Kto zdolá Nadala, môže vyhrať Roland Garros, tvrdí Borg

SITA|1. jún 2009 o 14:19

Tenisový Roland Garros sa ešte stále spamätáva z nedeľňajšieho šokujúceho vypadnutia Rafaela Nadala z dvojhry mužov.

PARÍŽ. Neohrozený kráľ parížskej antuky štyri roky poznal v meste pod Eiffelovkou len samé víťazstvá, no teraz skončil na rakete Švéda Robina Söderlinga. Francúzsky športový denník L´Equipe označil tento výsledok za tenisové zemetrasenie. Väčšina známych mien sa zhoduje v názore, že Söderling maximálne využil slabší deň svetovej jednotky. "Rafa určite nebol v tom zápase stopercentný. Jeho problém však nespočíval v zlej kondícii, ale na rakete. Jeho údery neboli dostatočne silné, chýbala im dĺžka a celkovo bol veľmi vzdialený od svojho najlepšieho tenisu," povedal iný španielsky šampión Roland Garros Albert Costa, ktorý pri Seine triumfoval v roku 2002. "Celkovo ma Nadalova prehra dosť prekvapila. Vzhľadom na jeho formu som očakával, že bez väčších problémov získa piaty parížsky titul," dodal A. Costa.

Ironicky vyznieva fakt, že 24-ročný dlháň so smrtiacim forhendom Söderling (194 cm) musel zdolať práve Nadala, aby sa na grandslamovom turnaji prvýkrát pozrel do štvrťfinále. Člen širšej špičky (25. v ATP Rankings) doteraz nikdy na podujatí "veľkej štvorky" neprekročil tieň 3. kola, pričom toto je jeho 22. účasť na grandslamovej úrovni od roku 2002. Vyradením Nadala švédsky tenista zrejme potešil aj svojho krajana Björna Borga. Velikán svetového tenisu minimálne v tomto roku nepríde o svoj rekord štyroch parížskych triumfov v neprerušenom slede (1978-81), ktorý vlani Nadal stačil "iba" vyrovnať. "Ak zdoláte Nadala v Paríži na antuke, znamená to, že teraz už môžete zdolať každého. Myslím si, že Söderling má na to, aby vyhral v tomto roku Roland Garros," myslí si Borg.

Takmer tipérskou tutovkou a zrejme aj očakávanou lahôdkou malo byť v Paríži štvrťfinále Nadal - Verdasco. Napokon sa však medzi osmičku najlepších neprebojoval ani jeden z týchto skvelých španielskych ľavákov, ktorí odohrali v tomto roku pamätné päťsetové semifinále na Australian Open v Melbourne. Doteraz suverénneho Verdasca doslova zrušil v troch setoch nenápadný Nikolaj Davydenko, ktorý vzhľadom na predchádzajúce problémy s ľavou nohou nepatril k najväčším parížskym favoritom. Nadalova prehra bola šokom aj pre 27-ročného Rusa, ktorý vlastne ani nerátal s inou alternatívou, než tou, že si vo štvrťfinále zmeria sily s Nadalom. Dvojnásobný semifinalista pri Seine (2005, 2007) zrejme ani veľmi neveril, že by s ním mohol niečo uhrať. "Sme všetci v šoku," vravel aj za svojich kolegov v mužskej dvojhre Davydenko a povzbudene pokračoval: "Všetci sme čakali, že Nadal si sem prišiel pre piaty titul. Teraz ale prehral, a všetko je inak. Proti Söderlingovi určite nebudem musieť toľko behať a hrať siahodlhé výmeny. Zrejme sa až toľko neunavím."

Sklamaný Verdasco sa pokúsil pomenovať hlavnú príčinu jeho a Nadalovej prehry v osemfinále. "Vychytili sme obaja zlý deň, to sa v tenise stáva. Druhá vec je tá, že obaja naši súperi hrali rýchlo a útočne. Vstúpili si hlbšie do kurtu a hrali proti nám ping-pong, žiadne dlhé výmeny, ale rýchle body," komentoval Verdasco.

Bývalý trojnásobný víťaz Roland Garros Švéd Mats Wilander, ktorý je počas parížskeho superturnaja odborným komentátorom Eurosportu, vyzdvihol odvahu svojho krajana vnútiť Nadalovi svoj štýl hry. "Söderling pochopil, že môže Nadala zdolať. A to je veľká vec. Som presvedčený o tom, že 90% svojich zápasov vyhráva Rafa už pred vstupom na dvorec. Má totiž proti sebe hráčov, ktorí sa len pokúšajú proti nemu niečo uhrať, ale reálne si myslia, že nemajú šancu," povedal Wilander pre L´Equipe a ešte dodal: "Aj Nadal je len človek a tiež si uvedomuje, kto má proti nemu nárok na dobrý výsledok a kto nie. Netvrdím, že sa bál Söderlinga, ale minimálne musel vedieť, že tento hráč mu môže v zápase ublížiť. A to sa aj stalo."

Názor v súvislosti s Nadalovou prehrou vyslovila aj bývalá ženská jednotka, Ruska Maria Šarapovová. Súperka Dominiky Cibulkovej vo štvrťfinále poznamenala, že Rafa nie je z tých, ktorých by takáto prehra rozhádzala a vyviedla z miery. "Som si istá tým, že jeho hra v budúcnosti takouto prehrou neutrpí. On je veľký hráč, bojovník a vráti sa určite silnejší, než bol teraz v Paríži," podotkla Šarapovová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kto zdolá Nadala, môže vyhrať Roland Garros, tvrdí Borg