Liga majstrov 2008/09 definitívne s portugalským šampiónom

SITA|17. jún 2008 o 15:08

NYON 17. júna (SITA, AP) - Hrozba vylúčenia úradujúceho portugalského šampióna FC Porto zo zoznamu účastníkov nového ročníka futbalovej Ligy majstrov je definitívne zažehnaná. Európska futbalová únia ...

NYON 17. júna (SITA, AP) - Hrozba vylúčenia úradujúceho portugalského šampióna FC Porto zo zoznamu účastníkov nového ročníka futbalovej Ligy majstrov je definitívne zažehnaná. Európska futbalová únia (UEFA) v utorok potvrdila, že po treste pred začiatkom sezóny 2008/09 nesiahne, pretože Portugalská futbalová federácia (FPF) určite dovtedy k prípadu nevysloví svoje stanovisko. "Jedinou príčinou je skutočnosť, že portugalské orgány tento problém stále neuzavreli," uvádza sa v stanovisku UEFA, ktorá v piatok pre procedurálne nedostatky odvolala rozhodnutie kontrolnej a disciplinárnej komisie vylúčiť pre starší prípad korupcie FC Porto z Ligy majstrov 2008/09. Stále je však pripravená klub potrestať v prípade, že po sankcii siahne FPF. Keďže portugalská federácia sa do riešenia problému s "horúcim zemiakom" nehodlá pustiť do začiatku novej sezóny, FC Porto má istotu štartu v elitnej európskej klubovej súťaži.

Internetové vydanie portugalského športového denníka A Bola už v pondelok citovalo výrok poradcu prezidenta UEFA Williama Gaillarda, ktorý vidí možnosť vylúčenia FC Porto z Ligy majstrov najskôr v ročníku 2009/10.

Spúšťacím mechanizmom kauzy bol verdikt PFP, ktorá za pokus ovplyvniť v ročníku 2003/04 rozhodcov vymerala FC Porto pokutu 150 000 eur a odobrala tímu 6 bodov z tabuľky najvyššej domácej súťaže, čo však nemalo žiaden vplyv na zisk tretieho majstrovského titulu klubu v rade. Šéf Porta Jorge Pinto da Costa dostal dvojročný zákaz činnosti a na rozdiel od klubu sa proti trestu odvolal. Reakcia UEFA prišla 9. mája, keď kontrolná a disciplinárna komisia odobrala FC Porto právo štartu v Lige majstrov 2008/09. V piatok 13. mája však verdikt zmenila s tým, že portugalské úrady musia prípad znovu preveriť, pretože sa dopustili procedurálnej chyby.

Z portugalskej najvyššej súťaže priamo do skupinovej fázy Ligy majstrov postúpil aj druhý Sporting Lisabon, tretí Guimaraes sa tam musí prebojovať cez predkolá.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Liga majstrov 2008/09 definitívne s portugalským šampiónom