Magic Johnson sa priznal k HIV a otvoril oči svetu

Magic Johnson je jednou z najväčších legiend Los Angeles Lakers, jeho číslo 32 už v klube nikto neoblečie.
Magic Johnson je jednou z najväčších legiend Los Angeles Lakers, jeho číslo 32 už v klube nikto neoblečie. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|7. nov 2011 o 22:00

Basketbalová legenda NBA žije už dvadsať rokov s vírusom HIV. Za toto obdobie spravil obrovské množstvo roboty v oblasti výskumu zákerného ochorenia.

Magic Johnson

150.jpg

l narodený: 14. 8. 1959

l Post: rozohrávač / krídlo

l VV NBA odohral trinásť sezón za Los Angeles Lakers, v 906 zápasoch mal priemer 19,5 bodu, 11,2 asistencie a 7,2 doskoku.

l päťkrát vyhral NBA, trikrát sa stal najužitočnejším hráčom, trikrát bol najlepším hráčom finále, dvanásťkrát si zahralv Zápase hviezd.

l V Na OH v Barcelone bol členom Dream Teamu USA.

l Angažuje sa v charite .

BRATISLAVA. V osemdesiatych rokoch patril k najlepším basketbalistom sveta, mnohí ho dokonca považujú za vôbec najlepšieho hráča histórie. Pod jeho skvelou rozohrávkou vyhralo Los Angeles Lakers päťkrát NBA a on sám sa stal trikrát najužitočnejším hráčom súťaže.

Siedmeho novembra 1991 však nastal pre fanúšikov obrovský šok. Earvin „Magic“ Johnson verejne oznámil, že je HIV pozitívny. „Oznamujem vám, že som nakazený vírusom HIV a musím skončiť s basketbalom. Verím však, že ešte budem dlho žiť a stretávať sa s vami,“ vyhlásil tridsaťdvaročný Johnson.

Jordan skoro havaroval

„Keď som sa to dozvedel, skoro som havaroval,“ reagoval na hroznú správu Michael Jordan.

Johnson vo svojej reči dodal, že nevie, ako dlho sa ešte bude môcť pohybovať pri basketbale. Určite netušil, že komentovať situáciu v NBA a v Lakers bude aj o dvadsať rokov a v dobrom zdraví. Jeho prejav pri vyhlásení o nákaze HIV bol dojímavý a prelomový. Na chorobu sa začalo odvtedy pozerať inak.

Americký basketbalista založil nadáciu, ktorá dáva do výskumu množstvo peňazí. O AIDS sa začalo viac hovoriť a vírus prestal byť len pohromou narkomanov a homosexuálov.

Príkladný pacient

Dvestošesťcentimetrový velikán je príkladom poctivého pacienta. Dodržiava diétu, denne cvičí, berie všetky predpísané lieky a snaží sa rozdávať úsmevy. Je najdlhšie žijúcim človekom s HIV. V médiách sa objavili v minulosti informácie o jeho celkovom vyliečení, ale lekári ich nikdy nepotvrdili.

Americké médiá zdôrazňujú, že Johnsonovou hlavnou prednosťou je optimistická povaha a obrovská vôla žiť. Za roky poctivej roboty sa stal najznámejším ambasádorom pri liečbe HIV. Okrem toho sa angažuje aj v iných kampaniach, najviac v boji proti rakovine.

„Nesmiete k tomu pristupovať tak, že ak sa nakazíte HIV, dopadnete ako Magic Johnson, každý reaguje na to inak a hlavná je prevencia,“ zdôraznil v rozhovore pre USA Today.

Basketbalová kariéra Magica Johnsona bola ukážková. Jeho hra nemala výraznejšie slabiny, keď dokázal hrať na každom poste. Najviac sa preslávil ako rozohrávač, aj keď väčšina tvorcov hry bola a je o desať až pätnásť centimetrov nižšia, vďaka čomu môžu ťažiť z obratnosti.

Hlavne pre výškové parametre a výbornú fyzickú prípravu bol nezastaviteľný. Mal výbornú streľbu. Legendárny sa však stal najmä prihrávkami. Z nich aj vznikla prezývka Magic (Kúzlo).

Najkrajšie akcie Magica Johnsona

Člen Dream Teamu

Johnson ovládol v osemdesiatych rokoch NBA. Fanúšikovia milovali jeho neúprosné súboje s Larrym Birdom z Bostonu Celtics. Po skončení kariéry sa stali priateľmi.

Napriek zdravotným problémom bol Magic členom Dream Teamu, ktorý nadchol olympijský svet v roku 1992 v Barcelone. Pre problémy s kolenami hral len pár minút, ale diváci ho vždy ocenili obrovským aplauzom.

V sezóne 1995/96 sa vrátil na 32 zápasov do NBA. Jeho návrat však vyvolal aj mnoho negatívnych ohlasov, keď sa súperi báli fyzických kontaktov s ním.

S profesionálnym basketbalom definitívne skončil ako tridsaťšesťročný. Po konci kariéry sa začal intenzívnejšie venovať charitatívnej činnosti a je spoluvlastníkom Los Angeles Lakers.

Tlačová konferencie s Magicom Johnsonom z roku 1991

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Magic Johnson sa priznal k HIV a otvoril oči svetu