Kužmová oslavuje titul vo štvorhre. S Rusovou predviedli skvelý obrat

Viktória Kužmová.
Viktória Kužmová. (Autor: TASR/AP)
TASR|7. mar 2021 o 15:05

Slovenka bude v rebríčku štvorhry najvyššie v kariére.

WTA 250 v Lyone - štvorhra žien - finále

Viktória Kužmová, Arantxa Rusová (SR/Hol.-1) - Eugenie Bouchardová, Olga Danilovičová (Kan./Srb.) 3:6, 7:5, 10:7

LYON. Slovenská tenistka Viktória Kužmová s Holanďankou Arantxou Rusovou sa stali víťazkami štvorhry na turnaji WTA 250 v Lyone.

Ako nasadené jednotky zdolali vo finále kanadsko-srbský pár Eugenie Bouchardová, Olga Danilovičová 3:6, 7:5 a 10:7 v tzv. supertajbrejku. V druhom sete otočili z 1:4. Pre Kužmovú je to tretí deblový titul na okruhu WTA Tour.

Kužmová bude najvyššie v kariére

V roku 2019 vybojovala zverenka trénera Tomáša Hrunčáka cenné trofeje na podujatiach v Prahe a Bukurešti.

V tomto roku bola vo finále aj na turnaji v austrálskom Melbourne, s Ruskou Annou Kalinskou však podľahli japonskému tandemu Šuko Aojamová, Ena Šibaharaová.

S Rusovou si vďaka triumfu v Lyone odnášajú spoločnú prémiu 23 548 eur a 280 bodov do svetového deblového rebríčka WTA.

V jeho novom vydaní bude Kužmová figurovať na 27. mieste - najvyššie v kariére.

V supertajbrejku prehrávali už 4:7

O osude prvého setu finálového duelu v Lyone rozhodol brejk v ôsmom geme.

Na začiatku druhého dejstva Kužmová dvakrát prišla o podanie a Bouchardová s Danilovičovou si vybudovali náskok 4:1.

Slovensko-holandská dvojica však v ďalších minútach vyrovnala na 4:4, zvládla aj koncovku setu a vynútila si rozhodujúci supertajbrejk.

V ňom prehrávali Kužmová s Rusovou už 4:7, no potom získali šesť bodov za sebou a hneď prvý spoločný turnaj zakončili ziskom titulu.

Hlasy po finále

Viktória Kužmová pre TASR: "Je skvelé, že s Arantxou sa nám hneď podarilo vyhrať celý turnaj. Na to, že sme hrali spolu prvýkrát, sme hrali veľmi dobre. Na kurte sme si to užívali. Dnes sme otočili veľmi ťažký zápas. Zaslúžili sme si to, lebo sme bojovali aj za veľmi nepriaznivého stavu. Zo zisku tretieho deblového titulu i nového kariérneho maxima vo štvorhre mám veľkú radosť, Teraz ma čakajú turnaje v zámorí. Najprv sa predstavím v mexickom Monterrey a potom ma čaká veľký turnaj v Miami."

Tomáš Hrunčák, Kužmovej tréner, pre STZ: "Je to náš prvý spoločný titul. Keď Viki vyhrala v Bukurešti, bol som s ňou síce na turnaji, ale viedol ju vtedy ešte Michal Mertiňák. V zápase sa babám podarili dva veľké obraty. Za stavu 3:6, 1:4, keď súperky mali už dva brejky k dobru, som ani ja neveril, že to ešte dokážu otočiť. Dotiahli to do supertajbrejku, v ktorom od začiatku prehrávali - 1:4, 2:5, 4:7. Veľmi ma teší, že to zvládli a že sa Viki posunie na svoje kariérne deblové maximum. Dúfam, že sa v budúcnosti posunie ešte vyššie!"

Arantxa Rusová: "Chcem sa poďakovať Viktórii, ktorá bola veľmi dobrou deblovou partnerkou, i organizátorom turnaja."


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kužmová oslavuje titul vo štvorhre. S Rusovou predviedli skvelý obrat