Košičanky podľa Sviteka ťažili z dobrej obrany

SITA|14. jan 2010 o 13:18

V stredajších zápasoch predposledného kola ženskej európskej klubovej basketbalovej súťaže číslo jeden sa schyľovalo k prekvapeniam pri vystúpeniach dvoch ruských superklubov na hosťujúcich palubovkách.

BRATISLAVA. V stredajších zápasoch predposledného kola ženskej európskej klubovej basketbalovej súťaže číslo jeden sa schyľovalo k prekvapeniam pri vystúpeniach dvoch ruských superklubov na hosťujúcich palubovkách, no napokon sa zrodilo len jediné prekvapenie, ktoré mimoriadne potešilo fanúšikov slovenského basketbalu.

Hráčky slovenského majstra Dobrí anjeli Košice triumfovali na ihrisku českého šampióna ZVVZ USK Praha 89:75 a stali sa v stredu jediným tímom, ktorý si zabezpečil postup do osemfinále Euroligy, keď doplnil počet už známych postupujúcich do vyraďovacích bojov na 12.

V hre tak stále ešte zostávajú 4 postupové miestenky, o jednej z nich sa môže rozhodnúť už vo štvrtkovej dohrávke B-skupiny.

Košičanky rozhodli o svojom víťazstve v druhej štvrtine, ktorú vyhrali 30:14. Rýchle protiútoky vynikajúco zakončované duom Američaniek Angel McCoughtryovou (28 bodov) a Candice Dupreeovou (23 bodov) boli nad sily vysokej cudzineckej légie v dresoch pražských vysokoškoláčok.

Dieru po odchode Lindy Toddovej-Fröhlichovej dokázala pod oboma košmi zaceliť bojovným výkonom Alena Kováčová a bodovo za Nemku zaskočila srbská rozohrávačka Miljana Musovičová (12 bodov).

"Od prvej minúty sme mali v stredu jasný cieľ - uspieť a zaskočiť súpera, ktorý ma jednu z najlepších ofenzív v Eurolige," konštatoval po zápase tréner Dobrých anjelov Štefan Svitek a pokračoval: "Našou hlavnou zbraňou bola obrana, všetky hráčky sa výborne vracali späť a nedovolili sme USK strieľať ľahké koše z rýchlych protiútokov. Našou hlavnou úlohou bolo eliminovať výraznú výškovú prevahu súpera pod košom, no dokázali sme to. Boli sme pripravení bojovať a cítim, že môžeme dosiahnuť v Eurolige ešte viac víťazstiev."

So svojím koučom súhlasila aj autorka 6 bodov a krídelníčka Katarína Hricková: "Vedeli sme, že kľúčom k úspechu je dodržanie našej obrannej taktiky na celej ploche od koša až po čiaru trojkového oblúka. Tvrdo sme na tom pracovali od prvej minúty až do konca zápasu a prinieslo to ovocie. Ukázali sme, že máme bojového tímového ducha a to dnes rozhodlo."

Košičanky si v stredu zaistili nielen postup, ale aj istotu, že do play-off určite nepostúpia z horšieho ako 3. miesta v C-skupine. Naopak Pražanky sa dostali do zložitej pozície pred posledným zápasom o týždeň v Šoprone.

"Na zápas s Košicami sme sa veľmi dobre pripravili. Vedeli sme, čo môžeme od nich čakať. Rovnako ako súperky sme túžili po víťazstve, ktoré by nám udržalo druhú pozíciu v skupine a zároveň zaistilo postup do play-off," hodnotil zápas tréner USK Lubor Blažek a dodal: "Bojovali sme celý zápas, no vo chvíľach, keď sa lámal chlieb, sme trikrát po sebe stratili loptu a to rozhodlo. Nešla nám ani streľba spoza trojkového oblúka, čo tím dosť rozhodilo a stratili sme vnútornú súdržnosť."

Smutná bola aj s 21 bodmi najlepšia strelkyňa domáceho tímu chorvátska pivotka Sonja Kiretová: "Celý zápas sme nevedeli nájsť správny rytmus. Robili sme chyby v defenzíve, nešla nám ani osobná a ani zónová obrana. Tvrdo sme dreli, no vždy sme boli o krok rýchlejšie, či pomalšie, ako sme mali byť. Navyše, všetky doskoky ďalej od koša brali súperky."

V druhom stredajšom zápase "košickej" C-skupiny si poradilo Bourges s nasledujúcim súperom Dobrých anjelov poľským Gorzówom 84:57.

Ak vo štvrtkovej dohrávke zvíťazí líder skupiny a vysoký favorit zo španielskeho Rivasu nad posledným tímom tabuľky maďarským Šopronom, budú pred posledným kolom v najvýhodnejšej pozícii v boji o posledné dve miesta v play-off Bourges a USK Praha.

Pre oba tímy bude víťazstvo značiť istotu postupu, no Pražanky cestujú do Šopronu a Bourges hrá doma s top favoritom Rivasom Ecópolis. V C-skupine budú o týždeň o postupe zrejme rozhodovať vzájomné zápasy dvojice, trojice, alebo možno až kvarteta tímov.

V A-skupine sa už nebojuje o postup, ale vrcholí nepriamy súboj o triumf v skupine medzi dvoma superklubmi - španielskym šampiónom z Valencie a ruským majstrom Jekaterinburgom.

Tesný náskok jedného bodu majú Rusky, v prípade rovnosti bodov hovorí skóre zo vzájomných zápasov pre Španielky.

Jekaterinburg už aj so superhviezdou Candace Parkerovou (20 min, 8 bodov, 10 doskokov) prehrával na palubovke Galatasaray Istanbul ešte 9 minút pred koncom 52:55, no následnou 9-bodovou šnúrou strhol nakoniec víťazstvo na svoju stranu. Keďže v záverečnom kole ruský šampión privíta outsidera z Rigy, je už o poradí v A-skupine prakticky rozhodnuté.

V B-skupine v stredu odohrali len jedno stretnutie. Francúzske Lille podľahlo Salamance 72:97, a ak vo štvrtok maďarský Pécs zdolá chorvátsky Gospič, získa maďarský tím štvrtú postupovú miestenku z tejto skupiny.

Oba zápasy v D-skupine sa niesli v znamení triumfov favoritov, takže súboj o poslednú postupovú štvrtú priečku medzi francúzskym Tarbes, maďarským Szegedom a poľskou Gdyniou sa odkladá o týždeň na posledné 10. kolo.

Suverén Euroligy a doteraz neporazený obhajca titulu Spartak Moskovská oblasť si zdramatizoval situáciu v Tarbes, keď štyri a pol minúty pred koncom zápasu dovolil domácim vyrovnať na 73:73, nakoniec však rozhodli skúsenosti tímu trénerky Pokey Chatmanovej a Spartak zvíťazil 78:75.

"Pre nás je dôležité udržiavať šnúru víťazstiev a byť stále motivovaní a úspešní," konštatovala po zápase americká lodivodka, ktorá je aj reprezentačnou trénerkou Slovenska.

Výsledky

C-skupina

ZVVZ USK Praha - Dobrí anjeli Košice 75:89 (23:21, 14:30, 18:14, 20:24)

Bourges Basket (Fr.) - KSSSE AZS-PWSZ Gorzów (Poľ.) 84:57 (14:10, 15:9, 33:15, 22:23)

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Košičanky podľa Sviteka ťažili z dobrej obrany