S tímom bol symbolom vzdoru proti okupantom. Legendárna deviatka má osemdesiat

Jozef Golonka (vpravo) po víťazstve nad ZSSR v Štokholme na MS v roku 1969.
Jozef Golonka (vpravo) po víťazstve nad ZSSR v Štokholme na MS v roku 1969. (Autor: ČTK)
Boris Vanya|6. jan 2018 o 00:00

Jozef Golonka patrí k najlepším slovenským hokejistom v histórii.

BRATISLAVA. Odmalička sa zvŕtal na ľade, kreslil piruety, skákal axly či rittbergry, ale osudom sa mu stali iné korčule.

Jozef Golonka, v mladosti aj výborný tenista, to s hokejkou v ruke dotiahol na tri zimné olympijské hry a osem majstrovstiev sveta.

Bol prvým slovenským kapitánom v československej reprezentácii, za ktorú nastrieľal 82 gólov. V sobotu má osemdesiat.

Jozef Golonka a jeho kariéra: fotogaléria

5.2.2018

Zlato mu unikalo

Legendárny center s číslom deväť na drese má z olympiád striebro a bronz, z MS ďalšie štyri medaily, no zlato mu unikalo.

„Celých tých dvanásť či trinásť rokov som netúžil po inom, ako byť majstrom republiky so Slovanom a sveta v drese Československa,“ bilancoval v knihe Volali ma Žiletka.

Azda najbližšie k zlatu bol na olympijskom turnaji v Grenobli 1968. Československo by posunula k titulu šampióna výhra nad Švédskom v poslednom zápase. Lenže ten sa skončil remízou 2:2.

A Golonka ešte dlho ľutoval premárnenú šancu pred brankárom Holmqvistom.

Sovietom nepodal ruku

Na sklonku 60. rokov sa stal hokejový kapitán s tímom symbolom vzdoru proti okupantom, ktorí v roku 1968 vtrhli do Československa. Víťazné súboje so Sovietskym zväzom na majstrovstvách sveta 1969 v Štokholme sa zmenili zo športovej na politickú záležitosť.

Po prvom zápase Čechoslováci odišli z ľadu bez toho, aby hráčom zbornej podali ruky a pred druhým si päť hráčov prelepilo na drese päťcípu hviezdu.

Čo sa mu nesplnilo vo výstroji, dosiahol na striedačke. Ako tréner vybojoval titul s dvoma nemeckými klubmi – SC Riesersee a Kolínom nad Rýnom.

Viedol aj Slovan či slovenskú hokejovú reprezentáciu, no po 9. mieste na majstrovstvách sveta 1997 aj s Vincentom Lukáčom predčasne skončili, čo dodnes nerozdýchal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»S tímom bol symbolom vzdoru proti okupantom. Legendárna deviatka má osemdesiat