Lendl: Murray má guráž, keď ma najal

Ivan Lendl so svojím zverencom Andym Murraym.
Ivan Lendl so svojím zverencom Andym Murraym. (Autor: SITA/AP)
SITA|14. jan 2012 o 10:12

Ivan Lendl prehral vo svojich prvých štyroch finále na úrovni veľkej štvorky, premiérovú trofej dobyl na Roland Garros v sezóne 1984 v rovnakom veku ako má teraz Murray.

MELBOURNE. Osemnásobný grandslamový šampión Ivan Lendl dostal za ostatných 18 mesiacov 7 až 10 ponúk stať sa trénerom, kým odpovedal na návrh britského tenistu Andyho Murrayho. Päťdesiatjedenročný rodák z Ostravy to prezradil pre britské médiá krátko pred štartom Australian Open v Melbourne.

"Niektoré oslovenia boli vážne, iné menej. Bolo nepravdepodobné, že by som sa vrátil do tenisového sveta, ak by to nebolo práve pri tomto hráčovi. Chce víťaziť a hodlá tvrdo pracovať," povedal Lendl, ktorý ukončil vlastnú aktívnu činnosť v roku 1984 a na exhibičnej scéne sa objavil až predvlani.

"Vidím zjavné paralely medzi jeho a mojou kariérou. Bol by som rád, ak by sa tá jeho skončila s rovnakými úspechmi," vyhlásil Lendl.

Spája ich drina

Dvadsaťštyriročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray už bol dvojkou svetového rebríčka, momentálne mu patrí štvrtá pozícia. Zahral si v troch finále na tzv. Majors, ale nezískal v nich ani set.

V súboji o vrcholný titul ťahal za kratší koniec aj na dvoch predchádzajúcich ročníkoch Australian Open, ktorých tohtoročná edícia sa začne v pondelok. Murray bude v 1. kole čeliť 19-ročnému výkonnostne napredujúcemu Američanovi Ryanovi Harrisonovi.

Niekdajší líder renkingu Lendl prehral vo svojich prvých štyroch finále na úrovni veľkej štvorky, premiérovú trofej dobyl na parížskom Roland Garros v sezóne 1984 v rovnakom veku ako má teraz jeho zverenec.

Čech usadený v USA bol povestný svojím nadštandardným tréningovým vypätím a vynikajúcou kondíciou. Skonštatoval, že podobné aspekty zaregistroval u Murrayho.

"Prešli sme podobnými vecami. On rád drie, mňa sa to týka tiež. Obdivujem aj jeho guráž angažovať ma. Musel totiž vedieť, že to vzbudí veľkú pozornosť. Bolo by teda oveľa jednoduchšie najať si niekoho iného, nie natoľko známu osobu."

lendl_res.jpg

Pri Federerovi, Nadalovi a Djokovičovi je to ťažšie

Lendl sa v minulosti zapísal do povedomia aj ako pomerne suchopárna povaha, k čomu uviedol: "Naozaj sa mi pozdáva Andyho zmysel pre humor. Dúfam, že to platí aj opačne. Považujem za dôležité, aby to nebola iba robota, ale aj zábava."

Trénerská misia, ktorá sa zrodila koncom decembra, sa oficiálne začala na minulotýždňovom prípravnom turnaji ATP v austrálskom Brisbane. Murray získal svoj 22. titul na hlavnej profesionálnej úrovni.

Lendl podotkol, že nezľahčuje náročnosť úlohy v tejto ére mužského tenisu: "V spoločnosti Rogera Federera so šestnástimi grandslamovými titulmi, Rafaela Nadala s desiatimi a Novaka Djokoviča so štyrmi je veľmi zložité presadiť sa na ´Majors´. Je to o to ťažšia výzva."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Lendl: Murray má guráž, keď ma najal