Korupcia môže vziať Kataru futbalový šampionát

Šéf FIFA Sepp Blatter má veľa o čom premýšľať.
Šéf FIFA Sepp Blatter má veľa o čom premýšľať. (Autor: TASR / AP)
Lukáš Onderčanin|1. jún 2014 o 20:56

Päť miliónov dolárov zaplatili katarskí zástupcovia, aby získali futbalové majstrovstvá sveta.

DAUHA, BRATISLAVA. Majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2022 sa môžu presunúť inde ako do Kataru, ktorý ako usporiadateľa v decembri 2010 vybrala Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

Hoci sa tomu jej šéf Sepp Blater (na foto TASR) veľmi bráni, môže k tomu prísť. Podľa zistení The Sunday Times totiž zástupcovia federácie prijali výmenou za podporu katarskej nominácie asi päť miliónov dolárov.

Úplatky mal sprostredkovať Muhammad bin Hammam, bývalý prezident Ázijskej futbalovej konfederácie a člen výkonného výboru FIFA za Katar.

Platil viceprezidentom

Bin Hammam obvinenia z korupcie už dlhodobo popieral, podľa miliónov tajných dokumentov však loboval za šampionát a podplácal už rok pred hlasovaním.

Obvinenia odmietajú aj organizátori majstrovstiev Katar 2022, bin Hammam vraj konal nezávisle a žiadnu oficiálnu úlohu v organizácii nezastával.

Bin Hammam pritom zaplatil pred hlasovaním 1,6 milióna dolárov len na účty kontrolované bývalým viceprezidentom FIFA Jackom Warnerom či ďalšie sumy na účty prezidentov 30 afrických futbalových asociácií.

Zvažujú nové hlasovanie

Bývalý britský minister zahraničia sir Malcolm Rifkind pre Sky News povedal, že ak „sú obvinenia čo i len trochu oprávnené,“ spochybňuje to, či by mal Katar hostiť šampionát. FIFA hneď po zverejnení obvinení začala rozsiahle vyšetrovanie.

„Nemal by som žiadny problém, ak by bolo odporúčané opätovné hlasovanie,“ povedal pre BBC viceprezident FIFA Jim Boyce. Federácia dostala údajne tisícky reakcií vyzývajúce na odobratie majstrovstiev Kataru.

Obvinenia z korupcie sleduje aj Futbalová federácia Austrálie, ktorá je v prípade odobratia štatútu usporiadateľa pripravená kandidovať znovu, píše The Australian. Počas voľby o konaní šampionátu na rok 2022 získala v konkurencii USA, Japonska, Južnej Kórey a Kataru len jeden hlas.

Všetky spomenuté krajiny boli vnímané ako vhodnejšie na usporiadanie majstrovstiev ako Katar. Pridelenie MS 2022 Kataru označil za chybu pre švajčiarske médiá aj prezident Blatter: „Teploty v krajine počas turnaja príliš vysoké.“

Katar pritom čelí obvineniam aj za zneužívanie migrantov na prácu na štadiónoch. Počas posledného roku na stavbách v nehostinných podmienkach zahynulo asi 200 nepálskych robotníkov.

Hlavný zodpovedný

bin Hamman obvineniam z korupcie čelil už v roku 2011 za úplatky pri voľbách prezidenta FIFA. Federácia mu vtedy doživotne zakázala futbalové pôsobenie, súd neskôr zákaz zrušil.

Obvinenia prišli dva týždne pred začiatkom šampionátu v Brazílii.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Korupcia môže vziať Kataru futbalový šampionát