Namiesto medaily získa zmluvu na vyše 200 miliónov. Dončič ju podpíše doma

Luka Dončič.
Luka Dončič. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|10. aug 2021 o 07:30

Slovinský basketbalista dostane v Dallase nový kontrakt.

DALLAS, ĽUBĽANA. Slovinská hviezda zámorskej basketbalovej NBA Luka Dončič podpíše krátko po návrate z olympijského turnaja v Tokiu nový kontrakt.

Dvadsaťdvaročný hráč Dallasu Mavericks by si podľa nej mal prísť na 207 miliónov dolárov (približne 176 miliónov eur), píše ESPN s odvolaním sa na hráčovho agenta Bill Duffy z organizácie BDA Sports.

Momentálne najväčší svetový basketbalový talent má za sebou tri úspešné sezóny v NBA, v ktorých sa hneď dvakrát dokázal dostať do najlepšieho tímu sezóny a bol aj najlepším nováčikom. 

V Tokiu skončil pri olympijskej premiére slovinského tímu na štvrtom mieste.

Je to splnený sen

Dončič priletel do Ľubľany v pondelok a novú zmluvu s účastníkom NBA by mal podpísať v rodnej krajine, kam za hviezdou tímu prišli aj majiteľ klubu Mark Cuban, generálny riaditeľ Nico Harrisontréner Jason Kidd a niektorí ďalší členovia Mavericks.

„Dnes sa mi môj sen stal skutočnosťou,“ cituje ESPN vyhlásenie Dončiča. „Basketbal mi dal mnoho a zaviedol ma na toľko úžasných miest. Som nadšený, že môžem zostať v Dallase ako súčasť Mavericks.

Dončič má fantastický priemer 25,7 bodu, 8,4 doskoku a 7,7 asistencie na zápas NBA. Jeho produkcia v play off bola ešte pôsobivejšia, pretože v 13 zápasoch má v priemere 33,5 bodu, 8,8 doskoku a 9,5 asistencie na zápas.

V posledných dvoch ročníkoch bol aj vo výbere najlepších hráčov sezóny, čo sa podľa periodika Elias Sports Bureau podarilo v histórii opakovane iba štyrom hráčom do 23 rokov. Navyše, od zlúčenia ABA a NBA iba Dončičovi a Kevinovi Durantovi.

Z úspechu Dončiča žije aj Slovinsko

Slovinská basketbalová superstar pred odchodom do zámoria hviezdila v španielskom Reale Madrid. Na konte má víťazstvo v Eurolige, kde sa stal najmladším MVP (najlepšie hodnotený hráč) v histórii.

V drafte po ňom siahla Atlanta Hawks, okamžite však bol vymenený do Dallasu, kde začne aj svoju štvrtú sezónu v zámorí.

Z jeho úspechov ťaží aj rodná krajina. Okrem premiérovej účasti na olympijských hrách a bojov o medaily venuje Dončič časť zo svojho zárobku svojej neziskovej organizácii. „Zvyšujem svoje úsilie a rozšírim aj Nadáciu Luka Dončiča,“ poznamenal s tým, že sa zameria najmä na Slovinsko a komunity v severnom Texase.

„Teším sa, že budem môcť čoskoro otvoriť dve basketbalové ihriská v Slovinsku. Renovujeme ihriská môjho detstva, kde som sa naučil hrať a zdokonaľoval sa. Chcem dať príležitosť deťom hrať na rovnakých miestach a pomôcť dosiahnuť ďalšie sny,“ dodal Dončič.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Namiesto medaily získa zmluvu na vyše 200 miliónov. Dončič ju podpíše doma