Hossa v hlasovaní NHL zdolal Šatana a dočkal sa veľkej pocty

Marián Hossa je trojnásobným víťazom Stanleyho pohára.
Marián Hossa je trojnásobným víťazom Stanleyho pohára. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. máj 2020 o 16:27

Slováci zbierali aj druhé či tretie miesta.

BRATISLAVA. Až dvaja slovenskí hokejisti sa objavili v hlasovaní redaktorov portálu NHL o najlepšieho hráča s číslom 81 v modernej histórii zámorskej profiligy.

Hlasovanie ovládol útočník Marián Hossa, ktorý na tretie miesto odsunul Miroslava Šatana.

Odborníci hlasovali o vyšších číslach od 61 do 99.

Nosil aj osemnástku

Pre zaujímavosť, najlepšie číslo 61 je Rick Nash a 99 je legendárny Wayne Gretzky. Najlepším číslom 68 je, podľa očakávaní, Jaromír Jágr.

"Hossa sa práve s číslom 81 dočkal svojho prvého Stanleyho pohára v roku 2010, ku ktorému pridal neskôr ešte dva v rokoch 2013 a 2015," uvádza portál SlovakNHL.sk.

"Práve toto číslo nosil v Chicagu, kde dlhé roky patril k oporám. Najproduktívnejší ročník s týmto číslom zažil ešte v Detroite, keď si v 74 dueloch pripísal 71 bodov (40+31)," dopĺňa.

Portál zároveň pripomína, že Detroit bol práve klub, kde si musel vymeniť čísla. Osemnástku nosil predtým počas pôsobenia v Ottawe, v Atlante a v Pittsburghu.

V Chicagu toto číslo vyradili v roku 1998 na počesť Denisa Savarda.

Mysleli aj na Kopeckého či Gáboríka

"Hossa bol elegantný hokejista. Páčilo sa mi na ňom, ako sa hnal za Stanleyho pohárom," uviedol Brian Burke, niekdajší manažér NHL a súčasný analytik Sportsnet.

"Premiestňoval sa do tímov, v ktorých si myslel, že bude mať šancu na víťazstvo. Hral v troch finále po sebe a dočkal sa na tretí pokus,“ dodal.

Pri hlasovaní dostali hlasy aj ďalší slovenskí hokejisti. Tomáš Kopecký skončil druhý pri čísle 82. Marián Gáborík tiež nosil krátkodobo toto číslo - v prípravných zápasoch pred prvou sezónou. V hlasovaní bol piaty.

Na tretích priečkach figurovali Žigmund Pálffy pri čísle 68, Pavol Demitra pri čísle 78 a už spomenutý Šatan. Na štvrtom mieste hlasovania skončil pri čísle 85 Martin Marinčin.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa v hlasovaní NHL zdolal Šatana a dočkal sa veľkej pocty