson (Fleischmann, Goc), 24. Olsen (Upshall, Gudbranson), 38. Fleischmann (Weaver, Kulikov), 46. Bjugstad (Upshall, Gilbert), 58. Hayes (Olsen) - 6. Ladd (Little, Wheeler), 53. Jokinen (Setoguchi). Brankári: Thomas - Pavelec, strely na bránku: 26:31.

St. Louis - NY Islanders 5:1 (1:0, 3:1, 1:0)

Góly: 12. Bouwmeester (Sobotka, Cole), 28. Roy (Oshie, Shattenkirk), 30. Backes (Steen, Shattenkirk), 35. Pääjärvi-Svensson (Berglund, Bouwmeester), 54. Morrow (Roy, Oshie) - 26. MacDonald (Nielsen, Okposo). Brankári: HALÁK - Nilsson, strely na bránku: 26:23.

Nashville - Carolina 2:5 (za hostí A. SEKERA 0+1) (0:1, 2:3, 0:1)

Góly: 21. Fisher (Bartley, Jones), 23. Stalberg (Spaling) - 1. Faulk, 27. Skinner (Murphy, Ruutu), 32. Riley Nash (Dwyer, Hainsey), 40. Skinner (E. Staal, Faulk), 58. Skinner (Faulk, SEKERA). Brankári: Mazanec (41. Hutton) - Peters, strely na bránku: 22:23.

Minnesota - Chicago 4:3 (za hostí M. HOSSA 1+0) (1:0, 1:1, 2:2)

Góly: 5. Cooke (Mitchell, Haula), 37. Parise (Heatley, Pominville), 55. Brodin (Spurgeon, Fontaine), 59. Scandella (Spurgeon, Coyle) - 40. Morin (Nordström, Kane), 41. Saad, 47. HOSSA (Versteeg, Leddy). Brankári: Harding - Crawford, strely na bránku: 23:19.

Edmonton - Colorado 8:2 (3:0, 1:2, 4:0)

Góly: 4. Hall (Larsen), 18. Hall (J. Schultz, Eberle), 18. Hemský (Smyth, Arcobello), 33. Perron, 49. Arcobello (Hemský, Smyth), 56. Eberle (Smyth, Perron), 59. Gagner (Hall), 60. Hall (Nugent-Hopkins, Potter) - 25. Holden (Duchene), 30. Parenteau (Landeskog, Johnson). Brankári: Dubnyk - Varlamov, strely na bránku: 28:35.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Marinčin debutoval v NHL, Hossa s gólom a Halák s víťazstvom