Kučová a Lacko sú krok od účasti vo Wimbledone

Lukáš Lacko
Lukáš Lacko (Autor: Peter Žákovič)
SITA|17. jún 2009 o 18:38

Slovenkí tenisti Kristína Kučová a Lukáš Lacko sa dostali do finále kvalifikácie tretieho grandslamu sezóny. O tom, či sa dostanú do hlavnej fázy Wimbledonu sa rozhodne vo štvrtok.

LONDÝN. Slovenská tenistka Kristína Kučová zvíťazila v stredajšom stretnutí 2. kola trojkolovej kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (22. júna - 5. júla, celková dotácia 12 550 000 libier, tráva) nad favorizovanou nemeckou reprezentantkou Andreou Petkovicovou v ich prvom vzájomnom súboji tesne 6:7 (4), 7:6 (5), 6:4.

Vo finále eliminácie si vo štvrtok zmeria sily s Američankou Melanie Oudinovou, pätnástkou žrebu.

Bojovný zápas pre Slovenku

"Bol to veľmi ťažký zápas. Obe sme bojovali, v závere som mala viac šťastia ako Petkovicová. Tréner i sestra ma počas zápasu neustále podporovali, čo mi veľmi pomohlo," uviedla K. Kučová pre agentúru SITA a na margo ďalšej súperky dodala:

"Je z mojej generácie. Ako - tak sa teda poznáme, ale neviem, čo mám čakať. Na tráve niekedy rozhoduje len pár loptičiek. Pôjdem do toho naplno - ako doteraz."

Sedemnásťročná Oudinová, 124. v renkingu, v januári vo finále kvalifikácie na melbournských Australian Open hladko zdolala Lenku Wienerovú, vo februári rozhodla o fedcupovom víťazstve svojej krajiny nad Argentínou, v marci na tvrdom povrchu v Miami dostala Danielu Hantuchovú do troch setov a v máji triumfovala na dvoch podujatiach ITF s dotáciou 50 000 USD na Floride, resp. v severnej Karolíne.

Šampiónka zo súťaže dievčat na newyorských grandslamových US Open 2007 „Kika“ Kučová, momentálne presne 150. vo svetovom rebríčku WTA Tour, premiérovo vo svojej kariére zdolala súperku z hornej stovky hodnotenia.

Dvadsaťjedenročnej rodáčke z Tuzly v Bosne Petkovicovej nasadenej ako ôsmej patrí tento týždeň 99. pozícia v počítačovom poradí.

Devätnásťročná Bratislavčanka K. Kučová v prvom sete v areáli Bank of England Sports Ground v Roehamptone na juhozápade britskej metropoly, kde sa eliminácia koná, viedla 2:0 a mala brejkbal na poistenie náskoku, neskôr však bolo 3:3 a slovanistke s nemeckým tréningovým zázemím nepomohlo ani odskočenie na *4:3.

V druhej časti mladšia zo známych tenisových sestier dokonca premrhala sľubných 5:2* a v tajbrejku prehrávala *3:5, takže bola dve loptičky od vyradenia. Odvtedy si však pripísala 4 body v rade a vynútila si rozhodujúci set. V tretej časti odskočila K. Kučová brejkom na 2:1, s vypätím potvrdila a napokon si udržala svoje podanie až do konca, pričom už v deviatom geme ako returnujúca mala mečbalové možnosti a v desiatom odvrátila jeden brejkbal.

Víťazka predvlaňajšieho turnaja ITF s dotáciou 10 000 USD v Michalovciach K. Kučová štartuje na medzinárodných otvorených majstrovstvách Veľkej Británie medzi seniorkami po prvý raz.

V juniorskom veku sa prebojovala do osemfinále v roku 2006 a nestačila v 2. kole ročníka 2007 na neskoršiu šampiónku, Poľku Urszulu Radwanskú. Medzi dospelými ide o jej tretí kvalifikačný pokus na úrovni "veľkej štvorky" po US Open 2008 a nedávnom parížskom antukovom Roland

Oba základné údery obojručne hrajúca K. Kučová sa dostala do 2. kola wimbledonskej eliminácie ako jediná zo štartujúceho kvarteta Sloveniek. Vstupným kolom v utorok neprešli Lenka Wienerová, Zuzana Kučová a Lenka Tvarošková. Priamo v hlavnej singlovej súťaži sa na základe svojho renkingového postavenia predstavia Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová a Magdaléna Rybáriková.

Dvojhra žien - kvalifikácia - 2. kolo:

Kristína Kučová (SR) - Andrea Petkovicová (8-Nem.) 6:7 (4), 7:6 (5), 6:4

Lacko si zahrá finále kvalifikácie

Slovenský tenista Lukáš Lacko zvíťazil v stredajšom stretnutí 2. kola trojkolovej kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (22. júna - 5. júla, celková dotácia 12 550 000 libier, tráva) nad Portugalčanom Ruiom Machadom (118. v počítačovom poradí) nasadeným ako piatym 1:6, 6:2, 8:6, hoci v rozhodujúcom sete prehrával 1:4 s jedným brejkom.

Pred vynútenou prestávkou však stihol vyrovnať na 4:4 a rozbiehal sa za stavu 4:5 a 15:0 pri svojom podaní.

Vo finále eliminácie v areáli Bank of England Sports Ground v Roehamptone na juhozápade britskej metropoly si 21-ročný piešťanský rodák Lacko vo štvrtok premiérovo zmeria sily s takisto nenasadeným 23-ročným Brazílčanom Caiom Zampierim, až 246. vo svetovom rebríčku.

Hráč apríla 2009 podľa Medzinárodnej tenisovej federácie ITF Lacko dosiahol v tejto sezóne už svoje 41. jednotlivé víťazstvo a po minulotýždňovom prieniku do osemfinále na úrovni ATP v nemeckom Halle opäť potvrdil, že z 206. miesta v renkingu má ambíciu minimálne sa vrátiť na niekdajšie pozície. Zverencovi fedcupového kapitána SR Mateja Liptáka patrila v minulosti aj 133. priečka a bol lídrom interného národného hodnotenia.

Lacko v utorok v rámci tohto kultového podujatia zaznamenal proti Američanovi Ryanovi Sweetingovi (165.) svoj premiérový triumf pri treťom pokuse (1:6, 6:3, 6:4). V roku 2004 neuspel v 1. kole juniorskej dvojhry a v sezóne 2007 sa lúčil hneď na úvod seniorskej eliminácie. V hlavnej súťaži na úrovni "veľkej štvorky" si zatiaľ zahral iba na melbournských Australian Open, a to v sezónach 2007 a 2008.

Už v utorok sa do finále kvalifikácie proti Nemcovi Simonovi Greulovi dostal Karol Beck. O prienik do hlavnej súťaže dvojhry žien bude bojovať Kristína Kučová, a to s Američankou Melanie Oudinovou po tom, ako v stredu zdolala favorizovanú nemeckú reprezentantku Andreu Petkovicovu 6:7 (4), 7:6 (5), 6:4.

Zo Slovákov v kvalifikácii už pred stredou dohrali Dominik Hrbatý, Kamil Čapkovič, Lenka Wienerová, Zuzana Kučová, Lenka Tvarošková a vo štvorhre Beck. Priamo v hlavnej súťaži dvojhry sa na základe svojho renkingového postavenia predstavia Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová a Magdaléna Rybáriková.

Dvojhra mužov - kvalifikácia - 2. kolo:

Lukáš Lacko (SR) - Rui Machado (5-Portug.) 1:6, 6:2, 8:6

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kučová a Lacko sú krok od účasti vo Wimbledone