Čím viac sa snažím, tým menej sa mi darí, smútila Fialková

Paulína Fialková na MS v biatlone 2021.
Paulína Fialková na MS v biatlone 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|16. feb 2021 o 14:30

Vo vytrvalostných pretekoch obsadila Paulína Fialková 50. priečku.

POKLJUKA, BRATISLAVA. Vyzeralo to ako deň a noc. Protipóly. Tak by sa dal opísať výkon Paulíny Fialkovej vo vytrvalostných pretekoch. V rámci jednej súťaže najskôr zbabrala úvod, a v druhej polovici predviedla bezmála dokonalý výkon.

V prvej polovici pretekov bola vo výsledkoch takmer medzi poslednými. Po druhej streľbe bola spomedzi celého štartového poľa posledná. Po dvoch streľbách mala na konte päť trestných minút.

V druhej polovici pretekov mala čistú streľbu a veľmi solídny beh. Z poslednej pozície sa posunula na 50. miesto.

Vietor aj vlastné chyby

Z výsledku bola smutná.

„Prežívam skôr sklamanie, čím viac sa snažím a čím viac chcem byť späť, tým menej sa mi darí na strelnici. Uvedomujem si tento problém a chcem ho riešiť. Som sklamaná,“ hovorila staršia zo sestier Fialkových v cieli pre RTVS.

Nepresnú streľbu vysvetľovala miernym vetrom, ktorý fúkal. Upravovala si mieridlá.

„Fúkal mierny vietor, aj som cvakala mieridlá. Ležka ma však špeciálne mrzí. Na stojky to boli moje chyby. Potom som sa to ešte snažila napraviť čistými položkami, ale to sa už nedá vykopnúť,“ opisovala priebeh pretekov.

Bežecký čas pritom mala štrnásty najlepší. Čo sa blíži k jej výkonom spred dvoch rokov.

Práve vtedy prežívala životnú sezónu a vo vytrvalostných pretekoch útočila na titul majsterky sveta. Vo švédskom Östersunde predviedla dokonalý výkon. Takmer.

K skvelému bežeckému výkonu triafala presne aj na strelnici. Až prišiel úplne posledný výstrel na strelnici. A vtedy sa Fialkovej roztriasli kolená. Dokonca urobila drep.

Nepomohlo to a posledný terč minula. S trestnou minútou vtedy obsadila piate miesto, ak by ho trafila, mohla mať zlato.

O dva roky neskôr má v tejto disciplíne 50. priečku s viac ako päťminútovou stratou.

Prvý titul Davidovej

Ivona Fialková po siedmich chybách na strelnici dobehla na 79. priečke. Veronika Machyniaková bola s piatimi chybami na 89. pozícii.

„Odpísala som sa na prvých dvoch položkách. Potom sa ťažko pokračuje, keď máte na krku toľko trestných minút. Čo sa týka streľby, musím popremýšľať, čo s tým ďalej,“ komentovala svoj výkon pre RTVS Ivona Fialková.

Svetový titul si vybojovala Češka Markéta Davidová. Zvíťazila predovšetkým vďaka čistej streľbe.

Pritom na šampionáte v Pokljuke sa jej doteraz nedarilo. V šprinte skončila na 44. mieste, v stíhacích pretekoch sa prepadla o ďalších 12 priečok.

"Znie to dobre, ale stále tomu veľmi neverím," smiala sa Markéta Davidová v rozhovore pre Českú televíziu.

"Šťastie sa obrátilo na moju stranu. Ale posledné kolo bolo ťažké, myslela som si, že ani nedôjdem. Dúfam, že ešte s dievčatami v štafete ukážeme, že strieľať dokážeme a že sme sa neflákali," dodala.

Striebro získala Švédka Hanna Öbergová a bronz Nórka Tandervoldová.

Vďaka deviatej priečke v cieli si malý krištáľový glóbus zaistila Talianka Dorothea Wiererová. Rovnaký počet bodov však získala aj Rakúšanka Hauserová. Trofej tak získali obe.

V stredu šampionát pokračuje vytrvalostnými pretekmi mužov.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Čím viac sa snažím, tým menej sa mi darí, smútila Fialková