Dopingový prípad v Pekingu? Hovorca Kremľa nechce špekulovať a MOV mlčí

Kamila Valievová.
Kamila Valievová. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. feb 2022 o 04:33 (aktualizované 10. feb 2022 o 14:21)

Valievová môže prísť o budúcotýždňovú súťaž sólistiek.

PEKING. Ruská krasokorčuliarka Kamila Valievová mala ešte pred ZOH 2022 v Pekingu pozitívny dopingový nález.

Podľa RBC našli v jej vzorke stopy po zakázanej látke trimetazidín.

Liečivo sa používa pri liečbe angíny či závratoch, ako aj pri dlhodobej liečbe ischemickej choroby srdca, figuruje však na zozname nedovolených podporných prostriedkov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), lebo zvyšuje prietok krvi.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) kauzu zatiaľ nekomentoval. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol nazvať kauzu dopingovým prípadom ani nad ňou špekulovať.

"Škandál vyvolali ľudia, ktorí nemajú správne informácie, tak ako vždy. Treba v tomto smere počúvať jediný zdroj a to MOV. Prajeme všetkým našim športovcom zisk zlatej medaily, vrátane Valijevovej," povedal podľa TASS.

Vo štvrtok trénovala, novinárom sa vyhla

Podľa ruských médií iba 15-ročnej Valievovej odobrali vzorku ešte v decembri, teda pred januárovými majstrovstvami Európy v Tallinne, kde vybojovala zlato a získala prvú veľkú medailu medzi dospelými.

Na ZOH v Pekingu pomohla tímu Ruského olympijského výboru (ROC) k titulu v tímovej súťaži, kde teraz hrozí Rusom odobratie zlatých medailí, informovala agentúra AFP.

Práve pozitívny dopingový test bol údajne dôvod, prečo medailový ceremoniál po tímovej súťaži odložili na utorok.

Priamo v hale sa uskutočnila iba takzvaná kvetinová ceremónia.

Hovorca Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Mark Adams v stredu tvrdil, že za to môžu "vznikajúce právne problémy", ktoré MOV riešil s Medzinárodnou korčuliarskou úniou a v ktorých sú zainteresovaní "športovci, ktorí získali medailu".

Valievová po odhalení jej pozitívneho nálezu vo štvrtok normálne trénovala.

"Nie je suspendovaná," cituje TASR slová hovorkyne Ruskej krasokorčuliarskej federácie Oľgy Jermolinovej pre AP.

Na ľade bola Valijevová spoločne s ďalšou ruskou krasokorčuliarkou Alexandrou Trusovovou, ktorá rovnako patrí ku kandidátkam na medailu.

Novinárom sa potom obe vyhli. Na otázku ohľadne kauzy odpovedal iba stručne majster Európy Mark Kondraťuk: "Bez komentára".

Zatiaľ nie je známe, či sa Rusko odvolá alebo podá námietku voči výsledku testu.

Nie je známe, či má problémy so srdcom

Valievová môže prísť aj o štart v budúcotýždňovej súťaži sólistiek, kde patrí medzi hlavné favoritky.

Podľa AP nie je známe, či mladučká ruská krasokorčuliarka má problémy so srdcom, respektíve či požiadala v minulosti o terapeutickú výnimku pri užívaní zakázanej látky.

Rusi štartujú v Pekingu iba pod hlavičkou ROC, dôvodom je trest pre krajinu v dôsledku dopingového škandálu.

Na ZOH 2022 sa prvý dopingový prípad objavil už v stredu, keď mal pozitívny test iránsky alpský lyžiar Hossein Saveh Shemshaki.

Tridsaťšesťročný športovec sa tak na ZOH 2022 už nemôže zúčastniť na žiadnych ďalších pretekoch, tréningoch a vykonávať činnosti, ktoré súvisia s lyžovaním.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»Dopingový prípad v Pekingu? Hovorca Kremľa nechce špekulovať a MOV mlčí