Volejbalisti si za historický priamy prenos v Lige majstrov zaplatia

Volejbalisti Rieker UJS Komárno.
Volejbalisti Rieker UJS Komárno. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|19. okt 2021 o 13:49 (aktualizované 20. okt 2021 o 20:53)

Slovenský majster v top európskej súťaži so štyrmi odchovancami? Je to realita. Komárno vyzve 30-násobného gréckeho majstra.

KOMÁRNO. Najlepšie kluby kontinentu, plné štadióny, lukratívne televízne zmluvy. Takto vyzerá Liga majstrov vo futbale.

Najlepšie kluby Európy súťažia aj v Lige majstrov volejbalistov, no pandémia značne obmedzuje kapacitu hál a namiesto veľkého obnosu peňazí za televízne práva musia kluby, práve naopak, televízii za vyhotovenie prenosu zaplatiť.

Liga majstrov je však aj pre volejbalistov obrovská prestíž a v tomto roku je jej súčasťou aj slovenský majster Rieker UJS Komárno.

V druhom kole v stredu večer o 20.15 h (naživo na JOJ Šport) vyzvú Komárňania v Nitre v športovej hale Klokočina 30-násobného gréckeho majstra Olympiakos Pireus.

Medzi najlepšími

„V novodobej ére sme prvý klub zo Slovenska, ktorý sa predstavil v najprestížnejšej európskej súťaži. V kádri máme dvoch sedemnásobných majstrov Slovenska, Mateja Kubša a Petra Kašpera. Ligu majstrov predtým nikdy nehrali,“ vyzdvihol prezident komárňanského klubu Ladislav Ferencz.

V prvom kole vyradilo Komárno rakúskeho majstra UVC Holding Graz, ktorý zdolali doma i vonku.

„Znamená to, že už sme medzi 26 najlepšími klubmi Európy. Ak by mi niekto pred desiatimi rokmi predpovedal, že sa raz dostaneme na takúto úroveň, neuveril by som mu,“ poznamenal prezident klubu.

Bez legionárov

Ferencz vníma zápas proti Olympiakosu ako historický okamih, no predsa má vrásky na čele.

„Ktorý slovenský majster v akomkoľvek športe sa predstavil v Lige majstrov bez zahraničných hráčov? U nás je to realita. Dokonca v 14-člennom kádri máme štyroch odchovancov z Komárna,“ uviedol komárňanský funkcionár.

"Ak sú peniaze, klub si môže kúpiť tých najlepších hráčov, ale my sme si ich museli rokmi tvrdej práce vychovať. Niekedy však mám pocit, že tento úspech nie je docenený niektorými médiami ani sponzormi," pokračoval.

Musia platiť za prenos

Favoritom stretnutia je 30-násobný grécky majster. Olympiakos počas svojej bohatej histórie bol v Lige majstrov dvakrát druhý, v sezónach 1991/92 a 2001/2002.

„Samozrejme, nevzdávame sa vopred. Veľmi sa na zápas tešíme. Toto je už naozaj najvyššia úroveň nášho športu, čo sme predtým sledovali iba v televízii,“ vyhlásil Ladislav Ferencz.

Odveta je na programe budúci týždeň, no ani prípadné vyradenie nebude znamenať koniec v európskych pohároch. Komárno by totiž pokračovali v Pohári CEV, kde by ho čakal turecký súper.

„Na jednej strane je to skvelé, na druhej strane je to veľká záťaž pre náš rozpočet,“ dodal prezident klubu.

Anomáliou je aj to, že klub musí zabezpečiť televízny signál zo zápasu a za to musí platiť televízii, ktorá ho vyrobí. „Jeden prenos vyjde asi na desaťtisíc eur,“ upresnil Ladislav Ferencz.

Stanovisko televízie JOJ ŠPORT

Športová televízia JOJ ŠPORT má zakúpené dlhoročné vysielacie práva na celý balík CEV, vrátane volejbalových majstrovstiev Európy, Európskej ligy a Ligy majstrov, ako aj kvalifikačných reprezentačných zápasov na ME.

V rámci zmluvy máme zakúpené od licensora nielen mediálne vysielacie práva, ale platíme aj za kompletné dodanie signálu zo zápasov organizovaných Medzinárodnou volejbalovou asociáciou CEV.

Signál zo zápasov majú vo všetkých krajinách zmluvnú povinnosť vyprodukovať kluby hrajúce Ligu majstrov.

S CEV má teda zmluvný vzťah každý jeden účastník Ligy majstrov, ktorý má v zmluve podmienku výroby TV signálu a dodanie signálu do CEV.

UJS Rieker Komárno ako účastník Ligy majstrov si vybral za producenta signálu pre CEV našu televíziu, za čo sme vďační a preto sme ako JOJ ŠPORT aj sponzorsky prispeli na výrobu signálu zo zápasov Ligy majstrov UJS Rieker Komárno pre CEV.

Suma, ktorá sa spomína v článku (a ktorá nie je presná), nie je cenou, ktorú by musel UJS Rieker Komárno platiť JOJ ŠPORTU za vysielanie ich zápasu v televízii JOJ ŠPORT, ale je to cena, za ktorú sme pre klub ako producent vyrobili signál, ktorý mali UJS Rieker Komárno ako svoju zmluvnú povinnosť dodať do CEV.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Volejbalisti si za historický priamy prenos v Lige majstrov zaplatia