Kližan po postupe: Chlapcom z Petržalky teplo nemôže prekážať

Kližan vracia loptičku Rolovi. Po zápase povedal: Od desiatej ráno do desiatej večer sme boli v pozore a strehu.
Kližan vracia loptičku Rolovi. Po zápase povedal: Od desiatej ráno do desiatej večer sme boli v pozore a strehu. (Autor: SITA/AP)
TASR|16. jan 2014 o 14:11

Slovenský tenista Martin Kližan sa prebojoval už do 3. kola na úvodnom grandslame sezóny Australian Open.

MELBOURNE. Slovenský tenista Martin Kližan sa prebojoval už do 3. kola dvojhry na úvodnom grandslame sezóny Australian Open v Melbourne.

V 2. kole ako "lucky loser" zdolal slovinského kvalifikanta Blaža Rolu v štyroch setoch 6:4, 6:3, 5:7 a 7:6 (2).

Po skončení druhého dejstva zápas na bočnom dvorci číslo 19 na štyri hodiny prerušili pre extrémnu horúčavu, ortuť teplomera sa vyšplhala na 43,3 stupňa.

Za stavu 4:3 vo štvrtom sete prišlo k ďalšej pauze, tentokrát pre dážď a hromobitie.

V dueli o postup do osemfinále nastúpi Kližan proti Francúzovi Stephanovi Robertovi. Už teraz je isté, že po skončení turnaja sa vráti do prvej svetovej stovky.

Kližan priznal, že štvrtkový zápas bol pre oboch hráčov poriadnou fuškou.

"Bol to zápas o nervoch, na ktorý v živote nezabudnem, naozaj extrém. Dvakrát ho prerušili, trikrát sme išli na kurt. Spotili sme sa už pri ceste na dvorec, pretože bolo 43 stupňov. Potom nasledovala štyriapolhodinová prestávka pre extrémne teplo," povedal Kližan.

"Vo štvrtom sete, pred ktorým mi pomohla dažďová prestávka, som si to však už nenechal ujsť. Bojoval som a tajbrejk som zaslúžene vyhral."

Kližan tvrdí, že ako Petržalčana ho nezaskočia ani melbournske vysoké teploty.

"My chlapci z Petržalky sme zvyknutí na iné veci, nejaké teplo nám nemôže prekážať. Veľa hráčov tu skrečovalo, no ja som si išiel svojou cestou a dotiahol som to do úspešného konca. Je to nielen o vôli, ale aj o mentálnej sile. Človek sa musí zaprieť a ísť do toho, aj keď je vonku 50 stupňov," dodal Kližan.

Svojho súpera v 3. kole Roberta dobre pozná. "Francúz má 33 rokov a je to môj dobrý kamarát ešte z čias, keď sme spolu jazdili na challengere. Má rad rýchle povrchy, hrá priamky. Šanca postúpiť do osemfinále je obrovská."


Australian Open dvojhra - 2. kolo

Martin KLIŽAN (SR) - Blaž Rola (Slov.) 6:4, 6:3, 5:7, 7:6 (2)

Piatkový program slovenských tenistov na Australian Open

Dvojhra žien - 3. kolo

Serena Williamsová (USA-1) - Daniela Hatuchová (SR-31) - Aréna Roda Lavera, prvý zápas (o 1.10 h SEČ)

Štvorhra žien - 1. kolo

Daniela Hantuchová, Lisa Raymondová (SR/USA-15) - Mandy Minellová, Chanelle Scheepersová (Lux./JAR) / štvrtý zápas na dvorci č. 6 (začiatok približne po 5.30 h SEČ)

Dominika Cibulková, Yanina Wickmayerová (SR/Belg.) - Tímea Babosová, Petra Martičová (Maď./Chor.) / druhý zápas na dvorci č. 20 (začiatok približne po 2.30 h SEČ)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan po postupe: Chlapcom z Petržalky teplo nemôže prekážať