Marek Sapara už na Besiktas nemyslí

SITA|2. mar 2009 o 12:54

Presne pred mesiacom sa slovenský futbalista Marek Sapara dozvedel, že z jeho želaného prestupu do tureckého Besiktasu Istanbul napokon nič nebude.

ROSENBORG/BARCELONA. Súčasný zamestnávateľ 26-ročného ofenzívneho stredopoliara, nórsky veľkoklub Rosenborg Trondheim, sa postavil zásadne proti jeho odchodu, keďže práve Sapara by mal byť jedným z kľúčových hráčov pri návrate najúspešnejšieho klubu v nórskej histórii späť na ligový trón. Slovenský reprezentant vyjadroval po stroskotaní prestupu veľké sklamanie nad postojom vedenia klubu, no ako to zvyčajne býva, čas mnohé vyrieši.

"Už sa cítim oveľa lepšie. Dalo by sa povedať, že už na Besiktas nemyslím. Naozaj je to škoda, že mi ten prestup nevyšiel, ale už som to nechal tak. Som profesionál a v Rosenborgu mám platný kontrakt, takže teraz sa sústredím len na moje pôsobenie v Nórsku. Ak chcem niekam v lete odísť, táto zimná príprava je pre mňa veľmi dôležitá. Som po operácii, preto sa musím čo najskôr dostať späť do hernej pohody," povedal v rozhovore pre agentúru SITA bývalý hráč Krásnej nad Hornádom, 1. FC Košice a MFK Ružomberok.

Presne tri mesiace uplynuli odvtedy, čo si Marek Sapara musel začiatkom decembra ľahnúť pod skalpel, aby mu klubový lekár odstránil z ľavého kolena poškodený vonkajší meniskus. "Som veľmi rád, že už môžem trénovať naplno. Hrávam celé prípravné zápasy, koleno drží, nebolí, neopúcha. Po zdravotnej stránke môžem byť momentálne veľmi spokojný," skonštatoval na letisku v Trondheime košický rodák.

Výprava Rosenborgu sa totiž presúva za lepšími tréningovými podmienkami do katalánskej Barcelony. "Terény tu v Nórsku nám nedovoľujú pripravovať sa na prírodnej tráve. Naša najvyššia súťaž sa začína o dva týždne, takže v súčasnosti už pilujeme najmä taktické záležitosti. Pri takýchto tréningoch sa často stojí, pretože tréner musí veľa vecí vysvetľovať. A samozrejme, že je lepšie postávať na ihrisku v teplom Španielsku ako niekde pri mínus piatich či šiestich stupňoch. Návrat naspäť do Trondheimu máme naplánovaný na piatok večer," vysvetľoval Marek Sapara.

Slovenský záložník má na štadióne Lerkendal, kde svoje domáce zápasy hrávajú "Troillongan", naďalej úplne totožnú pozíciu ako pred špekuláciami o jeho prestupe do Besiktasu.

"Všetci sú predovšetkým radi, že som tu zostal. Nikto sa mi nechcel pomstiť za to, že som bol na odchode. Myslím si, že všetci pochopili, prečo som chcel zmeniť pôsobisko. Otvorene som sa porozprával aj s trénerom, ktorý ma ubezpečil, že všetko chápe. Pre neho však bolo dôležité najmä to, aby udržal mužstvo pokope. A ja som jedným z kľúčov k úspechu, ktorým bude v lige jedine zisk titulu," uviedol Marek Sapara a pokračoval: "Na trávniku mi stále patrí pozícia špílmachra. V uplynulej sezóne som hrával pri systéme 4-4-2 hneď za útočníkmi. Teraz sme to však v príprave zmenili a celý čas preferujeme rozostavenie 4-2-3-1, pričom ja som stredovým hráčom v tej trojčlennej ofenzívnej formácii. Kouč ma odbremenil od defenzívnej roboty, ktorá nie je mojou silnou stránkou. Na ihrisku mám v podstate voľnú ruku, nie som príliš zviazaný bránením."

Návratu Saparu do plného tréningového aj zápasového zaťaženia sa nepochybne potešil aj reprezentačný kouč Slovenska Vladimír Weiss. Jeho zverencov totiž čakajú na prelome marca a apríla dva nesmierne náročné a zároveň aj dôležité duely. Najskôr v sobotu 28. 3. v londýnskom Wembley prípravný zápas s domácim Anglickom a o štyri dni neskôr, v stredu 1. 4., aj stretnutie 3. kvalifikačnej skupiny o postup na MS 2010 v Prahe proti Česku.

"Po prípravnom dvojzápase na Cypre sa mi tréner telefonicky ozval a zisťoval, ako sa cítim a či budem môcť prísť. Povedal som mu, že koleno drží a ja sa veľmi teším na Anglicko aj Česko. Teda samozrejme, ak sa zmestím do nominácie," skonštatoval stabilný člen národného tímu SR. Podľa Marka Saparu je tiež veľmi dôležité, že pred samotným zrazom odohrá Rosenborg dva "ostré" ligové zápasy v najvyššej nórskej súťaži. "Poznám to z minulých rokov. Liga začínala neskoro a už predtým boli na programe nejaké prípravné duely reprezentácie. Človek sa vtedy necíti dobre. Naopak, ak už má za sebou ligové zápasy, získa sebavedomie a celý herný prejav je o niečom inom," dodal M. Sapara.

Nachádzate sa tu:
Domov