Lyžiarka Procházková získala na univerziáde zlato

Alena Procházková
Alena Procházková (Autor: sita)
TASR|29. jan 2011 o 13:15

Aj napriek organizačnému chaosu dobehla slovenská reprezentantka do cieľa prvá. "Verím, že toto zlato bude pre mňa povzbudením pred majstrovstvami sveta," povedala po zisku zlata.

Aj napriek organizačnému chaosu dobehla slovenská reprezentantka do cieľa prvá. "Verím, že toto zlato bude pre mňa povzbudením pred majstrovstvami sveta," povedala po zisku zlata.

ERZURUM. Slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková získala v sobotu na Svetovej zimnej univerziáde v tureckom Erzurume zlatú medailu v šprinte voľnou technikou.

Procházková splnila úlohu jasnej favoritky a dominovala vo všetkých troch častiach pretekov. Vo štvrťfinále i semifinále si síce víťazila s pomerne tesnými náskokmi, no vo finále s prehľadom triumfovala pred jediným známym menom zo Svetového pohára - kvalitnou českou šprintérkou Evou Nývltovou. Bronzovú medailu si vybojovala Ruska Alina Kašinová.

"Boli to super preteky a mám z toho veľmi dobrý pocit. Verím, že toto zlato bude pre mňa aj povzbudením pred majstrovstvami sveta," vyhlásila pre TASR Slovenka, ktorej výkonnosť gradovala práve vo finále: "Zo začiatku som sa vôbec dobre necítila a v semifinále som ešte mala problémy, no do finále sa mi podarilo výborne odštartovať a už som potom pred seba nikoho nepustila."

Pre zverenku trénera Jána Valušku je to síce už tretia medaila z univerziádneho fóra, no prvá zlatá. Pred štyrmi rokmi v talianskom Pragelate sa čerstvá absolventka Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici musela uspokojiť s dvoma striebrami za vtedy ešte len vychádzajúcou poľskou hviezdou Justynou Kowalczykovou. V Erzurume ešte stále cíti zápal priedušiek, ktorý si doniesla z nedokončených etapových pretekov Tour de Ski začiatkom roka.

"Ešte to nie je ono a stále to cítim, aj preto ešte neviem potvrdiť, či niečo na univerziáde ešte pôjdem," dodala slovenská bežecká jednotka, ktorá sa na klasickej päťke v piatok musela zmieriť len s piatym miestom. Z premiéry na tureckom snehu si už určite však odnesie prevažne pozitívne pocity.

"Organizátori tu majú poriadny chaos a pravá ruka nevie, čo robí ľavá, ale v podstate je to tu pekné a páči sa mi tu," dodala Procházková.

Úspešne si počínala aj druhá Slovenka Katarína Garajová, ktorá po postupe zo štvrťfinále síce v semifinále obsadila iba nepostupovú 6. pozíciu, no všetko si vynahradila v B-finále, ktoré vyhrala a nakoniec skončila na 7. priečke. Jediný Slovák v mužských pretekoch Peter Žiška neuspel už v kvalifikácii, kde ho od postupu do štvrťfinále delila jediná desatina sekundy a musel sa uspokojiť s 31. miestom.

Výsledky:

Ženy:

A-finále: 1. Alena PROCHÁZKOVÁ (SR) 2:43,738, 2. Eva Nývltová (ČR) 2:45,269, 3. Alina Kašinová (Rus.) 2:45,300, 4. Kateryna Grygorenková (Ukr.) 2:45,581, 5. Jana Janovská (Rus.) 2:49,206, 6. Tatiana Ročšinová (Kaz.) 2:50,081

B-finále: 7. Katarína GARAJOVÁ (SR)

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Lyžiarka Procházková získala na univerziáde zlato