Lipták: V Holandsku môžeme vyhrať aj bez Cibulkovej a Hantuchovej

Rybaríková.
Rybaríková. (Autor: TASR/AP)
TASR|2. feb 2015 o 10:01

Slovenské tenistky čaká zápas 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie.

BRATISLAVA. Slovenské tenistky v pondelok zamierili do Holandska na zápas 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie.

Matejovi Liptákovi budú počas najbližšieho víkendu na antuke v Apeldoorne chýbať Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová i Jana Čepelová. Kapitán slovenského tímu však verí, že jeho zverenky v hale Omnisport uspejú a v apríli budú bojovať o návrat medzi elitnú osmičku.

"Už predtým ako Holanďania zvolili povrch som očakával, že môžu prísť problémy pokiaľ ide o štarty najlepších hráčok. Je to časť sezóny, keď sa všetci pripravujú na turnaje na harde," vravel Lipták.

ITF stále nezaviedla pravidlo, na základe ktorého by bol určený povrch v daných častiach sezóny, aby to nekolidovalo s turnajovým plánom, lebo je ohrozená účasť najlepších tenistiek.

Zaplatili daň

"Tentokrát sme za to zaplatili daň my. Dominika s Danielou do Holandska nejdú, keďže sa hrá na antuke. U Domči zohralo rolu aj to, že si chcela oddýchnuť pred šnúrou na harde."

"Ja ako kapitán to musím akceptovať, aj v iných tímoch prichádza k podobným situáciám. Pevne verím, že v ďalšom zápase už nastúpime v najsilnejšom zložení," povedal Lipták pred odchodom slovenskej výpravy.

Kapitán zatiaľ nechcel prezradiť, koho nominuje do úvodných piatkových dvojhier. "Zatiaľ nechcem hovoriť, kto nastúpi, potrebujem najskôr vidieť aktuálnu formu hráčok. Nechám si čas a rozhodnem sa na danom mieste.

Situácia sa skomplikovala aj tým, že nemôže hrať Janka Čepelová, ktorá prekonala zápal pľúc a jej zdravotný stav jej nedovoľuje ísť do Holandska.

"Aj napriek absencii troch hráčok máme silný tím a verím, že tento zápas môžeme zvládnuť. Holanďanky budú doma určite nepríjemné, je to otvorené."

Schmiedlová si na antuke verí

Anna Karolína Schmiedlová si na antuke verí, je to jej najobľúbenejší povrch. S holandskou jednotkou Kiki Bertensovou má nepriaznivú bilanciu, no nerobí si z toho ťažkú hlavu.

"Bertensovej som vlani podľahla na tvrdom povrchom, ale nepovažujem to za smerodajné, lebo vtedy som mala takú krízu, že by som v ten deň prehrala asi s každým. Teraz v Austrálii i počas prípravy na novú sezónu sa mi hralo naozaj dobre," tvrdí Schmiedlová.

"Na kurte si verím, nerobím veľa chýb a dúfam, že to ukážem aj vo fedcupovom zápase v Holandsku. Máme päť dní na to, aby sme sa dobre pripravili na antuku," povedala pre TASR zverenka trénera Milana Martinca.

Magdaléna Rybáriková, ktorá bude pri absencii Cibulkovej a Hantuchovej prvýkrát slovenskou tímovou jednotkou, považuje prechod na "červený piesok" za náročný. Dúfa však, že sa s tým vyrovná.

Rybáriková preferuje hard alebo trávu

"Je to trochu nepríjemné hrať teraz na antuke, pretože sezónu sme začali na tvrdom povrchu a po Fed Cupe nás opäť čakajú turnaje na harde. Kájy Schmiedlovej to však bude veľmi vyhovovať, lebo hrá na antuke skvele."

"Ja skôr preferujem hard alebo trávu, ale v hale hrám veľmi rada a antuka v Holandsku by mohla byť predsa len rýchlejšia, čo by mi mohlo sedieť," dodala Rybáriková.

Prvýkrát dostala pozvánku do fedcupovej reprezentácie Kristína Schmiedlová, ktorá sa teší, že bude môcť byť v jednom tíme so staršou sestrou.

"Je to pre mňa nová skúsenosť. Ide so mnou aj Kajka, takže to nebude pre mňa až taký veľký stres a pripraví ma na to, čo ma čaká. Kapitán Maťo Lipták mi minulý týždeň písal, že možno pôjdem do Holandska, lebo Dominika sa má rozhodnúť po návrate z Australian Open. Teším sa, že zažijem fedcupovú atmosféru."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Lipták: V Holandsku môžeme vyhrať aj bez Cibulkovej a Hantuchovej