Bez súboja Hagara - Václavík. Talentovaný Slovák sa odhlásil z domáceho podujatia

Lukáš Václavík na JGP v Gdansku.
Lukáš Václavík na JGP v Gdansku. (Autor: International Skating Union)
Titanilla Bőd|23. okt 2024 o 12:50

Memoriál Ondreja Nepelu sa koná v Bratislave 25. a 26. októbra.

BRATISLAVA. V piatok a v sobotu hostí bratislavský Zimný štadión Ondreja Nepelu prestížne krasokorčuliarske podujatie.

Na Memoriáli Ondreja Nepelu sa predstavia medzinárodné hviezdy a kompletná slovenská špička až na Lukáša Václavíka.

Zranený Václavík

Účastník finále juniorskej Grand Prix sa odhlásil pár dní pred pretekmi. "Žiaľ, Lukáš má menšie zranenie a spolu s trénerom a fyzioterapeutom sa rozhodli, že vynechá tieto preteky," oznámil Peter Majerník, šéf Slovenského zväzu krasokorčuľovania.

Zranenie nešpecifikoval, no dodal, že nie je také vážne, aby ohrozovalo Václavíkovu účasť na decembrovom finále Grand Prix.

V súťaži mužov tak bude jediným slovenským zástupcom Adam Hagara. Aj jeho ešte trápi boľavý členok, ale cíti sa pripravený.

"Pracoval som najmä na najazdení voľnej jazdy. Myslím si, že som veľmi dobre pripravený a všetko vyjde ako má," vravel s úsmevom bronzový medailista z predchádzajúcich majstrovstiev sveta juniorov.

Vždy dostane najväčší potlesk

 Jeho cieľom je zajazdiť dve čisté jazdy. Už má za sebou dve  vystúpenia v seriáli juniorskej Grand Prix. Krátky program v oboch prípadoch zajazdil vynikajúco, novú voľnú jazdu na tému Jamesa Bonda však v Ostrave i v Ľubľane začal pádom po trojitom axli.

"Asi som to ešte nemal v sebe. V posledných tréningoch však pravidelne spravím všetko vo voľnej jazde," uviedol Hagara.

Adam Hagara
Adam Hagara (Autor: 2024 ISU)

Trochu zmenil aj prístup pred prvým skokom voľnej jazdy. "Jazdu som bral ako jeden celok a pri tom axli som nerozmýšľal nad tým, ako ho skočiť, ale skôr ho prejsť. Zistil som však, že sa musím sústrediť na každý prvok samostatne a do každého jedného ísť s iným nastavením," vysvetľoval Adam Hagara.

Domáce publikum mu vždy dodá energiu.

"Teším sa na to, že na týchto pretekoch dostanem vždy najväčší potlesk, aj keď sú tu tie najväčšie mená. Minulý rok tu bol Kórejčan Jun-hwan Cha, no dostal som väčší potlesk ako on," usmieval sa Hagara.

Nabité tance

Program Nepelovho memoriálu

Piatok, 25. október:

14.00: krátky program žien

17.20: rytmické tance

20.20: krátky program mužov

Sobota, 26. október:

11.00: voľné jazdy žien

14.50: voľné tance

18.15: voľné jazdy mužov

Memoriál sa v tomto roku výnimočne koná v netradičnom termíne, na konci októbra. Predseda zväzu Peter Majerník však uviedol, že o rok sa preteky vrátia na tradičný termín, na posledný septembrový víkend. Ten je lepší aj pre medzinárodnú účasť, lebo v októbri už prebieha seriál Grand Prix.

Preto bude napríklad v tomto roku chýbať dvojnásobný víťaz kategórie mužov Talian Gabriele Frangipani, ktorý cez víkend súťaží na Kanadskej korčuli.

V kategórii mužov sa však predstaví jeho krajan Daniel Grassl, medailista z majstrovstiev Európy, ktorý sa vracia po dištanci za dopingový prehrešok (mal sa trikrát vyhnúť testovani), alebo ďalší talentovaný Talian Nikolaj Memola.

Najnabitejšie štartové pole bude v tancoch na ľade, kde sa predstaví britský par Lilah Fearová s Lewisom Gibsonom, ktorí nedávno vyhrali Americkú korčuľu a na predchádzajúcom európskom šampionáte boli druhí, alebo španielski reprezentanti Olivia Smartová a Tim Dieck, ktorí získali bronz na Americkej korčuli.

Nová členka Siene slávy

 Nebudú chýbať ani slovenskí tanečníci, predstavia sa oba páry: Anna Šimová s Kirillom Askenovom a Mária Sofia Pucherová s Nikitom Lysakom.

Medzi ženami budú reprezentovať Slovensko Ema Doboszová a Vanesa Šelmeková.

Súčasťou podujatia bude aj uvádzanie  bývalej predsedníčky zväzu a dlhoročnej rozhodkyne a funkcionárky Medzinárodnej korčuliarskej únie Felicitas Babušíkovej do Siene slávy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Bez súboja Hagara - Václavík. Talentovaný Slovák sa odhlásil z domáceho podujatia