Malkin najužitočnejším hráčom play off

SITA|13. jún 2009 o 13:55

Ruský hokejista Jevgenij Malkin by po dobytí Stanleyho pohára teraz chcel získať olympijské zlato z Vancouveru 2010.

DETROIT. Tohtoročným držiteľom Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off zámorskej NHL sa stal ruský center Pittsburghu Jevgenij Malkin, ktorý pomohol "tučniakom" po takmer dva mesiace trvajúcich vyraďovacích bojoch získať napokon Stanleyho pohár. Penguins zvíťazili v piatkovom záverečnom siedmom zápase série nad Detroitom najtesnejším rozdielom 2:1 a odplatili "červeným krídlam" vlaňajšiu prehru vo finále profiligy.

Ešte iba 22-ročný Malkin, ktorý sa stal tretím najmladším držiteľom Conn Smythe Trophy v histórii, bol počas "vyraďovacej minisezóny" nezastaviteľný. Ruský center je po Mariovi Lemieuxovi iba druhým hokejistom trojnásobného držiteľa Stanleyho pohára, ktorý získal toto prestížne ocenenie. "Súper mal skvelý tím, ale my sme vytvorili výbornú partiu. Zdolať Detroit je veľmi náročné. Ak sa však v mužstve stretne 22 výborných hráčov, potom to ide. Tento kolektív si to zaslúžil. Toto bude najväčšia oslava v mojom živote. Moji rodičia a priatelia sú veľmi šťastní. Teraz by som chcel získať olympijské zlato vo Vancouveri, aby som zažil aj radosť celej krajiny. Verím, že vo svojej kariére sa dočkám ešte mnohých podobných úspechov," povedal pre CBC rodák z Magnitogorska Malkin, ktorý bol s ôsmimi bodmi (2+6) najproduktívnejším hráčom finálovej série. V play-off v 24 stretnutiach nazbieral 36 bodov (14+22) a dosiahol najlepší individuálny štatistický výsledok od čias Wayna Gretzkého, ktorý v sezóne 1992/93 zaznamenal v drese Los Angeles 40 bodov (15+25). Dvojka draftu z roku 2004 si až v 12 stretnutiach play-off pripísala na svoje konto viac ako jeden bod.

"Počas celej sezóny bol pre tím veľkou oporou a veľmi drel. Jeho zručnosti sú vynikajúce a má dar predvídania. Som veľmi šťastný, že Conn Smythe Trophy získal práve on," skonštatoval slovenský útočník Penguins Miroslav Šatan. "Veľmi si zaslúži toto ocenenie. Hral fenomenálne a podčiarkol to vo finálovej sérii. Zaslúži si naozaj všetky pocty," nevedel vynachváliť hviezdneho útočníka Mark Eaton. Malkin je po Gretzkom, Mariovi Lemieuxovi, Guyovi Lafleurovi a Philovi Espositovi ďalším hráčom modernej éry od roku 1968, ktorý bol najproduktívnejším v základnej časti i v play-off. V regulárnej sezóne získal Art Ross Trophy pre najlepšieho v produktivite, a to za 113 bodov (35+78) v 82 stretnutiach.

"Pred štartom play-off nám povedal, že nás dovedie až k Stanleyovmu poháru. Toto dieťa je vynikajúcim hráčom. Má množstvo talentu a hrá so srdcom," vyzdvihol svojho spoluhráča útočník Bill Guerin. "Geno je pohodový chalan a má veľa talentu. Počas play-off bol fantastický a som rád, že Conn Smythe Trophy má práve on. Po predchádzajúcej sezóne bol dosť sklamaný. Som rád, že sa mu to tento rok podarilo," doprial cenu hviezde mužstva z východného pobrežia USA obranca Pittsburghu Rob Scuderi.

Malkinovi sa v minuloročnom vyvrcholení príliš nedarilo a to bolo jedným z hlavných dôvodov, prečo vtedy napokon triumfovali zverenci trénera Mika Babcocka. V 91. ročníku najstaršej zámorskej profisúťaže si však "ruský stroj" všetko vynahradil ziskom prestížneho strieborného pohára. "Vrátil sa, aby sa pomstil. V play-off hral neuveriteľne," dodal Scuderi. "Čo treba hovoriť o jeho výkonoch vo vyraďovacej časti? Myslím, že hral o jeden stupeň vyššie ako všetci ostatní," pridal sa k pochvalám na Malkinovu adresu ďalší obranca Hal Gill.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Malkin najužitočnejším hráčom play off