Predviedol najlepší brankársky zákrok všetkých čias. Gordon Banks zomrel vo veku 81 rokov

Gordon Banks.
Gordon Banks. (Autor: Alexander Zemlianichenko - TASR/AP)
SITA|12. feb 2019 o 12:18

Bol najlepším brankárom sveta šesť rokov po sebe.

LONDÝN. Víťaz futbalových MS z roku 1966 Gordon Banks zomrel vo veku 81 rokov.

Anglický brankár, ktorý sa výraznou mierou podieľal na zisku titulu domáceho mužstva na spomenutom šampionáte, skonal počas spánku. Potvrdil to jeho niekdajší zamestnávateľ Stoke City na sociálnych sieťach.

"Sme zdrvení z jeho straty, ale ostanú nám krásne spomienky a nemôžeme byť naňho viac hrdí," napísali predstavitelia klubu na twitterovom účte.

Okrem zisku zlata z MS v roku 1966 sa Banks tešil aj zo zisku bronzovej medaily na ME 1968. Na klubovej úrovni sa dvakrát tešil zo zisku Ligového pohára (1964 s Leicestrom City, 1972 so Stoke City, pozn.). Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ho vyhlásila za najlepšieho gólmana šesť rokov po sebe (1966-1971).

V reprezentácii nastúpil v 73 zápasoch a v 35 si udržal čisté konto. Na MS v roku 1970 sa do pamäti fanúšikov vryl predovšetkým zákrokom, ktorým odvrátil gól po hlavičke brazílskej legendy Pelého.

Mnohí to označili na najlepší brankársky zákrok všetkých čias. V roku 1972 musel predčasne ukončiť kariéru, pretože si pri havárii ťažko poranil oko. Okrem toho bojoval aj s rakovinou obličiek.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Predviedol najlepší brankársky zákrok všetkých čias. Gordon Banks zomrel vo veku 81 rokov