Kozák povolal proti Litve aj Weissa a tvrdí: Makovi som k úspechom pomohol ja

Vladimír Weiss dostal dôveru reprezentačného trénera.
Vladimír Weiss dostal dôveru reprezentačného trénera. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)
Sportnet|31. okt 2016 o 11:24

Do nominácie sa zmestili aj mladíci Lobotka, Duda, Škriniar či Bero.

BRATISLAVA. Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák zaradil do nominácie na kvalifikačný zápas o postup na majstrovstvá sveta 2018 proti Litve a prípravný duel v Rakúsku aj Vladimíra Weissa.

Kozák: Weiss bol niekde, kde nemal byť

Krídelník katarského klubu Al-Gharafa SC pôvodne bol pôvodne vo výbere na predchádzajúce októbrové súboje proti Slovinsku (0:1) a Škótsku (3:0), no napokon ho pre zachovanie pokoja v tíme vynechali z dôvodu incidentu ohľadom neskoršieho obvinenia zo spáchania prečinu pod vplyvom návykovej látky.

"Vladimír Weiss urobil niečo vo svojom osobnom voľne 36 hodín pred zrazom. Bol niekde, kde nemal byť. Preto som ho vylúčil z nominácie na zápasy proti Slovinsku a Škótsku. Teraz ubehol mesiac. Hráva v klube a hráva tam dobre, na základe toho som ho nominoval. S Vladom sa rozprával aj Štefan Tarkovič, ospravedlnil sa za to, čo urobil," povedal Kozák.

Po zranení je už k dispozícii obranca berlínskej Herthy Peter Pekarík i jeho klubový spoluhráč Ondrej Duda.

"Pokiaľ ide o Dudu, trénuje už naplno s A-mužstvom. Prebehli určité rokovania s Herthou, uvidíme, aká tam bude situácia, pokiaľ ide o zdravotný stav. Pekarík odohral dva zápasy a je zdravotne v poriadku," pokračoval Kozák.

Šancu dostanú aj mladíci

V tíme naďalej absentujú zotavujúci sa obranca Norbert Gyömbér (Delfino Pescara) a stredopoliar MŠK Žilina Viktor Pečovský.

Z kádra fortunaligového lídra však Kozák povolal Jakub Holúbeka a defenzívne posty v národnom tíme opäť vystuží aj Milan Škriniar zo Sampdorie Janov.

Medzi stredopoliarmi figurujú aj ďalší reprezentanti do 21 rokov Stanislav Lobotka (FC Nordsjaelland) a Matúš Bero (Trabzonspor).

V nominácii na zápasy proti Litve a Rakúsku sa objavil aj mladík Lobotka.
V nominácii na zápasy proti Litve a Rakúsku sa objavil aj mladík Lobotka. (Autor: TASR)

"Škriniar, Bero už boli s nami v príprave na majstrovstvá Európy. Mám ich lepšie zmapovaných. Lobotka dlhodobo hrá a podáva dobré výkony vo svojom klube, je lídrom dvadsaťjednotky, má na to výkonnosť. Dvadsaťjednotka hrá zápas so Škótskom, je tam možnosť ešte niekoho donominovať. Plánujem dať vyťaženým hráčom voľno. Napríklad Marek Hamšík mi volal, aby som ho uvoľnil pre zápas s Rakúskom, pre ten duel nebude k dispozícii," dodal Kozák.

Nad Vittekom neuvažoval

V nominácii sú aj útočníci Adam Nemec z Dinama Bukurešť a Michal Ďuriš, ktorému sa v poslednom období vo Viktorii Plzeň príliš nedarí.

"Vezmite si, aké máme alternatívy na post stredného útočníka. Nemôžeme reagovať na chvíľkový pokles formy. Uvidíme, v akom stave bude Adam Nemec, pretože sa zranil v poslednom zápase. Verím, že to nebude nič vážne," uviedol reprezentačný tréner.

Reprezentačný tréner Ján Kozák neuvažoval nad nominovaním Vitteka.
Reprezentačný tréner Ján Kozák neuvažoval nad nominovaním Vitteka. (Autor: TASR)

"Michal Ďuriš nebol naposledy na súpiske, lebo mal menšiu virózu, ale inak je v poriadku. Verím, že si v tomto kolektíve vyčistí hlavu a ukáže, čo je v ňom," pokračoval.

Kozák vraj neuvažoval nad povolaním Róberta Vitteka z Debrecínu: "Roba Vitteka mám veľmi rád, naše vzťahy sú veľmi korektné, ale v danej situácii som o ňom nerozmýšľal."

Kozák: Ja môžem za Makov úspech

O ofenzívu by sa mal starať aj krídelník Zenitu Petrohrad Róbert Mak. "Veľmi ma teší, že Robo sa presadzuje v ruskej lige. Je to jasný dôkaz toho, čo je mesiac v živote futbalistu. Na zápas s Anglickom prišiel v zlej kondícii, mal herný výpadok. V Slovinsku podal slabý výkon, proti Škótsku bol kľúčovým hráčom a rozhodol," vravel Kozák.

"Čakám od neho už viac, pretože má na to kvalitu. Nebyť reprezentácie a mňa, nebol by tam, kde je teraz. Niekto sa snaží dať to do polohy, ako veľmi mu PAOK Solún pomohol. Nie, ja som mu pomohol," tvrdil.

"Tým, že keď bol v Norimbergu v béčku, nominoval som ho a cez reprezentáciu sa dostal do Solúna. Takže aj reprezentácia hráčom pomáha," vyhlásil skúsený slovenský kormidelník, ktorý nepoprel svoje predchádzajúce vyjadrenia v súvislosti s Makom.

"Vravel som, že by som mu ten prestup neodporúčal, áno. Budem úprimný - ani v danej situácii nie je jeho pozícia taká, ako by si predstavoval. V konkurencii trojice reprezentantov, ktorí sa chystajú na šampionát v Rusku, to nebude mať ľahké," pokračoval tréner.

"Môže podávať fantastické výkony, ale jeho pozícia bude stále len žolík. Teraz je to ešte dobré, lebo vyťaženosť tímu je obrovská - ruská liga, Európska liga, zranenie Šatova a tak ďalej. Som však sám zvedavý, a treba ho na to pripraviť, že môže prísť aj ťažšia situácia," dodal na margo Maka.

Litvu považuje za silného súpera

V kvalifikačnej F-skupine čakajú Slovákov tento rok už len Litovčania (piatok 11. novembra, Trnava, 20.45 hod.).

"Litva neprehrala z troch zápasov ani jeden a to o niečom svedčí. Majú mladého trénera. Sú zomknutí a ochotní vydať na ihrisku všetko. Tak to má byť. Po dlhšom čase môžeme počítať so silným kádrom, dúfam, že sa to prejaví aj na ihrisku," vravel Kozák.

Rok 2016 potom uzavrú na viedenskom štadióne Ernsta Happela v utorok 15. novembra súbojom s Rakúskom (20.45 hod.). Proti Rakúsku už bude viac priestoru na nasadenie nových hráčov.

"Niektorí naši hráči, ktorí hrávajú európske poháre, sú veľmi vyťažení. Samozrejme, dáme priestor aj iným, ktorí si zaslúžia hrať náročný, hoci prípravný zápas v Rakúsku," dodal Kozák.

Posledný kvalifikačný zápas Slováci zvládli. Zdolali Škótov 3:0:

Slováci na úvod eliminačných bojov o MS prehrali v septembri doma s Anglickom 0:1. V októbri potom prehrali aj v Slovinsku 0:1, no v ďalšom súboji doma zdolali Škótov 3:0.

V šesťčlennej tabuľke im patrí priebežne piata priečka. Vedie favorizované Anglicko (7 bodov), Litva je druhá s piatimi bodmi.

Nominácia SR na kvalifikačný zápas MS 2018 proti Litve a prípravný zápas v Rakúsku:

Brankári: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Ján Novota (Rapid Viedeň), Martin Dúbravka (FC Slovan Liberec)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul), Ján Ďurica (Trabzonspor), Tomáš Hubočan (Olympique Marseille), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Erik Sabo (Bejtar Jeruzalem), Milan Škriniar (Sampdoria Janov), Jakub Holúbek (MŠK Žilina)

Stredopoliari: Marek Hamšík (SSC Neapol), Juraj Kucka (AC Miláno), Ján Greguš (FC Kodaň), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň), Filip Kiss (FK Haugesund), Dušan Švento (Slavia Praha), Stanislav Lobotka (FC Nordsjaelland), Ondrej Duda (Hertha Berlín), Matúš Bero (Trabzonspor)

Útočníci: Róbert Mak (Zenit Petrohrad) Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň), Adam Nemec (Dinamo Bukurešť), Vladimír Weiss (Al-Gharafa SC)

Náhradníci: Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava), Adam Jakubech (Spartak Trnava), Lukáš Pauschek (Mladá Boleslav), Jakub Považanec (Dukla Praha), Lukáš Tesák (Arsenal Tula), Lukáš Štetina (Dukla Praha), Patrik Mráz (Piast Gliwice), Albert Rusnák (FC Groningen), František Kubík (Slovan Bratislava), Jaroslav Mihalík (Slavia Praha), Filip Hlohovský (MŠK Žilina), Marek Bakoš (Viktoria Plzeň)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kozák povolal proti Litve aj Weissa a tvrdí: Makovi som k úspechom pomohol ja