Lipták: Pre Šramkovú to bola fedcupová maturita

Na snímke slovenská tenistka Rebecca Šramková - ilustračná fotografia.
Na snímke slovenská tenistka Rebecca Šramková - ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|22. apr 2017 o 17:59

Rebecca sa nepriblížila k tomu, čo dokáže. Ale stav 1:1 po prvom dni je prijateľný, vraví kapitán fedcupového tímu.

BRATISLAVA. Bližšie k istote I. svetovej skupiny v Pohári federácie nemajú slovenské ani holandské tenistky. Stav súboja po prvých dvojhrách je nerozhodný 1:1.

Prvý bod pre Slovensko bez problémov získala Jana Čepelová. Spoľahlivo podávala, tlačila súperku a umožnila jej získať len päť hier. Nad Richel Hogenkampovou vyhrala 6:3, 6:2.

Úloha favoritky

„Nebolo ľahké potvrdiť úlohu favoritky. Dôležité však bolo, že som dodržala taktiku, ktorú sme si s kapitánom stanovili. Hrala som agresívne, často som chodila na sieť. Fyzicky som sa cítila veľmi dobre. Príjemne ma prekvapilo, že som mečbal premenila esom. Nestáva sa mi to často,“ hovorila spokojne Čepelová.

Aj tak na svojom výkone videla nedostatky. „Nebolo to úplne bez chýb. Verím, že v nedeľu podám ešte lepší výkon.“

Slovenské tenistky získali úvodný bod súboja proti Holandsku. Pozrite si, ako vyzeral zápas Čepelovej s Hogenkampovou: fotogaléria

23.4.2017

Ten bude potrebný, pretože Čepelovú čaká holandská jednotka Kiki Bertensová.

V sobotu ukázala svoju silu proti Rebecce Šramkovej. Holanďanky pohodlne vrátila do hry, keď vyhrala 6:1, 6:3.

Lipták: Netreba vešať hlavu

Bertensová útočila, získavala body priamo z podania a rozdávala riadne rany.

Bohužiaľ takto neslávne dopadla moja domáca premiéra. Dúfam, že mi kapitán dá v nedeľu šancu ukázať, čo vo mne je.


Rebecca Šramková, slovenská tenistka

„Je mi ľúto, že som nenadviazala na Jankin výsledok. Dopomohla k tomu aj veľká nervozita, hoci pred zápasom som sa cítila výborne. Súperka ma k ničomu nepustila, nerobila žiadne nevynútené chyby, stále ma nechala behať po kurte a nedovolila mi ísť na sieť,“ vravela Šramková.

„Bohužiaľ takto neslávne dopadla moja domáca premiéra. Dúfam, že mi kapitán dá v nedeľu šancu ukázať, čo vo mne je.“

Dvadsaťročná Šramková potrápila Bertensovú na začiatku druhého setu, kedy jej dva razy zobrala podanie a viedla 3:0. Holanďanka však zvrat nepripustila. Získala šesť hier po sebe a prvý bod pre Holandsko.

Rebecca Šramková prehrala s Bertensovou, Slovenky remizujú s Holandskom: fotogaléria

22.4.2017

„Myslím, že pre Rebeccu je to istá daň za to, že fedcupové zápasy sú o niečom inom. Bohužiaľ počas zápasu odohrala len tri gemy, kedy sa začala približovať tomu, čoho je schopná. Bola zviazaná a nehrala svoj tenis. Rýchlostne sa jej hra nachádza inde ako hrala dnes a robila aj nevynútené chyby. Netreba však vešať hlavu. Stav 1:1 je stále prijateľný,“ hovoril slovenský kapitán Matej Lipták.

Rebecca je mladá, má dobrý pohyb aj údery. Napríklad má dobré podanie. Hoci dnes jej asi až tak nešlo ako by chcela. Našťastie pre mňa.


Kiki Bertensová o Rebecce Šramkovej

Mrzelo ho, že Šramková nepotrápila Bertensovú viac. „Holanďanka nehrala nejako výnimočne. Bol to solídny výkon, ale nepotrebovala ponúknuť nič extra.“

Podľa Liptáka to bola pre Šramkovú niečo ako fedcupová maturita. Hoci debutovala vo Fed Cupe už v Taliansku, v Bratislave cítila väčšiu zodpovednosť.

„Teraz vie, čo to obnáša. A do ďalších zápasov už môže ísť inak nastavená. Je to pre ňu cenná skúsenosť.“

Bertensová ostala sústredená

Napriek rozpačitej hre mladú Slovenku pochválila súperka aj holandský kapitán.

„Rebecca je mladá, má dobrý pohyb aj údery. Napríklad má dobré podanie. Hoci dnes jej asi až tak nešlo ako by chcela. Našťastie pre mňa,“ hovorila Bertensová. Podľa nej v druhom sete rozhodlo to, že nepanikárila a ostala sústredená.

Šramkovú pochválil aj holandský kapitán Paul Haarhuis.

„Má dobrý rozsah úderov. Ale netuším koľko práce ju to stálo. Určite má potenciál. Stále je to veľmi mladá hráčka. Ale výsledky nezáležia len od toho, aké máte údery, ale aj ako zvládate tlak, či dokáže udržať koncentráciu a podobne,“ vravel Haarhuis.

Možné zmeny v nominácii

Podľa aktuálneho programu v nedeľu najskôr nastúpia proti sebe tímové jednotky Jana Čepelová a Kiki Bertensová, následne tímové dvojky Šramková proti Hogenkampovej. Po nich bude nasledovať štvorhra.

Lipták pripustil, že možno urobí v nominácii zmeny. „Budem o tom hovoriť s hráčkami. Chceme mať pripravenú nejakú stratégiu.“ K dispozícii má aj Kristínu Kučovú a Danielu Hantuchovú.

Víťaz barážového stretnutia bude mať istú účasť v I. svetovej skupine v budúcom roku.

Nie je vylúčené, že sa medzi elitu vo Fed Cupe dostane aj zdolaný tím, keďže Medzinárodná tenisová federácia (ITF) uvažuje o rozšírení I. svetovej skupiny z ôsmich tímov na šestnásť. Zdolaný tím to však nemá garantované. O rozšírení bude ITF hlasovať až v auguste.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Lipták: Pre Šramkovú to bola fedcupová maturita