Aké ambície má nový tréner Košíc? So Šťastným sa navzájom niečo naučili

Tréner HC Košice Marcel Šimurda na striedačke.
Tréner HC Košice Marcel Šimurda na striedačke. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|7. mar 2021 o 23:30

Verí, že rozhovory s hráčmi padli na úrodnú pôdu.

KOŠICE. Prevziať mužstvo tesne pred vrcholom sezóny je pre každého trénera obrovská výzva.

Času na zavedenie vlastných prvkov či metód je minimum. Doplnenie kádra je z dôvodu ukončeného prestupového obdobia nemožné.

Vystačiť si musí s tým, čo má k dispozícii.

Nový kormidelník HC Košice Marcel Šimurda prevzal mužstvo od svojho predchodcu Jana Šťastného pred dvoma týždňami.

„Niektoré veci boli v tíme nastavené dobre, iné sme zmenili. S chlapcami sme si vyrozprávali, čo bolo potrebné. Verím, že to padlo na úrodnú pôdu,“ povedal Šimurda.

Pod jeho vedením vyhrali košickí hokejisti štyri zo šiestich zápasov. Naposledy zdolali v nedeľu Michalovce 3:1 a ukončili 13-zápasovú víťaznú sériu súpera.

Dôležitý džob

V novej funkcii sa už Šimurda stihol udomácniť. Pomohlo mu aj to, že v tíme pôsobil od začiatku sezóny ako asistent. Hráčov a ich silné i slabé stránky vďaka tomu dokonalo poznal.

„Som veľmi vďačný, že som dostal takúto ponuku. Uvedomujem si, že byť hlavný tréner je veľká zodpovednosť a zároveň je to dôležitý džob. Obzvlášť ak ide o klub ako je HC Košice. Chlapcom sa budem snažiť odovzdať skúsenosti, ktoré som nadobudol ako hráč i tréner.“

Marcel Šimurda si uvedomuje zodpovednosť, ktorú má ako hlavný tréner Košíc.
Marcel Šimurda si uvedomuje zodpovednosť, ktorú má ako hlavný tréner Košíc. (Zdroj: TASR)

Zadefinovalo vedenie, aké konkrétne ciele by mal s mužstvom dosiahnuť?

„Povedali sme si, že sa budeme na situáciu pozerať z krátkodobého hľadiska. Pôjdeme postupne zápas po zápase a uvidí sa, čo bude ďalej,“ skonštatoval Šimurda.

Oceliari by sa však radi dostali do prvej šestky a tým si zaistili priamy postup do play off. Misia to však nebude jednoduchá, čo si uvedomuje aj nový tréner.

„Budeme sa snažiť o kolektívne poňatie hry. Cieľom je, aby obrancovia podporovali útok a naopak. Ak si budú chlapci plniť zodpovedne svoje povinnosti, som presvedčený, že sa to prejaví aj na výsledkoch.“

Spilara vníma ako inteligentného človeka

Jan Šťastný sa po odchode z Košíc vyjadril pozitívne na adresu svojho vtedajšieho asistenta. Jeho vymenovanie za hlavného trénera označil za logickú voľbu.

„Marcel je bývalý hráč Košíc, ktorý už má ako tréner skúsenosti aj s mužským hokejom. Vždy, keď sme sa spolu rozprávali, mal veľmi dobré názory,“ vravel Šťastný, ktorý v metropole východu zastával aj pozíciu športového manažéra a šéftrénera mládeže.

Od českého lodivoda prevzal rodák z Humenného niektoré trénerské prvky. Oboch spájal nielen rovnaký rok narodenia, ale aj veľký záujem o prácu s mládežou.

„Strávili sme spolu nejaký ten piatok. Obaja sme si od toho druhého zobrali len to dobré. Ako tréneri sme si prešli všetkými vekovými kategóriami. Aj z tejto stránky sme k sebe mali blízko,“ povedal Šimurda.

Košičania pred niekoľkými dňami oznámili aj meno nového športového manažéra, ktorým sa stal ich niekdajší hráč Gabriel Spilar. Ten je od Šimurdu mladší len o 15 dní.

Obaja si spolu v Košiciach zahrali niekoľko sezón.

„S Gabom sa spolu poznáme skoro celý život. Vnímam ho ako inteligentného, chápavého a vnímavého človeka. Má neskutočné hráčske skúsenosti, z ktorých bude čerpať aj v novej pozícii.“

Šimurda obliekal košický dres sedem sezón.
Šimurda obliekal košický dres sedem sezón. (Autor: TASR)

Názory hráčov si rád vypočuje

Spilar ešte hráčsku kariéru definitívne neukončil. Pre zranenie kolena musel vynechať aktuálnu sezónu, v ktorej mal pokračovať v drese Michaloviec.

Ak by sa zo zdravotnej stránky cítil v poriadku, mohol by sa ešte na ľad vrátiť, hoci to bude mať po dlhej zápasovej absencii náročné.

„Vek jednoducho človek neoklame. Gabo však bol stále veľký profesionál. S jeho rýchlosťou by určite dokázal ešte zamotať hlavy obrancom. Je len na ňom ako sa mu podarí v lete pripraviť a či mu zranenie umožní pokračovať v kariére.“

Šimurda získal s Košicami ako hráč majstrovský titul v sezóne 2008/09. Korčule zavesil na klinec pred desiatimi rokmi.

„K hráčom sa stále snažím mať blízky vzťah. Dvere do trénerskej šatne majú vždy otvorené. Rád si vypočujem ich názory. Na konci dňa mám ale rozhodujúce slovo ja spolu s realizačným tímom.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Aké ambície má nový tréner Košíc? So Šťastným sa navzájom niečo naučili