Valijevová sa neubránila slzám, v súťaži sólistiek nezískala medailu

Kamila Valijevová po neúspechu v súťaži sólistiek na ZOH 2022.
Kamila Valijevová po neúspechu v súťaži sólistiek na ZOH 2022. (Autor: TASR/AP)
TASR|17. feb 2022 o 15:25 (aktualizované 17. feb 2022 o 16:24)

Olympijskou šampiónkou sa stala Anna Ščerbakovová.

17.02.2022 00:00
Deň 13
Peking 2022
Koniec

Krasokorčuľovanie na ZOH 2022

PEKING. Krasokorčuliarka Ruského olympijského výboru (ROC) Anna Ščerbakovová získala zlatú medailu v súťaži sólistiek na ZOH 2022 v Pekingu.

Druhá skončila jej krajanka Alexandra Trusovová, tretia bola Japonka Kaori Sakamotová. Len 15-ročná líderka po krátkom programe Kamila Valijevová (ROC) nezvládla úlohu favoritky a skončila až štvrtá.

Valijevovej umožnil po pozitívnom dopingovom náleze spred olympiády štartovať v súťaži CAS. MOV rozhodol, že ak skončí na jednom z prvých troch miest, neodovzdajú sa po voľných jazdách medaily a kauzu bude riešiť neskôr.

To sa nestalo. Talentovaná ruská krasokorčuliarka vo voľnej jazde dvakrát spadla a prepadla sa až na konečné štvrté miesto.

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová na ZOH 2022.
Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová na ZOH 2022. (Autor: TASR/AP)

Voľné jazdy mali byť súbojom troch Rusiek s Japonkou Sakariovou. Sedemnásťročná Alexandra Trusovová ju jazdou plnou skokmi, vrátane dvoch štvoritých, v konečnom účtovaní napokon jasne odsunula za seba.

Nevyhla sa síce chybám, ale jej technické skóre bolo extrémne vysoké. Trusovovej rovesníčka Sčerbakovová bola v technike tiež precízna.

Rovnako predviedla dva štvorité skoky, ale od rozhodcov za voľnú jazdu dostala menej bodov ako Trusovová. Ukázala však učebnicové predstavenie a náskok z krátkeho programu jej napokon stačil na zlato.

Pozornosť sa sústredila na úradujúcu majsterku Európy z januárového šampionátu v Tallinne Valijevovú. Tá napokon nezvládla vysoký tlak na svoju osobu a nepotvrdila post líderky po utorňajšom krátkom programe.

Zverenka kontroverznej trénerky Eteri Tutberidzeovej skočila na úvod štvoritý salchow, potom ale nedotočila ďalší štvoritý skok a následne sa ocitla aj na zemi.

Na ľade sa ocitla opäť pri ďalšom štvoritom toeloopovi. Rozhodcovia určili, že mala až piatu najlepšiu voľnú jazdu a skončila štvrtá.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»Valijevová sa neubránila slzám, v súťaži sólistiek nezískala medailu