Vlhovej tím má nového člena. Pini hovoril aj o rutine, bez ktorej ani nejdú na sneh

Petra Vlhová počas tréningu v stredisku Ushuaia v Argentíne.
Petra Vlhová počas tréningu v stredisku Ushuaia v Argentíne. (Autor: Lucia Antolová)
Miroslav Kováčik|3. okt 2024 o 09:20

Petra Vlhová sa v Argentíne pripravuje na novú sezónu.

BRATISLAVA. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa po vážnom zranení kolena naďalej usiluje o čo najskorší návrat do súťažného kolotoča. 

V týchto dňoch je na tréningovom kempe v argentínskom stredisku Ushuaia na spodnom cípe juhoamerického kontinentu, kde sa pripravovala aj v minulosti.

"Momentálne má Petra za sebou sedem mesiacov od operácie a každý vie, že práve návrat do plného tréningu je pre profesionálneho športovca po takej dlhej prestávke najnáročnejšie obdobie. 

Niekedy to môže byť v tomto smere rýchlejšie, inokedy však potrebujete viac času, než ste možno pôvodne plánovali. My sme v polovici tohto procesu. 

Tešíme sa, že tu môžeme byť, podmienky máme skvelé. Koncom septembra sa tu už začína jar, ale vyzerá to tu stále ako v zime," uviedol tréner Mauro Pini v rozhovore pre Sport Management Company (SMC).

VIDEO: Petra Vlhová počas tréningu v stredisku Ushuaia

V Zermatte boli ako turisti

Olympijská víťazka z Pekingu sa zranila v januári na domácom svahu v Jasnej počas obrovského slalomu Svetového pohára a sezóna sa pre ňu predčasne skončila.

Od tohto momentu sa prvýkrát postavila na lyže koncom augusta vo švajčiarskom stredisku Zermatt, kde urobila aspoň zopár ľahkých oblúčikov.

Švajčiarsky tréner priznal, že pre jeho zverenku to boli emotívne chvíle, hoci boli v Zermatte viac turisti ako športovci. 

"Mali sme veľmi pekné počasie, bolo tam super a spätne si to vyhodnocujem ako veľmi dôležitú súčasť procesu návratu po zranení," uviedol.

Ešte pred sústredením v Argentíne sa Vlhová so svojimi tímom plánovala pripravovať vo švajčiarskej dedine Saas-Fee, ale tam im podmienky nepriali. 

Pini uviedol, že na lyžiach strávili iba jeden deň, pričom plánovali lyžovať štyri až päť dní. "Počas nich sme sa už chceli dostávať k základnému tréningovému nastaveniu," priznal. 

Hovoriť o návrate je príliš skoro

Nová sezóna Svetového pohára sa tradične začína na zjazdovke Rettenbach v Söldene, kde je 26. októbra na programe obrovský slalom žien.

Fanúšikov lyžovania na Slovensku zaujíma najmä otázka, kedy bude Petra Vlhová pripravená na návrat do Svetového pohára? 

"Neustále sa zlepšujeme a posúvame, no v tejto fáze postupného zvyšovania zaťaženia nevieme, ako dlho to ešte bude trvať. 

Po pobyte v Ushuaii budeme potrebovať ešte kemp zameraný na kondičnú časť prípravy, respektíve na zlepšovanie fyzickej stránky. Pomaly, samozrejme, plánujeme program na október, respektíve na prvú polovicu novembra. 

Uvidíme, ako to pôjde, stále je príliš skoro hovoriť čokoľvek k prípadnému prvému štartu v súťažných pretekoch," vraví Mauro Pini.

Pred niečo vyše mesiacom sa nechal počuť, že cieľom tímu je, aby bola Vlhová pripravená najmä na slalom v Levi (16. novembra). 

Vo fínskom stredisku vyhrala už šesťkrát. Vlani po Igorovi, Pepim, Lujze, Michalovi a Borisovi pribudla do jej stáda sobov aj Zuzana.

VIDEO: Petra Vlhová počas tréningu v stredisku Ushuaia

Vlhovej tím sa rozrástol o lekára

Pini zdôrazňuje, že návrat Vlhovej na súťažné svahy nechcú uponáhľať.

"Pre každého v tíme a aj pre Petru je isté a jasné iba jedno: Chceme sa vrátiť na svahy a do pretekov až vtedy, keď bude Petra vo forme, ktorá sa čo najviac približuje k absolútnej špičke," vraví tréner.

Oproti predošlej sezóne sa Vlhovej tím pred argentínskym sústredením opäť rozrástol. Tentokrát o lekárskeho špecialistu zo Švajčiarska.

"Prijali sme dôležité rozhodnutie. Je to pre nás cenný člen tímu, ktorý pomáha Petre, ale aj nám trénerom, na dennej báze monitorovať stav kolena. 

Vďaka tomu sme schopní oveľa lepšie plánovať tréningovú záťaž a všetko, čo nás čaká. Kontrola sa deje každé ráno a od tria lekár, fyzioterapeut a samotná Petra očakávame zelenú, aby sme sa mohli vybrať na svah. 

Bez toho nejdeme na sneh. Rovnaká rutina je aj popoludní, respektíve po tréningovej záťaži na kopci. Vďaka zdieľaniu informácií navzájom môžeme mať celú situáciu úplne pod kontrolou," dodal Mauro Pini.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovej tím má nového člena. Pini hovoril aj o rutine, bez ktorej ani nejdú na sneh