Majstrom sveta v časovke Nemec Grabsch, Jurčo 17.

Bert Grabsch
Bert Grabsch (Autor: ap)
Sportnet|25. sep 2008 o 16:12

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike už poznajú víťaza v časovke.

VARESE. Nemec Bert Grabsch sa stal prvýkrát v kariére majstrom sveta v cyklistickej časovke, keď triumfoval na 43,7 km dlhej trati v okolí Varese.

Nemec dosiahol najlepší výsledok v kariére

Tridsaťtriročný špecialista na časovku z tímu Columbia dosiahol najväčší úspech svojej kariéry. Pred svojou jazdou na zvlnenej, ale nie príliš náročnej trati si veril, už pred začiatkom pretekov ho nemeckí experti považovali za jedného z ašpirantov na víťazstvo.

Vlani skončil dvojnásobný majster Nemecka na svetovom šampionáte v Stuttgarte štvrtý. Nemecká cyklistika získala v open ére v jazde proti chronometru už tretí titul. Prvý od roku 2001, keď sa druhýkrát tešil Jan Ullrich.

Grabsch, ktorý na OH v Pekingu skončil v časovke štrnásty, napokon ako jediný dosiahol rýchlostný priemer nad 50 km/h a zvíťazil časom 52:01 min. Druhý skončil ďalší solídny časovkár Svein Tuft z Kanady, ktorý potvrdil dobrú formu z doterajšieho priebehu sezóny.

V Pekingu na olympijských hrách skončil siedmy. Bronz si vybojoval jeden z favoritov, Američan David Zabriskie, ktorý sa v časovke vrátil na medailové stupne po dvoch rokoch. V Salzburgu 2006 bol strieborný.

V časovke neštartoval obhajca prvenstva a olympijský víťaz Fabian Cancellara zo Švajčiarska, bronzový z Pekingu Levi Leipheimer skončil tentoraz tesne za stupňami víťazov na 4. mieste, strieborný Gustav Larsson zo Švédska sa umiestnil hneď za ním.

Jurčo nesklamal

Vo štvrtkovej časovke sa darilo aj slovenskému cyklistovi Matejovi Jurčovi, ktorý potvrdil solídnu formu z Vuelty.

Dvadsaťštyriročný Lipták obsadil 17. miesto, keď na víťaza stratil bez dvoch sekúnd dve minúty. Jurčo dosiahol najlepšie umiestnenie Slováka v mužskej časovke v ére samostatnosti. Druhý slovenský zástupca Róbert Nagy skončil vo Varese na 50. mieste, za víťazom zaostal o 5:38 min. Časovku dokončilo 57 pretekárov.

Výsledky - časovka mužov:

1. Bert Grabsch (Nem.) 52:01,60 min, 2. Svein Tuft (Kan.) +42,79, 3. David Zabriskie (USA) +52,27, 4. Levi Leipheimer (USA) +1:05,42, 5. Gustav Larsson (Švéd.) +1:05,84, 6. Stijn Devolder (Belg.) +1:15,41 ... 17. Matej JURČO (SR) +1:58 min, 50. Róbert NAGY (SR) +5:38,21

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Majstrom sveta v časovke Nemec Grabsch, Jurčo 17.