Mladý Slovák súťaží so svetovou špičkou. Výkonom nechce sklamať samého seba

Adam Hagara a tréner Vladimír Dvojnikov v dejisku finále JGP v Pekingu.
Adam Hagara a tréner Vladimír Dvojnikov v dejisku finále JGP v Pekingu. (Autor: Archív Adama Hagaru)
Titanilla Bőd|6. dec 2023 o 18:30

Adam Hagara sa predstaví vo finále juniorskej Grand Prix.

BRATISLAVA. V Linzi zvíťazil, v Budapešti skončil štvrtý. Vďaka týmto výsledkom sa slovenský krasokorčuliar Adam Hagara kvalifikoval na finále juniorskej Grand Prix, ktoré sa koná od štvrtka do nedele v Pekingu.

Je to historická udalosť pre slovenské krasokorčuľovanie, nikdy predtým sa slovenský pretekár nezúčastnil vo finále tejto prestížnej série.

Dôležitosť juniorskej Grand Prix dokazuje aj fakt, že už niekoľko rokov sa finále juniorov a seniorov koná naraz na jednom mieste. Svetová špička dospelých a ambiciózna nová generácia sa zíde na jednom ľade.

Najlepších šesť

Do finále sa v každej disciplíne dostane najlepších šesť pretekárov série. Pretekári absolvujú po dve podujatia Grand Prix a za svoje umiestnenie dostanú body.

Za prvé miesto je 15 bodov, za druhé 13, za tretie 11 a podobne. V prípade rovnosti bodov prichádzajú do úvahy rôzne pomocné kritériá.

Hagara získal spolu 24 bodov (15 za víťazstvo v Linzi a 9 za štvrté miesto v Budapešti), podobne ako Američan Beck Strommer.

V prospech slovenského krasokorčuliara však hralo to, že on mal na konte prvé miesto, kým Strommer bol raz druhý a raz tretí. To napokon rozhodlo aj o účasti Slováka v Pekingu, keďže sa kvalifikoval zo šiesteho miesta.

Pretekári budú súťažiť v obrátenom poradí, takže Hagara pôjde v krátkom programe na ľad ako prvý.

Krátky program juniorov je na programe vo štvrtok o 8.45 h, v priamom prenose ho odvysiela aj JOJ Šport. Prenos sa začne už o 7.55 h otváracím ceremoniálom.

Chce si to užiť

„Organizácia je na vysokej úrovni, je to veľké a dôležité podujatie. Môj prvý tréning bol dobrý, ľad je kvalitný,“ uviedol pre Sportnet priamo z dejiska súťaže Adam Hagara.

„Na tejto súťaži by som si to chcel hlavne užiť, nabrať nové skúsenosti a celkovo byť spokojný s mojím výkonom. Bodový cieľ nemám, ide mi hlavne o to, aby som bol sám so sebou spokojný,“ doplnil 17-ročný pretekár.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Mladý Slovák súťaží so svetovou špičkou. Výkonom nechce sklamať samého seba