Liga majstrov: Slovák Kello pomohol vyradiť Rangers

Slovenský brankár Marián Kello (vľavo) pomohol FBK Kaunas k vyradeniu favorizovaných glasgowských "jazdcov".
Slovenský brankár Marián Kello (vľavo) pomohol FBK Kaunas k vyradeniu favorizovaných glasgowských "jazdcov". (Autor: reuters)
SITA|6. aug 2008 o 11:00

Obrovské prekvapenie sa zrodilo v 2. predkole futbalovej Ligy majstrov 2008/09. V utorňajšej odvete zvíťazili hráči litovského FBK Kaunas nad glasgowským klubom Rangers FC 2:1 a postúpili do 3. predkola.

BRATISLAVA 6. augusta (SITA) - Obrovské prekvapenie sa zrodilo v 2. predkole futbalovej Ligy majstrov 2008/09. V utorňajšej odvete zvíťazili hráči litovského FBK Kaunas na domácej pôde nad škótskym veľkoklubom Rangers FC 2:1 a keďže v prvom zápase pred týždňom dokázali v Ibrox Parku uhrať bezgólovú remízu, postúpili do 3. predkola európskeho pohára č. 1.

Tam sa Litovčania stretnú v boji o účasť v skupinovej fáze s úspešnejším z dvojice AaB Aalborg (Dán.) - FK Modriča (Bosna a Herceg.). Jednoznačným favoritom na postup je dánsky tím, ktorý v prvom dueli vyhral pred vlastnými fanúšikmi 5:0 a odveta na Balkáne by tak mala byť už len formalitou.

Majiteľ Hearts poslal Kella do Kaunasu

V oboch dueloch proti "jazdcom" stál v bránke Kaunasu slovenský gólman Marián Kello. Dvadsaťšesťročný bývalý hráč Košíc a Vítkovíc si najskôr udržal čisté konto v Škótsku a o týždeň neskôr dovolil skórovať len Kevinovi Thomsonovi. Kello sa síce v júli dohodol na štvorročnom pôsobení v škótskom prvoligovom klube Heart od Midlothian, no keďže majiteľom edinburského aj kaunaského tímu je Vladimir Romanov, Slovák zostal ešte v drese FBK a pomohol Litovčanom do 3. predkola LM.

51-násobný škótsky majster v Lige majstrov dohral

Skóre utorňajšieho duelu otvoril hosťujúci Kevin Thomson v 33. min, keď zužitkoval prihrávku Nacha Nova a zo 7 metrov prestrelil Kella. Už o desať minút sa domácim podarilo vyrovnať Radziusom, ktorý ukážkovo namieril z priameho kopu z približne 25 metrov. Víťazný a postupový gól napokon v 86. min zaznamenal hlavou po rohovom kope Pilibatis.

Finalista uplynulého ročníka Pohára UEFA, ktorý v sezóne 2007/08 odohral v pohárovej Európe neuveriteľných 19 stretnutí, sa tak tentoraz lúči s Ligou majstrov už po dvoch dueloch a keďže vypadol v 2. predkole, nebude účinkovať ani v Pohári UEFA 2008/09.

"Je to pre nás všetkých obrovské sklamanie. Ani v jednom zápase sme nedokázali predviesť zodpovedný výkon a zaplatili sme za to krutú daň. Po našom prvom góle sme mohli a mali zvýšiť svoj náskok, no stále som cítil, že na trávniku to nie je ono. Vedeli sme, že Kaunas je najnebezpečnejší po štandardných situáciách, no napriek tomu sme inkasovali z priameho kopu a po rohu. Teraz sa musíme všetci pozbierať a sústrediť na domácu scénu," sklamane skonštatoval tréner Rangers Walter Smith.

Súhrn výsledkov utorňajších odvetných stretnutí 2. predkola futbalovej Ligy majstrov 2008/2009:

FK Ventspils (Lot.) - Brann Bergen (Nor.) 2:1 (2:0) - prvý zápas: 0:1, do 3. predkola LM 2008/09 postupuje Brann Bergen

Góly: 6. Mentesašvili, 44. Rimkus - 50. Björnsson, ČK: 16. Mentesašvili (Ventspils) po druhej ŽK

FBK Kaunas (Litva) - Rangers FC (Škót.) 2:1 (1:1) - prvý zápas: 0:0, do 3. predkola LM 2008/09 postupuje FBK Kaunas

Góly: 43. Radzius, 86. Pilibatis - 33. K. Thomson

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Liga majstrov: Slovák Kello pomohol vyradiť Rangers