Kozák: Za niečo si môžeme sami. Kopať do nás nesvedčí o dobrej veci

Reprezentačný tréner Ján Kozák pôsobil na tlačovej konferencii tajomne.
Reprezentačný tréner Ján Kozák pôsobil na tlačovej konferencii tajomne. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|11. okt 2016 o 23:51

Slovenskí futbalisti ukončili gólové suchoty po 420 minútach. V zápase so Škótskom si po víťazstve 3:0 pripísali prvé body v kvalifikácii.

TRNAVA. Hoci Slováci zvíťazili rozdielom triedy, na tvári mal počas celej tlačovej konferencie prísny výraz.

Reprezentačný tréner Ján Kozák si uvedomuje, že ani po triumfe nad Škótskom 3:0 nie je dôvod na bujaré oslavy. Jeho zverenci totiž zvíťazili v kvalifikácii až na tretí pokus.

Po prehrách s Anglickom a Slovinskom si konečne pripísali plný bodový zisk. Dvoma gólmi sa o to postaral Róbert Mak a jeden presný zásah pridal Adam Nemec.

„Čakal som súbojový zápas, čo sa potvrdilo. Vedel som, že keď chceme uspieť, musíme byť odolní v súbojoch a z toho ísť do kombinácií. Pomohol nám prvý gól, po ktorom sa chlapci upokojili a do konca duelu podali kvalitný výkon. Takto hrá jedno zrelé mužstvo,“ skonštatoval tréner Ján Kozák.

Krajní obrancovia potešili

Kým v súboji so Slovinskom hrali slovenskí futbalisti bez odvahy a myšlienky, so Škótskom sa v ich hre objavili tieto atribúty, ktorými sa prezentovali aj v úspešnej kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy vo Francúzsku.

„Hlavy hráčov nie sú čisté. Až po druhom góle sa ich myseľ uvoľnila. Mali ľahší pohyb a spadla z nich ťažoba. Škoda, že sme sa dostali do takejto situácie. S chlapcami sa pravidelne bavíme, vysvetlili sme si veľa vecí a vieme, čo musíme robiť, aby sme boli úspešní.“

Zápas Slovensko - Škótsko: fotogaléria

12.10.2016

Oproti súboju so Slovinskom urobil Kozák v základnej zostave až šesť zmien. Na krajoch obrany dostali šancu Erik Sabo s Jakubom Holúbekom, ktorý sa podieľal na oboch Makových góloch.

„Saba som mal vyskúšaného už v minulosti. Pauschek hral v poriadku, ale mal zdravotné ťažkosti. Nechcel som ísť preto do rizika. Zvolil som kreatívnejšie a útočnejšie typy,“ prezradil 62-ročný tréner.

„Švento nemal zápasovú prax a odohrať v priebehu štyroch dní dva zápasy by bolo preňho veľmi náročné. Obaja noví hráči podali slušný výkon. Majú kvalitnú prechodovú a finálnu časť. Zapracovať ešte musia v defenzíve.“

Za niečo si môžeme sami

Medzi najlepších slovenských futbalistov patril bezpochyby defenzívny stredopoliar Milan Škriniar. A to sa len v piatok tešil s dvadsaťjednotkou z postupu na európsky šampionát. Futbalista Sampdorie Janov, ktorý hráva zväčša na pozícii stopéra, zopakoval odvážny výkon z osemfinálového súboja s Nemeckom na majstrovstvách Európy.

„Potreboval som vystužiť stred poľa silným a súbojovým hráčom, ktorý je istý na lopte a dobre hlavičkuje. Pravidelne hráva v Taliansku, kde mu stúplo sebavedomie, a podal skutočne dobrý výkon. Nerád by som ho však preceňoval,“ uviedol Kozák.            

Milan Škriniar (v bielom) predviedol kvalitný výkon.
Milan Škriniar (v bielom) predviedol kvalitný výkon. (Autor: TASR)

Z úvodných troch stretnutí majú Slováci na konte tri body. Po výhre so Škótskom sa opäť vrátili do bojov o majstrovstvá sveta v Rusku 2018.

Potvrdiť to musia v najbližších dvoch dueloch - doma s Litvou (11. novembra) a na Malte (26. marca).

„Potrebovali sme vyhrať. Keď zvládneme súboje s Litvou a Maltou, môžeme rozmýšľať ďalej. Pravidelne víťaziť nie je jednoduché. Nie je to fráza, ale realita.“

Slovenský kouč pri svojich odpovediach pôsobil miestami tajomne. Viackrát úplne nedopovedal svoje myšlienky.

„Sme malá krajina. Keď chceme byť úspešní, musíme držať spolu a pomáhať si navzájom. Niektoré veci sme si urobili sami, ale ísť na hranu a kopať do nás všetkých nesvedčí o dobrej veci. Uvidíme, aké hlavy budú mať chlapci o mesiac. Sú to profesionáli a pod mojím vedením hrali naplno vo všetkých zápasoch.“

Škóti hrajú zadarmo

Škótski futbalisti ukázali svoju silu zhruba dvadsať minút v prvom polčase, keď presne a rýchlo kombinovali. Do vyložených príležitostí sa však nedostávali.

"Slováci bojovali a vložili do zápasu veľa sily. Moje mužstvo nehralo zle. Dôležitý bol prvý gól a verdikt rozhodcu pri predošlej akcii. Snažili sme sa ďalej, ale druhý a následne tretí gól nás definitívne zabrzdil," skonštatoval škótsky tréner Gordon Strachan.

Škótske médiá pomaly odpisujú jeho mužstvo z bojov o svetový šampionát v Rusku 2018. Skúsený kouč s tým nesúhlasí.

"Som hrdý na svojich hráčov aj na našich fanúšikov. Myslím teraz na nich, a nie na svoju budúcnosť. Uvažujem o tom, ako sa najlepšie postarať o týchto chlapcov. V národnom tíme hrajú zadarmo a reprezentovať ich krajinu je pre nich veľkou cťou," vyhlásil 59-ročný odborník.

"Stále myslíme na druhé, barážové miesto. Potrebujeme len nájsť správny systém na ďalší zápas. Škótsko ešte v skupine zamieša karty," uzavrel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kozák: Za niečo si môžeme sami. Kopať do nás nesvedčí o dobrej veci