Osrblie hostí svetové podujatie. Na šampionát prídu aj olympijskí víťazi

Letný biatlon, ilustračná fotografia.
Letný biatlon, ilustračná fotografia. (Autor: Igor Stančík/Slovenský biatlon)
Matej Hank|23. aug 2023 o 14:15

Osrblie hostí tretí raz v histórii MS v letnom biatlone.

OSRBLIE. Keď sa povie biatlon, každému napadnú zasnežené centrá, zaplnené tribúny a športovci na bežkách s puškami na chrbte. 

Viete si však predstaviť, že sledujete biatlon v lete?

Majstrovstvá sveta v letnom biatlone už tretíkrát v histórii hostí Národné biatlonové centrum Osrblie. Šampionát sa koná od 24. do 27. augusta.

Organizátori ho považujú za najväčšie športové podujatie na Slovensku v roku 2023. 

Čo sa v článku dočítate?

  • Čo sa zmenilo za posledné roky v biatlonovom centre v Osrblí?
  • Ktoré svetové hviezdy biatlonu zavítajú na Slovensko?
  • Koho budete môcť stretnúť vo fanzóne?
  • Ako sa na MS pripravuje Mária Remeňová?
  • Ktorí ďalší slovenskí biatlonisti sa predstavia na MS?
  • Kto sa stará o biatlonové centrá vo svete?

Rovnaké odmeny ako v zime

Medzinárodná biatlonová únia (IBU) chce, aby sa letný biatlon aspoň priblížil atraktivitou k zimnej verzii tohto športu. Jedným z krokov sú aj rovnaké odmeny pre športovcov v zime a v lete. 

“Veľmi to pomohlo k zvýšenému záujmu biatlonistov o šampionát. Prídu aj známejšie mená, čo predtým nebývalo až tak zvykom, pretože najmä pretekári severských krajín majú prípravu na ľadovci počas celého roka. 

Pre nich to nebolo atraktívne. Severskí tréneri presadzujú myšlienku pripravovať sa na snehu celoročne a potom sa im to vráti v zime. Tým, že sa odmeny zvýšili, láka ich to,” vysvetľuje generálny sekretár Slovenského zväzu biatlonu Patrik Kristlík.

Na Slovensku je letný biatlon vďaka úspechom z minulosti celkom známy. V roku 2018 sa majsterkou sveta v šprinte stala v Novom Meste na Morave Paulína Bátovská Fialková.

Kde a ako trénovať na letný biatlon?

Čo sa týka tréningových možností tohto športu na Slovensku, vybudovaná trať je ešte aj na Králikoch. 

“Naši veľa trénujú bez kolieskových lyží, teda behajú, čo sa dá robiť všade. Strelnice máme ešte v Predajnej, vo Vyhniach a potom chodia do zahraničia,” dodal generálny sekretár. 

Príprava na MS pozostáva z kratších úsekov a všeobecnej silovej prípravy. Svoje o tom vie aj slovenská reprezentantka Mária Remeňová, ktorá nebude chýbať ani v Osrblí. 

Mária Remeňová
Mária Remeňová (Autor: slovenskybiatlon.sk)

“Hlavný rozdiel medzi zimným a letným biatlonom je v nastavení tempovej a silovej prípravy, keďže špeciálne súťažné tempá máme najazdené až v zimnom období,” povedala pre Sportnet. 

Okrem letného biatlonu sa už pripravuje aj na zimné MS, ktoré sa budú konať v Česku a na majstrovstvá Európy v Osrblí.

“Určite to bude perfektný test streleckej výkonnosti. Teším sa na podporu domáceho publika, na trati určite odovzdám maximum,” povedala o najbližších dňoch. 

Majster sveta v zimnom biatlone nie je automaticky favorit aj v letnom. Dokázal to aj napríklad Martin Otčenáš, ktorý je štvornásobný svetový šampión v letnom biatlone.

Výrazné zmeny

Národné biatlonové centrum v Osrblí prešlo poslednými rokmi výraznými zmenami. Ďalšie prišli aj pred MS. 

“Museli sa upravovať servisné bunky, aby sa športovci mali kde prezliekať. Celý areál sa rozšíril pre potreby RTVS. Za posledné roky sme hostili podujatia, ktoré nelákali televízie. Teraz príde 60-členný štáb, ktorý musíme ubytovať, vytvoriť im zázemie,” vymenoval Kristlík. 

Biatlonový areál v Osrblí.
Biatlonový areál v Osrblí. (Autor: TASR)

Zároveň postavili aj veže pre kamery, kúpili novú tribúnu. V areáli je aj nová strelnica, ktorá stala 87-tisíc eur.

"Mali sme tu aj brigády klubov, ktorých je na Slovensku štyridsať. Snažíme sa zveľadiť administratívnu budovu, bola tam aj poškodená strecha, máme nové snežné delá,” povedal o novinkách v areáli. 

VIDEO: Oficiálny teaser podujatia

Na biatlonistov čaká podobná trať ako v zime. Jedinou zmenou je nová asfaltová dráha, ktorá má inú trasu. “Čo sa týka stúpaní, tadiaľ ide tá istá asfaltová dráha. Na novej budeme mať superšprinty aj šprinty,” vysvetlil funkcionár. 

Svetové mená

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Osrblie hostí svetové podujatie. Na šampionát prídu aj olympijskí víťazi