Hirscher napínal verejnosť. Žampa ho chce zdolať, olympijský víťaz mu príliš neverí

Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher bude reprezentovať Holandsko.
Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher bude reprezentovať Holandsko. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|25. okt 2024 o 16:45

Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher bude reprezentovať Holandsko.

BRATISLAVA. Popri zraneniach Petry Vlhovej, Sofii Goggiovej či Aleksandra Aamodta Kildeho, je pred štartom novej lyžiarskej sezóny najskloňovanejšou témou návrat Marcela Hirschera.

Rakúšan svoju kariéru pôvodne ukončil v roku 2019, pričom vyhral 67 pretekov Svetového pohára a z MS a ZOH má deväť zlatých medailí.

Zároveň prekvapil ambíciou reprezentovať rodnú krajinu svojej matky, no s potvrdením účastí v národných farbách Holandska v úvodných pretekoch ročníka, čakal 35-ročný lyžiar takmer do poslednej chvíle.

Napokon iba necelých 42 hodín pred 1. kolom obrovského slalomu v Söldene potvrdil, že sa po 2051 dňoch vráti do pretekov Svetového pohára.

"Bijú vo mne dve srdcia. Je vo mne Marcel - pretekár, súťaživý typ, ktorý chce lyžovať najrýchlejšie, ako sa dá. A potom je tu tá vášeň - mať možnosť opäť sa postaviť do štartovej brány a pozrieť sa z nej dolu.

Je to niečo neuveriteľné, že to budem môcť znovu zažiť. Preto som si povedal - poďme do toho. Teším sa, že sa môžem vrátiť k športu, ktorý milujem," povedal Hirscher vo videu na sociálnej sieti Instagram.

Prvotné správy tím zamietol

O štarte špecialistu na technické disciplíny informovala Holandská lyžiarska federácia už v utorok, no Hirscherov tím to vtedy dementoval.

"Hirscher nastúpi len vtedy, ak sa bude naozaj cítiť komfortne a bude môcť súťažiť," napísala rakúska tlačová agentúra APA.

Jeho bývalého trénera Mikea Pirchera neprekvapilo, že sa Hirscher dlho rozhodoval. Podľa jeho slov neraz urobil rozhodnutia na poslednú chvíľu a keď ho Pircher videl lyžovať, šance odhadoval 50 na 50.

VIDEO: Zábery z prípravy Marcela Hirschera na Novom Zélande

Z jeho návratu sa teší aj krajan Vincent Kriechmayr. Hoci má na konte osemnásť triumfov vo Svetovom pohári a malý krištáľový glóbus za super-G, povedal, že na úspechy Hirschera sa nechytá.

"Marcel je najúspešnejším alpským lyžiarom v histórii. Pre Rakúsko dosiahol neskutočné množstvo úspechov. Som šťastný, že je späť. Ja som v porovnaní s ním malá ryba," povedal pre Kronen Zeitung.

Kritika nového pravidla FIS

V obrovskom slalome v Söldene, ktorý vyhral Hirscher iba raz pred desiatimi rokmi, by sa mal predstaviť s číslom 31, čo viacerí kritizovali. 

Medzinárodná lyžiarska federácia totiž zaviedla voľné karty pre pretekárov, ktorí dlhodobo vypadli zo súťažného kolotoča a chcú sa vrátiť. Podmienkou sú popredné umiestnenia z minulosti na vrcholnej úrovni.

Je to niečo podobné, ako keby sa vrátil na tenisové kurty Roger Federer a dostal by voľnú kartu pre štart vo Wimbledone či iných grandslamoch.

Marcel Hirscher v 1. kole slalomu v andorrskom Soldeu v roku 2019.
Marcel Hirscher v 1. kole slalomu v andorrskom Soldeu v roku 2019. (Autor: TASR/AP)

Podľa nemeckého slalomára Linusa Strassera to nie je správne. "Je ťažké vyrovnať sa s tým, ako to urobili, "uviedol pre televíziu ORF.

Jeho krajan a päťnásobný medailista zo svetových šampionátov Felix Neureuther nesúhlasí. Tvrdí, že kritéria na získanie voľnej karty sú veľmi ťažké a každý, kto ich spĺňa, si to na základe svojich úspechov zaslúži.

V rozhovore pre Sportnet sa k tejto téme vyjadril aj Adam Žampa:

"Väčšina pretekárov je proti tomu. Asi 93 percent. Rozumiem, že Hirscher je superstar, ktorá má za sebou výsledky. Na druhej strane, pre mladých pretekárov je ťažké sa dostať medzi najlepšiu tridsiatku.

Pre Marcela je to skratka, ktorá však môže priniesť obrovskú sledovanosť. Som však veľmi zvedavý, ako pôjde. Aj s číslom 31 musí mať výkonnosť."

Žampa si robí zálusk na legendu

Bratia Adam a Andreas Žampovci, ktorí takisto nebudú pri sezónnej ouvertúre chýbať, sa s Hirscherom stretli na sústredí na Novom Zélande.

"Vyzeral byť v pohode a lyžovanie si užíval. Návrat po piatich rokoch do profesionálneho športu chce poriadnu guráž. 

Obzvlášť pre lyžiara ako Marcel, ktorého neuspokojí 15. miesto. Som veľmi zvedavý a urobím všetko pre to, aby som ho porazil," povedal Adam.

Ako pri podobných návratoch legendárnych športovcov je otázkou, či budú úspešní ako predtým. Väčšinou tomu tak nie je a ani Švajčiar Beat Feuz si nemyslí, že Hirscher rozšíri zbierku svojich úspechov.

"Neverím, že Marcel sa v tejto sezóne Svetového pohára dostane na pódium," povedal olympijský víťaz v zjazde pre švajčiarsky denník Blick.

"Nie pre materiál Van Deer (vlastná značka Hirschera, pozn.), ale pre štartové čísla. Aj pre takého výnimočného športovca bude mimoriadne ťažké sa s číslom 30 dostať na vrchol," doplnil Feuz.

Podobne náročnú pozíciu bude mať aj 24-ročný Lucas Braathen, ktorý pre nezhody s nórskou federáciou prerušil kariéru a po roku sa vracia vo farbách Brazílie, odkiaľ pochádza jeho matka.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní 2024/2025

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Hirscher napínal verejnosť. Žampa ho chce zdolať, olympijský víťaz mu príliš neverí