Veľké prekvapenie medzi zjazdármi. Prvé miesto si delia Švajčiar a Kanaďan

Niels Hintermann.
Niels Hintermann. (Autor: AP)
TASR|4. mar 2022 o 13:37 (aktualizované 4. mar 2022 o 15:31)

Hintermann potvrdil dobrú formu z tréningov.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní

Zjazd mužov, Kvitfjell:

1.

Cameron Alexander

Kanada

1:44,42 min


Niels Hintermann

Švajčiarsko


3. 

Matthias Mayer

Rakúsko

+ 0,12 s

4.

Beat Feuz

Švajčiarsko

+ 0,19 s

5.

Aleksander Aamodt Kilde

Nórsko

+ 0,20 s

6.

Johan Clarey

Francúzsko

+ 0,57 s

KVITFJELL. Švajčiarsky lyžiar Niels Hintermann a Cameron Alexander z Kanady sa postarali o veľké prekvapenie, keď si v piatok zhodne pripísali svoje premiérové víťazstvá v zjazde Svetového pohára.

V nórskom stredisku Kvitfjell zajazdili obaja rovnaký čas 1:44,42 minúty. Tretí skončil rakúsky reprezentant Matthias Mayer s mankom 0,12 sekundy.

“Čakal som, že to bude tesné. Je to správny štart do víkendových pretekov. Po zimných olympijských hrách som vypol, ale opäť som sa začal sústrediť.

Zdá sa, že som to zvládol dobre. Zajtra to bude opäť tesné. Teraz sa počítajú každé body,“ povedal Mayer v rozhovore pre ORF.

Predbehol Mayera

Hintermann odštartoval ako sedemnásty a prekvapil všetkých favoritov.

Na trojkilometrovej trati s 30 bránkami dokázal počas celej jazdy udržať ideálnu stopu i rýchlosť, nechyboval a Mayera dokázal odsunúť na druhú priečku.

Švajčiarsky lyžiar tak potvrdil dobrú formu z tréningov, vo štvrtkovom bol tretí najrýchlejší a v piatok svoj výkon v Kvitfjelli korunoval premiérovým triumfom v zjazde. V prebiehajúcej sezóne bol v zjazde dvakrát tretí.

A potom vyštartoval Alexander

O ešte väčšiu senzáciu sa však postaral Alexander. Dvadsaťštyriročný Kanaďan sa vydal na trať s vysokým štartovým číslom 39, no od začiatku si počínal veľmi dobre a atakoval pozície v najlepšej päťke.

Do spodnej časti si však preniesol veľkú rýchlosť, zvládol ju ešte lepšie ako Hintermann a cieľ preťal v rovnakom čase.

Následne zdvihol ruky do vzduchu a vykríkol od radosti. Dosiahol tak premiérové víťazstvo v kariére pri svojom štrnástom štarte vo Svetovom pohári. Doteraz bol najvyššie desiaty pred dvoma rokmi práve v Kvitfjelli.

"Som prekvapený z tohto šialeného výsledku, ale veril som si, že to bude dobré, lebo táto trať mi vyhovuje. Moja sezóna je zložená z pádov aj vrcholov, ale toto je čosi výnimočné," komentoval Alexander pre ORF.

Hintermann i Alexander majú šancu pridať ďalšie úspešné výsledky už o deň. Piatková súťaž v Kvitfjelli totiž bola náhradou za zrušené novembrové preteky v Lake Louise, "riadny" zjazd v nórskom stredisku je na programe v sobotu a v nedeľu čaká pretekárov ešte super-G.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Veľké prekvapenie medzi zjazdármi. Prvé miesto si delia Švajčiar a Kanaďan