Tarkovič zaútočil na papieri, Lobotka na ihrisku (komentár)

Juraj Berzedi|2. sep 2021 o 11:30

Obaja vystúpili z komfortnej zóny.

Po majstrovstvách Európy vo futbale sa na reprezentačného trénera Štefana Tarkoviča spustila kritika.

Viac ako výsledky mu ľudia vyčítali herný prejav. Bol čitateľný a konzervatívny. Z futbalovej stránky zrejme nebolo na šampionáte nudnejšie mužstvo.

Tarkovič vedel, že pred kvalifikačnými zápasmi o postup na majstrovstvá sveta 2022 musí čosi zmeniť. Vystúpiť z komfortnej zóny a ísť do útoku – na papieri i na ihrisku.

Úvodná polhodina proti Slovinsku vyznela rozpačito. Neskôr sa však ukázalo, že slovenskí reprezentanti dokážu zaujať, kombinovať a vytvárať si gólové šance.

Tarkovič konečne postavil na hrot klasického útočníka. Na jeho smolu Róbert Boženík je absolútne mimo formy. Ale cieľ, ktorý má útočník, splnil. Strelil gól.

Reprezentačnému trénerovi výrazne pomohli aj okolnosti.

Po zranení mohol počítať s Ivanom Schranzom, do zápasovej praxe sa dostal Vladimír Weiss a najmä Stanislav Lobotka.

Jeho vplyv na reprezentáciu je kľúčový. S ním dostáva mužstvo nový impulz. V spolupráci s Marekom Hamšíkom a šikovným Weissom aj futbalovejší prejav.

Lobotka bol za posledný rok zrejme najkritizovanejším reprezentantom. Aj preto, že po príchode do národného tímu ukázal, že to vie.

Lobotka bol za posledný rok najkritizovanejším reprezentantom. Aj preto, že po príchode do národného tímu ukázal, že to vie.


Autor

To, že nepatril k obľúbencom bývalého trénera Neapola Gennara Gattusa, je jedna vec. Ale to, že nemal silu, kondíciu a minimálne päťkilovú nadváhu, je druhá vec.

Jeho kritika bola oprávnená. Mohol sa cítiť urazený, aj jeho agent, ale je to tak. Niečo nefungovalo. Len Lobotka a jeho najbližší vedia, či to bolo spôsobené jeho problémami s mandľami alebo aj niečím iným.

Každopádne, Lobotka je späť. Ukázal to v úvode sezóny v Neapole, ale aj v kvalifikačnom zápase proti Slovinsku. Mal vyváženú defenzívu s ofenzívou.

Na lopte bol tradične silný, vedel vymanévrovať zo zložitých situácií a hre slovenského tímu dal jasnú pečať. Po dlhšom čase si zaslúži pochvalu.

Nemôže však poľaviť. Opäť ukázal, že vie. Nastavil si výkonnostnú latku, ktorú nebude môcť podliezť. Skôr naopak, má predpoklady, aby ešte stúpala.

Potrebuje to reprezentácia i tréner Tarkovič. V Slovinsku napokon jeho tím len remizoval, hoci mal na víťazstvo.

Akýmsi malým víťazstvom môže byť, že v porovnaní s európskym šampionátom sa zlepšil herný prejav. Dôležité bude naň nadviazať v ďalších dvoch zápasoch.

Tarkovič musí opäť zaútočiť na papieri a Lobotka na ihrisku. Ak sa to podarí, ľudia vymenia kritiku za potlesk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Tarkovič zaútočil na papieri, Lobotka na ihrisku (komentár)