Zo senzačnej tínedžerky dopingová hriešnica? Rusi čakajú, aký bude trest

Kamila Valijevová.
Kamila Valijevová. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|9. feb 2022 o 19:45

Podľa viacerých zdrojov mala Valijevová pozitívny dopingový test.

BRATISLAVA, PEKING. Bola prvou ženou, ktorá v histórii olympiád skočila štvoritý skok. Ruskí krasokorčuliari zvíťazili v tímovej súťaži na ZOH v Pekingu najmä vďaka suverénnym výkonom Kamily Valijevovej.

Teraz sa však zdá, že je to práve úradujúca majsterka Európy, kto mal porušiť dopingové pravidlá.

Medaily za súťaž družstiev stále neodovzdali, príčinou má byť pozitívny dopingový test ruského športovca. Testovanie sa uskutočnilo ešte pred olympijskými hrami v Pekingu.

Podľa informácií portálu Inside the Games je dotyčnou osobou 15-ročná Kamila Valijevová, ktorú napriek mladému veku mnohí považujú za najlepšiu krasokorčuliarku všetkých čias.

Má status chránenej osoby

Podľa viacerých zdrojov Valijevová neužila látku na zvýšenie výkonnosti, ale inú zakázanú látku. Niektoré ruské zdroje uvádzajú, že ide o trimetazidín, liek proti angíne, ktorý sa najčastejšie používa na liečbu chorôb srdca, ale v niektorých štátoch napríklad aj pri poruchách zraku.

Hovorca Medzinárodného olympijského výboru na stredajšom brífingu uviedol, že spolu s Medzinárodnou korčuliarskou úniou riešia „právne záležitosti“.

Situáciu môže komplikovať fakt, že Valijevová ešte nedovŕšila 16 rokov. Má tak status chránenej osoby a nemôže byť oficiálne označená ako osoba, ktorá porušila antidopingové pravidlá.

Zatiaľ nie je jasné, aké postihy čakajú ruský tím a samotnú Valijevovú. Oficiálne stanovisko Medzinárodného olympijského výboru sa očakáva vo štvrtok.

Obeť železnej trénerky?

Celý prípad znovu spustil diskusiu o metódach „železnej trénerky“ Eteri Tutberidzeovej, ktorá prísne kontroluje aj to, koľko vody jej zverenky pijú.

Redakcia špecializovanej stránky The Skating Lesson na Twitteri napísala: „Je nešťastné, že neplnoleté osoby sú stále obeťami skorumpovaných dospelých. Kariéru a život jednej športovkyne zničili činy iných. Kamila Valijevová je tu obeťou.“

Na olympiáde majú súťažiť aj dve ďalšie zverenky Eteri Tutberidzeovej: Anna Ščerbakovová a Alexandra Trusovová. V prípade neúčasti Valijevovej budú favoritkami na zlatú medailu v individuálnej súťaži.

Legendárna ruská trénerka Tatjana Tarasovová, ktorá pred dvadsiatimi rokmi doviedla k olympijskému zlatu Alexeja Jagudina, prípad označila za „ďalší útok na Rusko“.

„Všetci sme čistí. Máme absolútne čistých športovcov,“ dodala.

Ruskí športovci pritom nemôžu súťažiť na olympijských hrách pod vlastnou vlajkou práve pre štátom riadený doping, ktorý sa preukázal na ZOH v Soči.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»Zo senzačnej tínedžerky dopingová hriešnica? Rusi čakajú, aký bude trest